διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

11 Αυγ 2011

Ευρώπη: Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η Ελλάδα

Του Γιώργου Καισάριου
Χτες λοιπόν συνεχίστηκε η πτώση των ιταλικών τραπεζών. Από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, το μασάζ που έκανε η ΕΚΤ επί των Ιταλικών ομολόγων δεν βοήθησε καθόλου την κατάσταση. Αν βοηθούσε, δεν θα έπεφτε χτες ο FTSE MIB 6,5%.
Η Unicredit χτες έχασε άλλο ένα 8%. Η μετοχή είναι κάτω μόνο 43% τους τελευταίους 6 μήνες, αλλά αν πάρουμε στίγμα από την αντίστοιχη ναυαρχίδα του ελληνικού χρηματιστηρίου (την ΕΤΕ αγαπητέ αναγνώστη), τα στοιχήματα είναι ότι, το κάλο αυτό ιταλικό χαρτί (Unicredit) έχει ακόμα πολύ δρόμο προς τα κάτω.
Αλλά αυτό ήταν επόμενο. Όταν βάζουν χέρι οι πολιτικοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες, με σκοπό να χειραγωγήσουν την αγορά, η αγορά τους τα χώνει market και δεν καταλαβαίνει τίποτα.
Μια χειραγωγούμενη αγορά είναι μια αγορά όπου ο πιθανότητες να κερδίσεις είναι λίγες. Και όταν η χειραγώγηση είναι ανωτάτου επίπεδου (κεντρικοί τραπεζίτες, πολιτικοί, γραφειοκράτες και δε συμμαζεύεται), οι παίχτες κάνουν πέρα και αφήνουν τους πολιτικούς να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.

Στο μεταξύ ο Nicolas Sarkozy και ο κύριος Silvio Berlusconi, έχουν δεσμευτεί ότι θα ακολουθήσουν το δρόμο που χάραξε η Ελλάδα. Θα προκαλέσουν τεχνική ύφεση, στο όνομα της μείωσης δαπανών, ταράζοντας τους πάντες στη φορολογία.

Μάλιστα, είναι τόσο πολύ copy paste η κατάσταση, πού είναι ολίγον τρομακτικό! Σύμφωνα με την καλή εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, οι Ιταλοί γραφειοκράτες σκέφτονται σοβαρά να επιβάλουν ειδικό φόρο επί της ακίνητης περιουσίας και έκτακτη εισφορά στους κατόχους τραπεζικών λογαριασμών με μεγάλα ποσά. Και όπως και στην περίπτωση της Ελλάδος, όταν οι αδελφοί Ευρωπαίοι γραφειοκράτες αρχίσουν και επιβάλουν ληστρικούς φόρους, μια πρώτης τάξεως ύφεση είναι δεδομένη.

Ο κύριος Sarkozy τρομοκρατήθηκε τόσο πολύ από την υποβάθμιση των ΗΠΑ, που επέστρεψε άρον άρον από τις διακοπές του, αποφασισμένος να μην υποβαθμιστεί η Γαλλία. Έδωσε ρητή διαταγή στους στενούς του συνεργάτες να φτιάξουν ένα σχέδιο δράσης με σκοπό τη μείωση του ελλείμματος (τρέχει με 7% σε ετήσια βάση) μέσα σε μια εβδομάδα! Λεπτομέρειες ακόμα δεν έχουμε, αλλά είναι σχεδόν δεδομένο ότι η υψηλή φορολογία θα είναι στο πρόγραμμα. Κάτι που είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τρομοκρατήσει τους Γάλλους καταναλωτές και θα αντιγράψουν τη συμπεριφορά των Ελλήνων - να μειώσουν δηλαδή την κατανάλωση μόνο στα αναγκαία.

Όλη αυτή η αναστάτωση ξέσπασε στις γαλλικές τράπεζες, όπου το χώσιμο χτες στον κλάδο πήγε σύννεφο. Η καλή γαλλική τράπεζα, Societe Generale, χτες έπεσε 15% περίπου (ανακάμπτοντας από -21%). Οι φήμες έδιναν και έπαιρναν, άλλα κανένας δεν ήξερε ποια ήταν η φήμη. Έτσι λοιπόν βγήκε η καλή τράπεζα και είπε ότι όποια και να ήταν η φήμη, την διαψεύδει!

Επίσημα η αγορά ανησυχεί για την έκθεση των γαλλικών τραπεζών στο ιταλικό χρέος (410 δισ. ευρώ) αλλά και την έκθεση που έχει ο κλάδος και στο γαλλικό χρέος. Παρ΄ όλο που οι τρεις μεγάλοι οίκοι επιβεβαίωσαν την ΑΑΑ αξιολόγηση της Γαλλίας, εντούτοις το κόστος ασφάλισης του γαλλικού χρέους είναι το ακριβότερο μεταξύ της λέσχης των ΑΑΑ. Χτες το 5 year Mid Spread της Γαλλίας έφτασε τις 170 μονάδες, υποδηλώνοντας τις πιθανότητες αθέτησης πληρωμών στο 14%. Μπορεί βέβαια η Γαλλία να είναι ακόμα πολύ μακριά από την κατάντια τη δική μας, αλλά όταν είσαι μέτοχος σε γαλλική τράπεζα, που είναι τίγκα στο ιταλικό και στο γαλλικό χαρτί, ε πως να το κάνουμε, αρχίζεις και ιδρώνεις λίγο.

Οι ανεπίσημες φήμες όμως αναφέρουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας είναι ουσιαστικά insolvent (μη βιώσιμη). Λαμβάνοντας υπόψη πόσα λεφτά έχει χάσει στην Ελλάδα και πόσα ιταλικά ομόλογα έχει στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο, οι κακές αυτές γλώσσες ίσως και να έχουν δίκιο.

Η Γαλλία και η Ιταλία έχουν κάνει υπεύθυνη δήλωση προς τον κύριο Trichet ότι θα είναι καλά παιδιά και θα μειώσουν τα ελλείμματα τους. Το πως θα τα μειώσουν και τι θα κάνουν μένει να το δούμε. Αυτό όμως που φοβάμαι είναι ότι θα ακολουθήσουν τη συνταγή της Ελλάδος, αυξάνοντας τη φορολογία σε όλες τις κατηγορίες, κάτι που μάλλον θα προκαλέσει μείωση των φορολογικών εσόδων, με αποτέλεσμα να χειροτερέψει η κατάσταση και όχι να βελτιωθεί. Και βέβαια σαν την Ελλάδα, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι όλοι θα πουν ότι φταίει η φοροδιαφυγή.

Βέβαια θα πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα της αμφισβήτησης, αλλά βλέπω να επαναλαβαίνονται τα λάθη που έγιναν στην Ελλάδα, αλλά αυτή τη φορά από τις μεγαλύτερες χώρες της ζώνης. Και επειδή όπως έχω πει δεν βλέπω καμία λογική σε όλες τις αποφάσεις της Ευρώπης για την επίλυση του προβλήματος της Ελλάδος, δεν βλέπω πως οι ίδιες πολιτικές θα βοηθήσουν την Ιταλία και Γαλλία.

Επίσης, αμφιβάλω αν κάποιος Ευρωπαίος γραφειοκράτης από το Λουξεμβούργο θα μπορεί να βάλει πόστο τον Γάλλο πρόεδρο, λέγοντας του τι να κάνει και τι δαπάνες να μειώσει κτλ. Εδώ δεν έχουν ακόμα καταφέρει τίποτα με την Ελλάδα, θα στριμώξουν άραγε τη Γαλλία;

Άρα προβλέπω να δούμε μια επανάληψη της ελληνικής κρίσης, απλά αυτή τη φορά σε μεγέθυνση.

Τέλος, χτες το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών πούλησε $24 δισ. σε δεκαετή ομόλογα με την απόδοση να διαμορφώνεται στο ιστορικό χαμηλό του 2,14%. Με τέτοια υποβάθμιση, τύφλα να έχουν οι αναβαθμίσεις.

george.kesarios@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου