διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

23 Μαΐ 2012

Reuters: Σχέδιο Β από το Eurogroup Working Group για την Ελλάδα

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν καταλήξει σε συμφωνία να επεξεργαστεί κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο που θα αποφάσιζε η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters.
Στη συμφωνία αυτή κατέληξε η ομάδα εργασίας της ευρωζώνης (Eurogroup Working Group) σε ωριαία τηλεδιάσκεψη που έγινε στις 4 ώρα Ελλάδος τη Δευτέρα. Πέρα από τη σχετική επιβεβαίωση των δύο αξιωματούχων, το Reuters είδε σημειώσεις από αξιωματούχους ενός κράτους-μέλους στο οποίο περιγράφονται κάποια από τα μέτρα που θα έπρεπε να εξεταστούν σχετικά.
«To Eurogroup Working Group συμφώνησε, κάθε κράτος της ευρωζώνης ξεχωριστά να προετοιμάσει ένα σχέδιο ανάγκης για τις πιθανές συνέπειες μίας ελληνικής εξόδου από το ευρώ», είπε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης με γνώση του τι συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη. «Τίποτα δεν έχει προετοιμαστεί μέχρι στιγμής σε επίπεδο ευρωζώνης από το φόβο μήπως διαρρεύσει», συμπλήρωσε.

Από την άλλη πλευρά, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας ανέφερε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι «εξαιρετικά ανησυχητική» και ότι με το να απειλεί πως θα καταγγείλει το μνημόνιο, η χώρα διακινδυνεύει τη χρηματοδότηση από τους δανειστές της.

Η Bundesbank ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος των συνεπειών από ένα τέτοιο σενάριο θα το υποστεί η Ελλάδα, καθώς οι δυσχέρειες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ευρωζώνη θα είναι «σημαντικές, αλλά διαχειρίσιμες». Η κεντρική τράπεζα τάχθηκε επίσης κατά της χαλάρωσης των όρων που ισχύουν για την παροχή οικονομικής βοήθειας της Ευρώπης προς την Ελλάδα. Η τράπεζα είπε επίσης ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει στο μέλλον σταδιακή κατάργηση των μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι που προκύπτουν από αυτή, όπως η στρέβλωση της ανταγωνιστικότητας στον τραπεζικό τομέα ή η καθυστέρηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. 
 http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=459077

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου