διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

7 Ιουλ 2011

Ερχεται η ρύθμιση για τα αυθαίρετα

Την επόμενη εβδομάδα θα έρθει στην Βουλή η ρύθμιση για τα αυθαίρετα κτίσματα σε όλη την χώρα η οποία θα έχει περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά με την ρύθμιση που ήδη ισχύει για τους ημιυπαίθριους χώρους.
Όπως είπε πριν λίγη ώρα ο Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη τύπου με την ρύθμιση για τα αυθαίρετα ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου θα καταβάλλει το λεγόμενο «πρόστιμο διατήρησης» με το οποίο θα εξασφαλίζει ότι το αυθαίρετό του εξαιρείται από την κατεδάφιση και παράλληλα αποκτά δικαίωμα μεταβίβασης.

 Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου στο πρόστιμο διατήρησης του αυθαιρέτου δεν θα υπάρχει καμία αναδρομικότητα ενώ επίσης το αυθαίρετο πλέον δεν θα υπάγεται σε αναδρομικούς ελέγχους από το ΙΚΑ για το καταλογισμού ασφαλιστικών προστίμων στην διάρκεια της κατασκευής του.
Το πρόστιμο διατήρησης, αν και δεν διευκρινίστηκε επαρκώς πόσο θα είναι, φαίνεται ότι θα κυμαίνεται σε λογικά πλαίσια και θα συνοδεύεται από διευκολύνσεις με την καταβολή πολλών δόσεων. Παράλληλα όμως ο κ. Παπακωνσταντίνου, ακολουθώντας την τακτική «μαστίγιο και καρότο» απειλεί με υψηλά πρόστιμα, ακόμη και με κατεδάφιση τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων οι οποίοι δεν θα προσέλθουν στην ρύθμιση.

Από την ρύθμιση πάντως για τα αυθαίρετα εξαιρούνται ρητά όσα αυθαίρετα κτίσματα έχουν κτιστεί σε δασικές περιοχές, σε αιγιαλούς, και στην περίμετρο αρχαιολογικών χώρων.

Για όσους δεν συμμορφώνονται ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγγειλε ενεργοποίηση της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων (ΕΥΚ) η οποία θα προχωρήσει σε κατεδαφίσεις αυθαίρετων αμέσως μετά την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων και χωρίς ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου να έχει το δικαίωμα προσφυγής στα πολιτικά δικαστήρια όπως γινόταν μέχρι τώρα. Αυτή η σημαντική λεπτομέρεια θα περιληφθεί επίσης στην ρύθμιση της επόμενης εβδομάδας.

Τέλος όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΚΑ ο Υπουργός προσδοκά να εισπράξει περί το 1 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου εκ των οποίων 300 εκατ. Ευρώ από τους ημιυπαίθριους και 700 εκατ. Ευρώ από τα αυθαίρετα. Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν αυτή την οικονομική προσδοκία ως λίαν αισιόδοξη.
Α.Γ. Χριστοδουλάκης
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=409906

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου