διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

22 Ιουν 2011

WSJ: «Η Ελλάδα δεν είναι χρεοκοπημένη, ούτε φταίει για όλα»

Η αμερικανική οικονομική εφημερίδα καταρρίπτει 5 μύθους για την ελληνική κρίση. Σε μια διαφαινόμενη μεταστροφή του διεθνούς κλίματος αναφορικά με την ελληνική κρίση υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε ελληνικό επίπεδο - μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση - μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές εφημερίδες του κόσμου, η αμερικανική Wall Street Journal, δημοσίευσε άρθρο με το οποίο επιχειρείται η απομυθοποίηση ορισμένων πεποιθήσεων για την υπόθεση «ελληνική χρεοκοπία». Ακολουθούν οι 5 μύθοι και τα επιχειρήματα που τους καταρρίπτουν.

1. Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη.
Όχι δεν είναι, απαντά ορθά-κοφτά η εφημερίδα, επικαλούμενη και τις απόψεις των οικονομολόγων Κάρμεν Ράινχαρτ και Κένεθ Ρόγκοφ, σύμφωνα με τις οποίες οι χρεοκοπίες κρατών αφορούν ως επί το πλείστον την πρόθεση αποπληρωμής των χρεών τους και όχι την ίδια την ικανότητα τους να αποπληρώσουν. Η Ελλάδα, συνεχίζει η Wall Street Journal, διαθέτει πολλά περιουσιακά στοιχεία και τεράστιο δυναμικό μείωσης των κρατικών δαπανών, αύξησης φορολογικών εσόδων και βελτίωσης παραγωγικότητας. Κατά τον Σάιμον Νίξον, που υπογράφει το άρθρο, αντί για την αποφυγή της χρεοκοπίας, η πρόκληση για την Ελλάδα είναι κατά πόσο οι αλλαγές που απαιτούνται είναι πολιτικά εφικτές.
2. Θα ήταν υπέρ της Ελλάδας η χρεοκοπία.
Δύσκολα, αναφέρει ο αρθρογράφος χαρακτηριστικά. Η χώρα έχει μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα, συνεπώς ακόμη και αν επιβάλλει κούρεμα (haircut) κατά 50% στα κρατικά ομόλογα, θα συνεχίσει να χρειάζεται δανεισμό ή περικοπές δημόσιων δαπανών. Ακόμη χειρότερα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει καθώς τα κεφάλαια θα εξανεμιστούν και οι χρηματοδοτήσεις θα στερέψουν, στο πλαίσιο των κανονισμών της ΕΚΤ, με δεδομένο ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν θα γίνονται δεκτά ως εγγυήσεις. Ούτε και στην περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από το ευρώ τα πράγματα δεν θα γίνουν καλύτερα, από τη στιγμή που αυτό θα οδηγήσει τους καταθέτες σε μαζικές αναλήψεις, προσθέτει η εφημερίδα.
3. Μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν παρόμοιο γεγονός με την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Aκόμη και η γερμανική κυβέρνηση δέχεται τώρα ότι η αγορά δεν ήταν προετοιμασμένη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Παρά την υπαναχώρηση της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα, οι φόβοι για μετάδοση της κρίσης έχουν πλήξει και άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, της οποίας τα σπρεντ κινούνται έντονα ανοδικά. Η Lehman Brothers ήταν ένα βαρύ σοκ για τις αγορές, σημειώνει η WSJ, όμως μια ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία θα οδηγήσει σε παγκόσμια κατάρρευση καθώς οι πιστώσεις θα στερέψουν σε ολόκληρο τον κόσμο.
4. Δεν μπορείς να δίνεις συνέχεια χρόνο.
Μπορείς. Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός, επισημαίνει η WSJ, προσθέτοντας ότι ακόμη και στην περίπτωση που η ελληνική χρεοκοπία γίνει αναπόφευκτη, υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να αναβληθεί. Και αυτό εν μέρει για να έχουν κίνητρο η Πορτογαλία και η Ιρλανδία να συνεχίσουν τα προγράμματα διάσωσης, αλλά όμως ακόμη πιο σημαντικό είναι να ηρεμήσουν οι επενδυτές και να συνεχίσουν να αγοράζουν κρατικά και τραπεζικά ομόλογα των χωρών της περιφέρειας. Η Ευρωζώνη πρέπει να αποφύγει τις όποιες χρεοκοπίες έως ότου η Ισπανία και η Ιταλία καταφέρουν να βγουν από την επικίνδυνη ζώνη.
5. Για όλα φταίει η Ελλάδα.
Όχι εντελώς, υποστηρίξει η WSJ. Καθώς η Ευρωζώνη έχει τώρα αποδεχτεί ότι δεν έχει άλλη επιλογή παρά να σώσει την Ελλάδα, θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η διάσωση θα έχει όντως αποτέλεσμα. Η Ευρωζώνη χρεώνει την Ελλάδα με επιτόκια «τιμωρίας» που είναι σχεδόν διπλάσια από αυτά με τα οποία δανείζεται ο μηχανισμός EFSF ή αυτά που χρεώνει το ΔΝΤ, καθιστώντας έτσι την προσπάθεια της Ελλάδας δυσκολότερη. Ο μοναδικός λογικός δρόμος πλέον για να μειώσει η Ευρωζώνη τον ηθικό κίνδυνο, είναι να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι σε μια στενότερη πολιτική ενοποίηση. Έτσι κι αλλιώς, αργά ή γρήγορα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αντιμετωπίσουν αυτή την πραγματικότητα, καταλήγει εμφατικά το άρθρο της WSJ.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου