διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

16 Οκτ 2012

Credit Suisse: Δειλά σημάδια σταθεροποίησης στην Ελλάδα

Για δειλά σημάδια σταθεροποίησης στην Ελλάδα, κάνει λόγο σε έκθεσή της με χθεσινή ημερομηνία η Credit Suisse.
Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι εδώ και καιρό επιμένει πως η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι απίθανη και ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στον πυρήνα του ευρώ και στην Ελλάδα, ενίσχυσαν αυτή τη θέση της.
Τονίζει επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας προχωρούν και αναμένει να επιτευχθεί σύντομα συμβιβασμός για τα δημοσιονομικά μέτρα που θα επιτρέψουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης των κεφαλαίων, πιθανώς το Νοέμβριο.
Η Credit Suisse αναμένει ακόμη ότι θα εγκριθεί μια χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων.


Ωστόσο, στα πρόσφατα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2011, υποδηλώνεται ότι το χρέος προς το ΑΕΠ του περασμένου έτους, ήταν πέντε ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από ό,τι είχε αρχικά θεωρηθεί.

«Αναμένουμε το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ για το 2012 να διαμορφωθεί στο 175%, 12% υψηλότερα από την πρόβλεψη του ΔΝΤ το Μάρτιο. Αυτό ενισχύει τη θέση υπέρ μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Αν και το ΔΝΤ πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, η ΕΕ και η ΕΚΤ είναι εναντίον. Μένει να δούμε εάν θα επέλθει συμβιβασμός για την βιωσιμότητα του χρέους, οπότε η απόφαση θα αναβληθεί, ή εάν θα συμφωνηθεί μια αναδιάρθρωση. Σε αυτό το στάδιο, φαίνεται πιο πιθανό το πρώτο, δεδομένης της αντίδρασης της ΕΕ».

Ακόμη, η Credit Suisse επισημαίνει ότι υπάρχει κάποια δειλή βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, παρά το αβέβαιο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι σε τροχιά που παρέχει ελπίδες για την επίτευξή τους στο τέλος του έτους, κάποιοι κυκλικοί δείκτες, όπως η βιομηχανική παραγωγή, ήταν λιγότερο αρνητικοί τους τελευταίους μήνες και εμφανίζουν σημάδια σταθεροποίησης, και το εργατικό κόστος έχει μειωθεί σημαντικά, διορθώνοντας σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησής του από την ημέρα ένταξης της Ελλάδας στο ευρώ.

Ωστόσο, αυτή η προσαρμογή δεν έχει έρθει χωρίς κόστος. Η ανεργία είναι υψηλότερα του 25% και συνεχώς αυξάνεται, ενώ οι απώλειες στο ΑΕΠ ανέρχονται στο 20% συνολικά.

Ως αποτέλεσμα, οι κοινωνικές εντάσεις παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές, και αποτελούν ρίσκο για την κυβέρνηση και το πρόγραμμα προσαρμογής.

«Αυτό ενισχύει την άποψη για μια μελλοντική χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, που θα είναι σημαντική όχι μόνο για την οικονομική δραστηριότητα αλλά και για τη δυναμική του χρέους», επισημαίνει η Credit Suisse.
 http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1641119


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου