διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

6 Σεπ 2011

Παιχνίδι με τη φωτιά

 του Ι.Κ.Πρετεντέρη
Αυτή η ιστορία με την τρόικα μου θυμίζει παιχνίδι με τη φωτιά. Οχι επειδή με τρομάζει το ενδεχόμενο μιας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Αλλά επειδή δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς χειρισμούς, αν υποθέσουμε ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο και κάποιοι χειρισμοί.
Προς το παρόν, το μόνο που βλέπω είναι μια απεγνωσμένη προσπάθεια να βολέψουν και τον σκύλο και την πίτα. Αν το καταφέρουν, θα διεκδικήσουν παγκόσμιο βραβείο ευρεσιτεχνίας. Αν δεν το καταφέρουν, όμως, θα κατεβάσουμε ρολά.
Τι λέει η κυβέρνηση στην τρόικα; Παραδέχεται ότι πέσαμε έξω, αλλά δεν θέλει να λάβει πρόσθετα μέτρα διότι δεν φταίμε που πέσαμε έξω - φταίει η ύφεση.
Τι λέει η τρόικα στην κυβέρνηση; Συμφωνεί ότι πέσαμε έξω, αλλά ζητάει πρόσθετα μέτρα επειδή δεν φταίει μόνο η ύφεση - φταίει και η κυβέρνηση που δεν έχει προχωρήσει κανένα από τα προηγούμενα μέτρα.
Και οι δύο έχουν δίκιο. Είναι προφανές ότι η ύφεση τίναξε στον αέρα το οικονομικό πρόγραμμα, αλλά είναι εξίσου προφανές ότι η ύφεση δεν φέρει παρά ένα μέρος της ευθύνης για όσα δεν έγιναν ή δεν προχωρούν.
Δεν φταίει η ύφεση, ας πούμε, που δύο μήνες τώρα περιμένουμε να μας πει ο Ραγκούσης τι θα κάνει με τους ταξιτζήδες. Δεν φταίει η ύφεση που η κυβέρνηση δεν μπορεί να μαζέψει τον ΦΠΑ. Δεν φταίει η ύφεση που δεν κλείνουν ούτε συγχωνεύονται οι άχρηστοι Οργανισμοί. Δεν φταίει η ύφεση που βασιλεύει η φοροδιαφυγή. Δεν φταίει η ύφεση που δεν έχουν καταφέρει να πουλήσουν ούτε τσίχλα.
Ούτε φταίει η ύφεση που οι αποδοχές στις ΔΕΚΟ περιορίζονται κατά 15%, αλλά το μισθολογικό κόστος μόνο κατά 5% - δηλαδή, δεν φταίει η ύφεση αν διοικητές και συνδικαλιστές κοροϊδεύουν συνεταιρικά την κοινωνία...
Αυτά βλέπουν και μαθαίνουν στην τρόικα. Και όταν ακούν για ύφεση (η οποία αποτελεί, βεβαίως, υπαρκτό πρόβλημα...) κρατάνε την κοιλιά τους από τα γέλια. Χειρότερα, χρησιμοποιούν τις κυβερνητικές παλινωδίες ως άλλοθι για να σκεπάσουν τις δικές τους κορυφαίες ευθύνες γι' αυτή την αποτυχημένη πολιτική.
Είναι το γνωστό παραμύθι ότι η πολιτική είναι σωστή, αλλά δεν εφαρμόζεται σωστά. Ακόμη και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος «επιστρατεύτηκε» να μας πει ότι η ύφεση θα ήταν ηπιότερη αν είχαν προχωρήσει ταχύτερα οι μεταρρυθμίσεις. Δηλαδή, ότι η ύφεση βάθυνε επειδή καθυστέρησε ο Ραγκούσης με τους ταξιτζήδες και όχι επειδή επιβλήθηκε μια καταστροφική υφεσιακή πολιτική.
Γι' αυτό σας λέω: παιχνίδι με τη φωτιά. Πέσαμε έξω και τώρα προσπαθεί ο καθένας να φορτώσει τις ευθύνες στους άλλους. Κάτι που σημαίνει ότι ξεχάσαμε τη λύση. Και ψάχνουμε για φταίχτες
http://www.tanea.gr/empisteytika/?aid=4654737

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου