διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

1 Ιουν 2012

Το όπλο της ΝΔ και το ΔΝΤ

Ένα σημαντικό όπλο στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας που τηρεί απαρέγκλιτα τη γραμμή της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου δίνει το χθεσινό άνοιγμα παραθύρου από το ΔΝΤ για αλλαγές στο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της.
Ο εκπρόσωπος της Λαγκάρντ ήταν ξεκάθαρος ότι αν υπάρχουν προτάσεις θα συζητηθούν.
Την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι έχοντας κυριολεκτικά πελαγώσει από την κατάσταση στην Ισπανία ουσιαστικά έχουν ανοίξει το δρόμο για χρονική παράταση της επίτευξης των στόχων για όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ενώ πληθαίνουν οι φωνές για τη λήψη αναπτυξιακών μέτρων.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι προφανές ότι το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί καθιστά αξιόπιστο και ρεαλιστικό το πακέτο 18 μέτρων που παρουσίασε χθες η Νέα Δημοκρατία.
Και αυτό διότι πρώτον δίνεται χρόνος ο οποίος προσφέρει τη δυνατότητα να αμβλυνθούν τα σκληρά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και δεύτερον ανοίγει ο δρόμος για παρεμβάσεις ουσίας που μπορούν να αλλάξουν το κλίμα και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας όπως η μείωση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας.
Άλλωστε πλέον γίνεται κατανοητό ότι η λιτότητα δεν οδηγεί πουθενά.
Την ίδια στιγμή καθίσταται προφανές ότι οι δομικές μεταρρυθμίσει επιβάλλεται να προχωρήσουν. Γιατί αν δεν προχωρήσουν τα μέτρα που εφαρμόζονται θα χάνονται σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.
Και μεταξύ των μέτρων που καθιστούν την οικονομία παραγωγική και λειτουργικότερη είναι το μικρότερο κράτος. Οι δανειστές μας ήδη έχουν βάλει θετικό πρόσημο στο σκέλος του προγράμματος Σαμαρά που κάνει λόγο για διεύρυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Από την άλλη πλευρά δεν φαίνονται διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν στη λογική Τσίπρα που μιλά για περισσότερο κράτος σε μια περίοδο που τα Ταμεία είναι άδεια. Εκτός και αν το περισσότερο κράτος υπάρχει πρόθεση να γίνει με λογικές Ούγκο Τσάβες.
Με αυτά τα δεδομένα το περιβάλλον που διαμορφώνεται μέχρι τις εκλογές οδηγεί στο δίλλημα αν θέλουν να κυβερνηθούν από τη Νέα Δημοκρατία που μπορεί να διαπραγματευτεί ρεαλιστικά ή να ρισκάρουν με το ΣΥΡΙΖΑ που τα βάζει όλα στο τραπέζι με ένα ουσιαστικό κενό, τη χρηματοδότηση.
 http://www.axiaplus.gr/article/8713/to-oplo-ths-nd-kai-to-dnt/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου