διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

9 Μαρ 2012

Δικαιολογημένη αισιοδοξία μετά το PSI


Του Γιώργου Καισάριου

Η χτεσινή άνοδος της αγοράς είναι ένα ευχάριστο σημάδι. Ευχάριστο, υπό την έννοια ότι είναι μια ένδειξη ότι όταν τελειώσει το PSI και μελλοντικά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα πράγμα, χρηματιστηριακά τουλάχιστον, θα πάνε καλύτερα.
Ο μόνος κλάδος προς το παρόν (με ελάχιστες εξαιρέσεις) που παίζει στο ταμπλό είναι οι τράπεζες. Ελπίζω ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες δυνάμεις.
Δεν είχα ποτέ αμφιβολία ότι το κούρεμα θα ήταν επιτυχές. Έχω γράψει πολλές φορές ότι ένα κούρεμα θα είναι κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με πολιτική απόφαση εκ μέρους της Ευρώπης. Και πράγματι η διαδικασία ήταν πετυχημένη, διότι όλη η Ευρώπη ήταν πίσω μας.


Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μόνο με πολιτική πίεση ήταν δυνατόν να συναινέσουν σε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό. Οι πολιτικοί έχουν τον τρόπο τους, όταν θέλουν, να παίρνουν αυτό που θέλουν. Και αυτό που όλοι θέλουν είναι το πείραμα του ευρώ να συνεχιστεί και ένα ελληνικό κούρεμα δεν είναι παρά ένα μικρό τίμημα.

Ας είμαστε ειλικρινείς, όλα τα εναλλακτικά σενάρια δεν θα ήταν προς το συμφέρον μας. Έχουμε ανάγκη την Ευρώπη και μόνο μέσα από μια ευρωπαϊκή οδό έχουμε πιθανότητες να προχωρήσουμε μπροστά. Το αν κάτι αλλάξει στο μέλλον και η Ευρώπη δεν μας συμφέρει πια, θα το δούμε τότε. Προς το παρόν η Ευρώπη είναι η μοναδική επιλογή που έχουμε και θα πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν να παραμείνουμε στην αγέλη.

Η μείωση σε τόκους (και ελάφρυνση του προϋπολογισμού) θα είναι περίπου 7,7 δισ. ευρώ από τον πρώτο χρόνο. Αν και είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό, εντούτοις, το κόστος των τόκων θα παραμείνει υψηλό, κοντά στα 10 δισ. Ή με άλλα λόγια, περίπου 5% του ΑΕΠ.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ακόμα δεν έχει σταθεροποιηθεί η οικονομία μας, δεν μπορώ να πω ότι είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε χωρίς επιπλέον κουρέματα στο μέλλον.

Αλλά είμαι επίσης σίγουρος ότι αν χρειαστεί να γίνουν επιπλέον κουρέματα, αυτά θα γίνουν ξανά με πολιτική απόφαση και θα έχουμε ξανά την συμπαράσταση των εταίρων μας. Και πιστέψτε με, η επόμενη φορά θα είναι πολύ πιο δύσκολη για αυτούς παρά για εμάς, διότι αυτοί είναι που θα πρέπει να λογοδοτήσουν στους φορολογούμενους τους και όχι εμείς.

Πέραν όμως από την πολιτική πίεση, οι θεσμικοί δεν είναι και τόσο χαζοί. Ξέρουν ότι ενδεχομένως θα υπήρχαν αντίποινα αν δεν έπαιζαν μπάλα. Ήξεραν επίσης ότι τα εναλλακτικά σενάρια δεν θα ήταν ευχάριστα για κανέναν. Επίσης οι θεσμικοί ξέρουν και τους κανόνες της αγοράς. Ο πιο χρυσός κανόνας είναι ότι χρέη που δεν μπορούν να πληρωθούν, δεν θα πληρωθούν. Και ξέρουν πολύ καλά ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, ακόμα και με τον θεό σαν δικηγόρο.

Όσον αφορά το πότε θα δανειστούμε ξανά από τις αγορές, η εκτίμηση μου είναι όχι πριν από το 2025. Αλλά μην ανησυχείτε τόσο για αυτό, διότι έτσι και αλλιώς οι αγορές δεν θα μας δάνειζαν. Και ο λόγος είναι απλά ότι είχαμε ένα πολύ μεγάλο χρέος.

It΄s business not personal, που λέει και το ρητό. Και προκειμένου να κάνει κανείς με εμάς business, θα πρέπει το χρέος μας προς το ΑΕΠ να πέσει και κάτω από το 90%. Κάτι που δεν θα γίνει πριν το 2025, εκτός βέβαια αν πάει εκεί το χρέος μας με περαιτέρω απομειώσεις δανεισμού (κούρεμα), κάτι που επίσης εκτιμώ ότι θα γίνει μέχρι τότε.

Χρηματιστηριακά μιλώντας, νομίζω ότι μπορώ επίσημα (για δεύτερη φορά) να κηρύξω πάτο, διότι τα πάντα έχουν προεξοφληθεί και έχουν αποτιμηθεί στις τωρινές τιμές. Όχι ότι δεν μπορούν να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, αλλά νομίζω ότι είναι ελάχιστα πλέον που δεν γνωρίζουμε, που ενδεχομένως να μας εκπλήξουν.

Για τράπεζες μην με ρωτάτε, διότι εξακολουθώ και εκτιμώ ότι ο κλάδος δεν είναι για μακροπρόθεσμη διακράτηση. Εσείς που είστε γρήγορα πιστόλια κάντε ό,τι σας λέει το διάγραμμα. Οι άλλοι που δεν είστε τόσο γρήγοροι, κάντε ό,τι σας λέει η τσέπη σας.

Νομίζω ότι θα έχουμε μια περίοδο ηρεμίας από δω και πέρα. Το θέμα ευρώ ή δραχμή είναι πίσω μας, το θέμα εξόδου από την Ευρώπη επίσης και το κερασάκι, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στα σκαριά.
Δεν ξέρω για πότε έχει αποφασιστεί αυτή η ανακεφαλαιοποίηση, αλλά βρίσκω λογικό να ανεβαίνει η αγορά μέχρι τότε και στη συνέχεια να δούμε μια διόρθωση. Το πόσο πάνω μην με ρωτάτε, αλλά νομίζω ότι το ρητό αγόρασε τη φήμη και πούλα την είδηση θα μπει σε εφαρμογή.

Στο σύνολο ξεκινάει μια καινούργια μέρα και νομίζω ότι έχουμε πάρα πολλούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι, άσχετα αν τα νούμερα δύσκολα βγαίνουν και άσχετα αν αντιμετωπίσουμε αυτή τη διαδικασία του κουρέματος ξανά.

Το γεγονός ότι η ανταλλαγή του χρέους ήταν τόσο πετυχημένη και το γεγονός ότι μια τόσο μεγάλη αναδιάρθρωση δεν θα αφήσει πίσω νομικές εκκρεμότητες, είναι νομίζω μια τεράστια επιτυχία.

Για μια φορά, το κυβερνητικό επιτελείο έκανε κάτι το σωστό... προσέλαβε τους σωστούς δικηγόρους!

george.kesarios@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου