διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

7 Νοε 2011

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες...

Αντώνης Καρακούσης
Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Και αυτή τη φορά οι λεπτομέρειες φαίνεται ότι είναι πολλές. Παρ' ότι τα βήματα που έκαναν οι κ. κ. Παπανδρέου και Σαμαράς είναι μεγάλα και ικανά να καλύψουν τη μεγάλη απόσταση που υπήρχε μεταξύ τους, η συμφωνία παραμένει ακόμη ανολοκλήρωτη. Ο κ.Παπανδρέου δήλωσε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι θα παραιτηθεί και ο κ.Σαμαράς υποχώρησε από το αίτημά του για άμεσες εκλογές και αποδέχθηκε μια κυβέρνηση συνεργασίας, ικανής να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρισθεί πλήρως το έργο της κυβέρνησης, ούτε η συμμετοχή των δύο κομμάτων σε αυτή. Οπως και δεν έχει κριθεί ποιός θα είναι ο πρωθυπουργός της, παρ'ότι κατά τα φαινόμενα συγκλίνουν στο πρόσωπο του κ. Παπαδήμου.

Ως προς το έργο της κυβέρνησης υπάρχει θολότης και ειδικότερα στο σκέλος του οικονομικού προγράμματος, αν δηλαδή δέχονται και τα δύο μέρη αυτό που οι εταίροι μας λένε ότι, έκτη δόση, δανειακή σύμβαση και οικονομικό πρόγραμμα συγκροτούν ενιαίο και αναπόστατο σύνολο. Στη συνάντηση των αντιπροσωπειών ΠαΣοΚ και Ν.Δ. η νεοδημοκρατική ομάδα δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το σκέλος του οικονομικού προγράμματος και θέλησε πρώτα απ' όλα να κλείσει τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Ωστόσο το πρόγραμμα είναι κρίσιμο κομμάτι και ήδη οι Βρυξέλλες πιέζουν για ξεκαθάρισμα. Και αυτό γιατί θεωρούν ότι τα χρήματα που δοθούν στην Ελλάδα θα είναι πολλά και θέλουν να διασφαλίσουν ότι και μετά το τρίμηνο - τετράμηνο της νέας κυβέρνησης θα συνεχισθεί η εφαρμογή του προγράμματος.

Επιπλέον, όπως όλα δείχνουν, η Νέα Δημοκρατία δείχνει απρόθυμη να στείλει στελέχη της στη νέα κυβέρνηση. Διεκδικεί τη μικρότερη δυνατή συμμετοχή και άρα μπορεί να υποθέσει κανείς τη μικρότερη έκθεση και την ελάχιστη υποστήριξη στο έργο της. Γεγονός που, αν επιβεβαιωθεί, δεν θα δημιουργεί την αίσθηση ενεργούς συμμετοχής σε μια κυβέρνηση που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο διάσωσης της χώρας.

Επίσης, φαίνεται πως τα κομματικά επιτελεία συζητούν και άλλα πρόσωπα πέραν του κ. Παπαδήμου, επειδή πιθανώς γνωρίζουν ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα είναι τυπικός πρωθυπουργός, δεν θα διστάσει να συγκρουσθεί και να δράσει σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του. Θα θελήσει προφανέστατα να ασκήσει πλήρως τα καθήκοντά του, δεν θα αποδεχθεί κοστούμι και ρόλο υπηρεσιακού πρωθυπουργού, θα διεκδικήσει πραγματική υποστήριξη και από τις δύο πλευρές γιατί, κατά τα φαινόμενα, δεν επιθυμεί να είναι το πρόσωπο που θα βάλει την υπογραφή του σε ένα διάταγμα εξόδου της χώρας από το ευρώ, αλλά αντιθέτως επιθυμεί να διασφαλίσει τη διάσωση και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Υπό αυτές τις συνθήκες και επειδή τα κόμματα εξουσίας, παρά την επαπειλούμενη εθνική καταστροφή, προσδιορίζονται από τις εξουσιαστικές παραδόσεις τους, υπάρχει κίνδυνος υπαναχωρήσεων και περιπλοκών, οι οποίες αν επικρατήσουν θα φέρουν εμπλοκές οι οποίες με τη σειρά τους θα τελειώσουν τη χώρα. Και επειδή οι στιγμές παραμένουν εξαιρετικά κρίσιμες, είναι χρήσιμο όλοι να παραμείνουν στη γραμμή που χαράχθηκε την Κυριακή. Αλλιώς η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί σε δρόμο χωρίς επιστροφή... 
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=428955&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου