διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

30 Δεκ 2011

Αυστραλία: Xώρα της επαγγελίας για την νεολαία της Ελλάδας

 Εδώ και αρκετούς μήνες, υπάρχει μια σταθερή ροή νέων ανθρώπων, που φτάνουν αεροπορικώς στη Μελβούρνη, και χτυπάνε την πόρτα ενός κτιρίου στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για την έδρα της μεγαλύτερης ελληνικής κοινότητας της Αυστραλίας.
Το όλο σκηνικό θυμίζει τον πυρετό του χρυσού στις αρχές του 20ου αιώνα, τότε που άνθρωποι από όλο τον κόσμο έσπευδαν στην άλλη άκρη της γης για μια καλύτερη ζωή.
Σε αντίθεση όμως με τους παλαιότερους Έλληνες μετανάστες, οι καινούργιοι είναι όλοι τους καταρτισμένοι, με πανεπιστημιακά πτυχία σε πολύ δύσκολα αντικείμενα.

Όπως λέει ο Β. Παπαστεργιάδης, πρόεδρος της ελληνικής  κοινότητας, «είναι όλοι πτυχιούχοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, εκπαιδευτικοί, τραπεζικοί, που θα κάνουν οτιδήποτε για να βρουν δουλειά… μιλάμε για απόγνωση. Είμαστε σοκαρισμένοι. Πολλοί φτάνουν με μια μόνο τσάντα. Οι ιστορίες τους είναι θλιβερές, και το κάθε αεροπλάνο φέρνει κι άλλους… πολλοί έρχονται και μοιάζουν χαμένοι. Τους βάζουμε σε σπίτια, πέντε έξι μαζί, εδώ στο κέντρο της πόλης».
Αυτή η έξοδος είναι ένα μόνο μέρος του δράματος που ξετυλίγεται στην Ελλάδα, εκεί δηλαδή που άρχισε η κρίση της ευρωζώνης. Από τον περασμένο Ιούνη, η ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης έχει κατακλυστεί από επιστολές, emails, και τηλεφωνήματα από απελπισμένους Έλληνες που θέλουν να μεταναστεύσουν σε μια χώρα, απομονωμένη από την παγκόσμια οικονομική κρίση, που μοιάζει σαν η γη της επαγγελίας.
Μόνο φέτος, 2.500 Έλληνες έχουν μεταναστεύσει στην Αυστραλία, αν και σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, πάνω από 40.000 έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους. Σε μια ενημερωτική ημερίδα που πρόσφατα διοργάνωσε η αυστραλιανή κυβέρνηση στην Αθήνα, μαζεύτηκαν περισσότεροι από 13.000 Έλληνες, σε μια αίθουσα 800 ατόμων!
Με την Ελλάδα  έτοιμη να αντιμετωπίσει τον πέμπτο συνεχή χρόνο ύφεσης, και πρωτοφανούς ανεργίας, αυτή η φυγή «εγκεφάλων» αναμένεται να αυξηθεί. Από την άλλη, η οικονομία της Αυστραλίας προβλέπεται να σημειώσει ανάπτυξη ύψους 4% μέσα στο 2012.
«Συνήθως μου λένε πως δεν θέλουν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν στην Ελλάδα…», λέει ο Παπαστεργιάδης.
Τουλάχιστον δυο γενιές Ελλήνων αναμένεται να χαθούν, ως αποτέλεσμα της τρομερής οικονομικής κρίσης. Η νέα διασπορά, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα αποτελείται από νεαρούς πολύγλωσσους, και μορφωμένους Έλληνες, που δεν θα μπορούν να επιβιώσουν σε μια χώρα όπου η οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, κυρίως εξαιτίας της λιτότητας που της έχει επιβληθεί  ως αντάλλαγμα για την ξένη βοήθεια.
Μια πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης αποδεικνύει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων ψάχνει εργασία στο εξωτερικό, με τους νεότερους να αναζητούν προορισμούς όπως η Ρωσία, η Κίνα, ακόμη και το Ιράν.
Από όσους ερωτήθηκαν, πολλοί δεν μπήκαν καν στον κόπο να ψάξουν για εργασία στη χώρα τους, αφού δεν βλέπουν μέλλον σε μια οικονομία που αναμένεται να έχει σφιγμένα τα λουριά για τα επόμενα δέκα τουλάχιστον χρόνια.
Εν τω μεταξύ, η αθρόα προσέλευση νέων μεταναστών, έχει απογοητεύσει τους ήδη ευρισκόμενους Έλληνες στην Αυστραλία, που είχαν μεταναστεύσει εκεί μαζικά στις δεκαετίες του `50, και του `60, κυνηγημένοι από την φτώχια.
Εδώ και πολλά χρόνια, οι διάφορες ελληνικές κυβερνήσεις δεν έδιναν ούτε καν το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, ακόμη και σε μέρη όπως η Μελβούρνη, όπου αριθμούν πάνω από 300.000.
Βλέποντας τώρα την νεολαία της πατρίδας τους να καταφτάνει στην Αυστραλία ψάχνοντας για μια ευκαιρία, με πολλούς διατεθειμένους να κάνουν ακόμη και χειρωνακτικές εργασίες, οι Έλληνοαυστραλοί σοκάρονται. Πολλοί που ήθελαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, αναθεωρούν τα σχέδια τους.
 The Guardian
 http://www.antinews.gr/2011/12/30/141008/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου