διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

2 Ιαν 2012

Οι 100 ημέρες στα (ή για τα) Σόδομα"

Παραφράσαμε λίγο τον τίτλο της διάσημης ταινίας του Παζολίνι για να περιγράψουμε τις θυσίες που θα πρέπει να υποστεί ο ελληνικός λαός για να μπορέσει να "σωθεί" για μια ακόμη φορά και να παραμείνει στον "παράδεισο" της Ευρωζώνης.  
Ο έλληνας  πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα βγάλουν τον τόπο από το αδιέξοδο.
 Μέσα στις επόμενες 100 ημέρες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή ομολόγων, όπως επίσης οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να εκταμιευτεί η δόση των 90 δισ. ευρώ.




Οι προσπάθειες για τη δημιουργία του PSI δεν έχουν ακόμη τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ οι διαρθρωτικές αλλαγές εμπεριέχουν απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων, αλλαγές στα εργασιακά και τα μισθολογικά του ιδιωτικού τομέα, καθώς επίσης περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και φυσικά φοροεισπρακτικά μέτρα.


Την Πέμπτη συνεδριάζει το υπουργικό Συμβούλιο ώστε μέχρι τις 15 Ιανουαρίου -όποτε φτάνει η τρόικα- να μην υπάρχουν εκκρεμότητες. Στο επίκεντρο των συζητήσεων της κυβέρνησης με την τρόικα θα βρεθούν τα επιπλέον μέτρα που θα χρειαστούν για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό, άνω των 3 δισ. ευρώ. H τρόικα εκτιμά ότι τα νέα μέτρα πρέπει να βασίζονται στην περαιτέρω μείωση των δαπανών και όχι στην αύξηση των φόρων.


Την ίδια στιγμή τα γερμανικά ΜΜΕ διαδίδουν ότι η Ελλάδα πιέζει για 75% κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.


Παράλληλα η κυβέρνηση θα κάνει τις πρώτες συζητήσεις με την τριμερή για τα επιπλέον μέτρα, τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ της τριετίας 2013 - 2015, τα οποία θα εξειδικευθούν το καλοκαίρι.



Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παντελής Καψής στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρωθυπουργό δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι «ο κίνδυνος για την Ελλάδα δεν έχει ξεπεραστεί και η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν έχει περιθώριο να μεταθέσει για αργότερα τα ζητήματα για τα οποία έχει δεσμευτεί».



Όπως τόνισε ο κ. Καψής, «η διαπραγμάτευση με την τρόικα για το νέο δάνειο θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, γι΄αυτό και η συζήτηση με την κοινωνία είναι αναγκαία προκειμένου να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης».


Ακόμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως το υπουργικό συμβούλιο λειτουργεί αυτόνομα, χωρίς προαποφασισμένες γραμμές από τα κόμματα, ενώ οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ έχουν ως προτεραιότητα το κυβερνητικό έργο. Επεσήμανε ωστόσο ότι ίσως το θέμα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ να επηρεάζει την κυβέρνηση.
 http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=36437&categories_id=69

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου