διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

31 Ιουλ 2011

Ελπίδα για καλοκαιρία – προετοιμασία για κατακλυσμό

Η έκθεση που συζητήθηκε περισσότερο στο Λονδίνο την Πέμπτη ήταν αυτή της Credit Suisse που αναλύει τις βασικές συνέπειες μίας αμερικανικής πτώχευσης και μεταξύ αυτών υποστηρίζει πως οι μετοχές θα καταγράψουν περαιτέρω πτώση της τάξης του 30% ενώ το αμερικανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 5%.
Το πρώτο μεταφράζεται σε ένα χρηματιστηριακό κραχ το οποίο θα είχε διεθνείς προεκτάσεις και το δεύτερο σε επιστροφή της αμερικανικής οικονομίας σε μία δριμεία ύφεση. Σύμφωνα με την Credit Suisse κάθε μήνας
που παρέρχεται χωρίς αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους θα συνεπάγεται συρρίκνωση του ΑΕΠ της τάξης του 0,5 με 1%. Σε μία τέτοια περίπτωση η τράπεζα προτείνει οι επενδυτές να στραφούν σε αμυντικές μετοχές και μακριά από το δολάριο.
Την ώρα που οι Αμερικανικοί πολιτικοί ηγέτες έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν σε αύξηση του ορίου του χρέους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετωπίζουν το δικό τους Γολγοθά, που δεν είναι άλλος από την κλιμάκωση της ευρωπαϊκής κρίσης. Όποιοι από αυτούς θέλουν να χαρούν τις διακοπές τους καλύτερα να αποφύγουν να κοιτάξουν τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας, καθώς τα πρώτα επέστρεψαν πάνω από το 6%, το 'επίσημο' επιτόκιο της κρίσης, ενώ τα δεύτερα το έχουν πλησιάσει και πάλι, απειλώντας να το ξεπεράσουν. Παράλληλα, το ιταλικό χρηματιστήριο υπόκειται ένα μίνι κραχ με πληθώρα στοιχείων να δείχνουν ότι μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια φεύγουν από τη χώρα, κάτι που είχε συμβεί και κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος της ελληνικής κρίσης.

Την Πέμπτη η Ιταλία αναγκάστηκε να πληρώσει Επιτόκιο της τάξης του 5,77% προκειμένου να πουλήσει 10ετή ομόλογα ύψους 2,7 δις ευρώ, λιγότερα από το στόχο της που ήταν 3,9 δις ευρώ. Είναι πολύ δύσκολο για τη χώρα να αντέξει τόσο υψηλό κόστος δανεισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς μόλις τον Οκτώβριο ο δανεισμός της γινόταν με επιτόκια κοντά στο 3,7% ενώ στα τελευταία 10 χρόνια δεν έχει δανειστεί ποτέ με υψηλότερα επιτόκια από τα τρέχοντα. Σε μία φάση που η Ιταλία προσπαθεί να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας την ώρα που η οικονομία της παραμένει αδύναμη και η ρευστότητα περιορισμένη, η χρηματιστηριακή επίθεση που δέχεται απειλεί να τις προκαλέσει χρηματιστηριακό σοκ και να την σπρώξει σε μία βαθιά χρηματοπιστωτική κρίση.

Σε αυτήν τη φάση δεν είναι απλά εικασίες: Ιταλία και Ισπανία βρίσκονται στα πρόθυρα χρηματοπιστωτικής κρίσης και η Ευρώπη θα πρέπει άμεσα να βρει νέες πολύ πιο δραστικές λύσεις αν θέλει να σώσει το ευρώ και τελικά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, στις τελευταίες δημοπρασίες ισπανικών και ιταλικών ομολόγων, λίγο πριν την έναρξη τους, εμφανίζεται μεγάλο ενδιαφέρον για τα ομόλογα των δύο κρατών στη δευτερογενή αγορά, κάτι που συγκρατεί τα επιτόκια τους και βοηθά στην επιτυχή έκβαση των δημοπρασιών. Όσοι διαπραγματεύονται στην αγορά ομολόγων υποστηρίζουν πως τέτοια δύναμη παρέμβασης έχει μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στο ΧΑ, η Πέμπτη έφερε μία νέα μεγάλη πτώση με το ΓΔ να κλείνει χαμηλότερα κατά 1,42% στις 1209,55 μονάδες. Πιέσεις δέχτηκαν και οι ευρωπαϊκές μετοχές με την πιο θετική εξέλιξη να αφορά στην ανοδική αντίδραση του ευρωπαϊκού δείκτη τραπεζών από τη στήριξη του πυθμένα του Ιουλίου του 2009 την οποία και δοκιμάζει τις τελευταίες ημέρες.
Μέχρι αργά το βράδυ ελαφρά ανοδικά κινούνταν και οι αμερικανικοί δείκτες μετοχών, υποχωρώντας ωστόσο σημαντικά από τα ημερήσια υψηλά τους και αδυνατώντας να καταγράψουν μία ουσιαστική ανοδική αντίδραση μετά την πτώση ρεκόρ της προηγούμενης συνεδρίασης.
http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2011-07-29-21-26-23-2011072939704/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου