διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

5 Ιουλ 2011

Και από εδώ και πέρα τι γίνεται;

Το μεσοπρόθεσμο ψηφίσθηκε, η πέμπτη δόση αποδεσμεύθηκε, αλλά το νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα για την επόμενη τριετία μέχρι το 2014, έναντι του οποίου αναλάβαμε ως χώρα πλήθος νέων υποχρεώσεων, παραμένει σε εκκρεμότητα και ευθέως εξαρτάται από τη συμμετοχή των ιδιωτών, δηλαδή των Τραπεζών, οι οποίες δεν είναι και τόσο πρόθυμες να αναλάβουν το ρίσκο που τους αναλογεί και οι Γερμανοί απαιτούν, κατά τα ήθη τους, να αναλάβουν.
Για να είμαστε ακριβείς, η Ελλάδα ξέφυγε προσωρινά από τον κίνδυνο μιας επαχθούς στάσης πληρωμών, αλλά δεν έλυσε το πρόβλημά της.

Η σωτηρία, η διάσωση της ελληνικής οικονομίας παραμένει εκκρεμής και εξαρτώμενη από πλήθος παραγόντων εγχώριων και διεθνών.

Το χρηματοδοτικό πρόβλημα παραμένει ανοιχτό, οι οίκοι αξιολόγησης επιμένουν στην εκδοχή τους να κηρύξουν τη χώρα σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας, θεωρώντας εκ προϊμίου μη εθελοντική ενδεχόμενη συμμετοχή των Τραπεζών στο νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα.

Εξ αυτού του λόγου και μόνο η ελληνική οικονομία πιθανότατα να δοκιμασθεί στο επόμενο διάστημα, ίσως και εντός του Ιουλίου.

Αν κλείσει προσεχώς η διαπραγμάτευση για το νέο τριετές δάνειο και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αποφανθούν ότι εξαναγκάσθηκαν Τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και θεσμικοί επενδυτές να συμμετάσχουν σ' αυτό, η ελληνική οικονομία μπορεί να κηρυχθεί τεχνικά χρεοκοπημένη, παρ' ό,τι θα εκπληρώνει τις δανειακές υποχρεώσεις της.

Τη στιγμή που κάτι τέτοιο θα καταγραφεί, κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει συμπεριφορές και στάσεις των διεθνών και εγχώριων ΜΜΕ και κατ΄ επέκταση των ανήσυχων πολιτών. Πολύ περισσότερο όταν είναι δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ επιλεκτικής και κανονικής χρεοκοπίας.

Αυτή η δοκιμασία, στο βαθμό που υπάρξει στις επόμενες εβδομάδες, θα είναι ξεχωριστή, θα απαιτήσει ψυχραιμία, γερά νεύρα και αποθέματα δυνάμεων από την κυβέρνηση και τους πολίτες. Θα είναι η πρώτη κρίσιμη στιγμή μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου.

Αλλά δεν θα είναι η μόνη. Ως γνωστόν το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα παραμένει οξυμένο, οι εντάσεις διατηρούνται, η πλατεία Συντάγματος δεν λέει να αδειάσει, οι αντιδράσεις πολιτών είναι βίαιες και τυφλές, το πολιτικό προσωπικό δεν ζει τις ευτυχέστερες των ημερών του, οι πιέσεις είναι έντονες και οι αντοχές εξαντλούνται.

Σ' αυτό το περιβάλλον η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να λειτουργήσει με δυναμισμό, αποφασιστικότητα και αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Η εφαρμογή των προβλέψεων του μεσοπρόθεσμου δεν είναι απλή, απαιτεί απόλυτο συντονισμό, γρήγορες αποφάσεις, χωρίς αναστολές και υπαναχωρήσεις.

Ηδη στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζονται πυρετωδώς, καθώς γνωρίζουν ότι δεν τους παίρνει να χάσουν ούτε μέρα. Γνωρίζουν ότι τους παρακολουθεί όλος ο πλανήτης και αντιλαμβάνονται επίσης ότι η κοινωνία δεν είναι διατεθειμένη να συγχωρήσει λάθη και παραλείψεις.

Επιπλέον, αυτή τη φορά δεν υπάρχουν περιθώρια για μεσοβέζικα πράγματα. Εχουν υποχρέωση να εφαρμόσουν τα εισπρακτικά μέτρα, αναλαμβάνοντας όλο το κόστος και μαζί να προωθήσουν τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις ιδιωτικοποιήσεις με πρωτοφανείς ταχύτητες για τα ελληνική πολιτικά ήθη.

Οπως λένε υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες «τώρα δεν είναι καιρός για παιγνίδια». «Η θα σπάσουμε αυγά και θα συγκρουσθούμε με τους πάντες, από τις συντεχνίες μέχρι την πλατεία ή αλλιώς δεν έχουμε καμία τύχη» λένε χαρακτηριστικά. Και επιμένουν ότι «θα πάρουμε το κόστος, θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις που αναλάβαμε κι ας μας ρίξουν».

Η επιλογή, στο βαθμό που αντανακλά τις διαθέσεις συνολικά της κυβέρνησης, σε άλλες συνθήκες θα εθεωρείτο σχεδόν αυτοκτονική. Τώρα είναι απλώς μονοδρομική για τον κ. Παπανδρέου. Και προφανώς δεν είναι επιλογή μιας μέρας, αλλά πρόκειται για δοκιμασία διαρκείας, την έκβαση της οποίας κανείς δεν προδικάζει.

Το τι θα γίνει λοιπόν από εδώ και πέρα κανείς δεν μπορεί να περιγράψει με ασφάλεια. Ολα μπορούν να συμβούν, από το χειρότερο μέχρι το καλύτερο. Διαλέγετε και παίρνετε...

akarakousis@dolent.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου