διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

29 Ιουν 2012

Κάνουν μούτρα!

Σε δυο διαδοχικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ υπέστη διπλή εκλογική συντριβή. Αναμενόμενο και μάλλον φυσιολογικό. Στην πολιτική δεν υπάρχουν μόνο νίκες, ούτε κυκλοφορούν μόνο θρίαμβοι.
Ως εκ τούτου, οι παρατάξεις υποχρεούνται να πολιτεύονται ακόμη και στη δυσμενέστερη γι' αυτές συγκυρία - πράγμα το οποίο έχουν υποστεί κάποια στιγμή όλα τα μεγάλα κόμματα στην Ευρώπη...
Προς το παρόν, το ΠΑΣΟΚ αντιδρά σαν κακομαθημένο παιδί: κάνει μούτρα στον λαό που το καταψήφισε!
Του διαμηνύει (περίπου) ότι τώρα να δει τι θα πάθει που προτίμησε κάποιους άλλους. Και ότι σίγουρα θα τιμωρηθεί που είχε την απρονοησία να απορρίψει το ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του.
Με άλλα λόγια, η πίκα και η πίκρα έγιναν στρατηγική.
Ετσι, το τρίτο κόμμα της Βουλής θυμίζει πλέον τον πιτσιρικά στο χωριό του Αστερίξ που απειλούσε πως αν δεν του κάνουν τα χατίρια, θα κρατήσει την αναπνοή του μέχρι να σκάσει.
Εως εδώ, το ζήτημα είναι σχεδόν αστείο. Προφανώς το σοκ της απόρριψης σαλεύει και τα καλύτερα μυαλά, ιδίως όταν συμβαίνει να αντιλαμβάνονται την πολιτική μέσα από τον εαυτό τους - ας ελπίσουμε ότι ο χρόνος γιατρεύει...
Το πρόβλημα, όμως, αρχίζει να γίνεται σοβαρό όταν ένα κυβερνητικό κόμμα διολισθαίνει στον κόσμο του παραλόγου.
Τι πάει να πει ότι εκφράζουν τη δυσφορία τους επειδή ο Σαμαράς επιλέγει στελέχη από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ;
Και πώς η δυσφορία συμβαδίζει με τη δήλωση του Βενιζέλου ότι «είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε οποιοδήποτε πρόσωπο πληροί τις προϋποθέσεις της καταλληλότητας»;
Ποιο είναι το κριτήριο, λοιπόν; Ο χώρος προέλευσης ή η καταλληλότητα; Οι σκοπιμότητες των κομμάτων ή οι ανάγκες του τόπου;
Αλλά αν είναι το δεύτερο, γιατί μια σειρά από κατάλληλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποκλείονται από τη συμμετοχή στην κυβέρνηση;
Μίλησα για παράλογο. Πολύ φοβούμαι ότι είναι κυρίως κουτοπόνηρο: το ΠΑΣΟΚ μαϊμουδίζει τη «στρατηγική Σαμαρά». Θέλει να είναι στην κυβέρνηση χωρίς να συμμετέχει στη διακυβέρνηση και χωρίς να τσοντάρει στον λογαριασμό.
Ωραία ιδέα αλλά πρώτος την πλήρωσε ο ίδιος ο Σαμαράς - όσες αποστάσεις κι αν κράτησε από την κυβέρνηση Παπαδήμου οι ψηφοφόροι τον αντάμειψαν με... 18,8%!
Διότι στην πολιτική τα πράγματα είναι απλά. Είτε είσαι είτε δεν είσαι. Είτε μετέχεις είτε δεν μετέχεις. Και οι δυο είναι επιλογές σεβαστές. Αλλά ενδιάμεση επιλογή δεν υπάρχει.
Ειδικά το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε εκλογικά επειδή (εκτός των άλλων) δεν μπόρεσε σε καμία στιγμή να αμφισβητήσει πειστικά το δίλημμα «ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ».
Και τώρα κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει το ίδιο δίλημμα και ζωντανό και επίκαιρο!
 http://www.tanea.gr/empisteytika/?aid=4733528
 

Του Ι. Κ. Πρετεντέρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου