διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

12 Ιουλ 2011

Τρεις "στόχοι-ανάσες" από την Ευρώπη προς την Ελλάδα

Η χθεσιανή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες μπορεί να χαρακτηρισθεί από τις πιο σημαντικές, αφού οι αποφάσεις
που ελήφθησαν μπορούν να οδηγήσουν σε έξοδο από την ελληνική κρίση. Βέβαια ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα λόγω της δυστοκίας να πειστούν ιδιώτες για να συμμετάσχουν στην προσπάθεια διάσωσης, αλλά και λόγω των σκληρών μέτρων που θα πρέπει να υπομείνει ο ελληνικός λαός.


Oι υπουργοί Οικονομίας της ζώνης του ευρώ, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση οκτώ ωρών, κατέληξαν σε τρείς βασικές κατευθυντήριες γραμμές στόχος των οποίων είναι η υπέρβαση της κρίσης που ταλανίζει την ευρωζώνη. Συγκεκριμένα αποφάσισαν ότι θα πρέπει «το ταχύτερο δυνατό», να μειωθούν τα επιτόκια των δανείων που παρέχουν στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, να επιμηκυνθούν τα χρονικά περιθώρια απόσβεσης αυτών των δανείων και - τέλος - να εξετάσουν με ποιο τρόπο θα μπορούσε ο υπάρχων μηχανισμός διευκόλυνσης της νομισματικής σταθερότητας να συμβάλει στις προσπάθειες για μείωση των κρατικών χρεών, ενδεχομένως μέσω της επαναγοράς των κρατικών ομολόγων στις τρέχουσες τιμές τους.

   
Όπως δήλωσαν λίγο μετά το πέρας της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο Επίτροπος Ολι Ρεν, επί της ουσίας πρόκειται για μια «συστημική απάντηση» της ευρωζώνης στην κρίση που την ταλανίζει.

   
Παράλληλα όμως το Eurogroup ανακοίνωσε ότι θα συνεχισθούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση τρόπων με τους οποίους οι ιδιώτες κάτοχοι των κρατικών ομολόγων θα μπορούσαν εκουσίως να συμμετάσχουν στο δεύτερο κύμα αρωγής προς την Ελλάδα. Επί του θέματος αυτού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επανέλαβε εκ νέου την πάγια θέση της ότι θα πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε λύση την οποία οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θα χαρακτηρίσουν αναδιάρθρωση χρέους. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένει εξάλλου και το ζήτημα των εγγυήσεων που ζητεί από την Ελλάδα πρωτίστως η Φινλανδία.

   
Τα προαναφερθέντα θα αποτελέσουν τις επόμενες μέρες αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ των χωρών του ευρώ και τους ενδιαφερόμενους ιδιώτες (τράπεζες, ασφαλιστικοί οργανισμοί και ταμεία) ούτως ώστε να διασφαλισθεί, όπως ανέφεραν οι Γιούνκερ και Ρεν, ότι το ελληνικό κρατικό χρέος παραμένει «βιώσιμο».

   
Από ελληνικής πλευράς κύκλοι του υπουργείου οικονομίας χαρακτήρισαν θετικές τις κατευθύνσεις του Eurogroup, σημειώνοντας ότι είναι αποτέλεσμα της αυξημένης αξιοπιστίας που έχει η Ελλάδα μετά την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αποφάσεων του Eurogroup δεν υπήρξαν χθες συγκεκριμένες δεσμεύσεις, αν και οι πάντες διαβεβαίωσαν ότι οι συμπεριφορές των αγορών δεν επιτρέπουν χρονοβόρες διαδικασίες.

Πηγή: ΑΠΕ
http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=24713&category_id=89

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου