διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

26 Ιουν 2013

ΝΥΤ: Πως οι τραπεζίτες κερδίζουν διπλά από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Ενώ οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι επωμίζονται το ολοένα αυξανόμενο κόστος της διάσωσης του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, τα κορυφαία στελέχη των τραπεζών πλουτίζουν, όπως υποστηρίζει δημοσίευμα των Times της Νέας Υόρκης.
Το σχέδιο που αναπτύχθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και τους διεθνείς πιστωτές της για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας περιλαμβάνει μια ασυνήθιστη στροφή σχετικά με τις προσφορές μετοχών: οι νέες μετοχές στις τράπεζες θα δώσουν στους επενδυτές δωρεάν και δυνητικά επικερδή warrants που θα τους επιτρέπουν να αγοράσουν περισσότερα μερίδια στο μέλλον σε μια προκαθορισμένη τιμή.

Επειδή πολλοί από τους επενδυτές, οι οποίοι αναμένεται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ομολόγων είναι τα ίδια στελέχη που διαχειρίζονταν τις τράπεζες κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης τους, πολλοί θεωρούν ότι οι τραπεζίτες επιβραβεύονται παρά τα λάθη διαχείρισής τους. Και προσθέτουν ότι η ελληνική κυβέρνηση παραιτείται από δυνητικά έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ με τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση στη προσφορά μετοχών.
“Το μόνο που κάνουν είναι να επιβραβεύουν τη κακή συμπεριφορά”, δήλωσε στους NYT ο Peter Dalianes, οικονομικός σύμβουλος στην Αθήνα, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει ταχθεί υπέρ του δημοσίου ελέγχου των τραπεζών στην Ελλάδα. “Η κρίση στην Ελλάδα προήλθε από μια ξαφνική οικονομική κατάρρευση που οφείλεται σε δάνεια υψηλού κινδύνου, η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε στο δημόσιο χρέος.”
Η εκστρατεία συγκέντρωσης εσόδων η οποία ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου και ολοκληρώνεται τον επόμενο μήνα, έχει ως στόχο να διοχετεύσει περίπου 23 δισ. ευρώ στις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας. Με δέλεαρ τα warrants που χρησιμεύουν ως ισχυρό κίνητρο, η Τράπεζα Πειραιώς, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και η Alpha Bank έχουν ήδη πετύχει αύξηση περίπου 2,9 δις ευρώ από το ποσό αυτό, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί να κρατικοποιηθούν.
Το υπόλοιπο των χρημάτων που προέρχεται από τους ευρωπαίους φορολογούμενους, διοχετεύεται μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ελληνικό σώμα που επιβλέπει το πρόγραμμα.
Ωστόσο, οικονομικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η συμπερίληψη των ελεύθερων warrants όχι μόνο θα ανταμείψει αποκλειστικά τους γνώστες, αλλά θα στερήσει και από την κυβέρνηση της Ελλάδας δισεκατομμύρια ευρώ δημοσίων εσόδων -  χρήματα που θα μπορούσαν να είναι περισσότερα εάν τα warrants των μετοχών είχαν δημοπρατηθεί, αντί απλώς να παραχωρηθούν.
 “Ποιος θα πληρώσει για όλα αυτά;” αναρωτιέται ο Σπύρος Παγκράτης, οικονομολόγος και ειδικός των αγορών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε μια εργασία που επικρίνει το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης. “Φυσικά, ο Έλληνας φορολογούμενος.”
“Ξέρουμε ότι οι αρχές ήθελαν από την ιδιοκτησία των ελληνικών τραπεζών να κινηθεί γρήγορα προς τον ιδιωτικό τομέα,” προσθέτει ο κ. Παγκράτης. “Αλλά το “δόλωμα” που έχουν χρησιμοποιούν – τα δωρεάν warrants - είναι πολύ ακριβό και θα οδηγήσει σε διαφυγόντα έσοδα για το ελληνικό κράτος.”
Μέχρι σήμερα, από τα 206 δισ. ευρώ που έχει διαθέσει η τρόικα για τη διάσωση της Ελλάδας, περίπου 58 δισ. - τα οποία προέρχονται από τους ευρωπαίους φορολογούμενους - έχουν δαπανηθεί για την ενίσχυση των τραπεζών της χώρας.
Πρόκειται για ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με αυτά που διέθεσαν οι διεθνείς δανειστές για τη διάσωση των κυπριακών ή των ισπανικών τραπεζών. Και σχεδόν αγγίζει το υπέρογκο ποσό που δαπάνησε η Ιρλανδία για να σώσει τις τράπεζές της, ως μέρος της διάσωσης της χώρας από τα συνολικά 85 δισ. ευρώ.
Φυσικά, προσθέτει το δημοσίευμα των NYT, σε αυτές τις χώρες τα ανώτερα στελέχη των τραπεζών έχουν απολυθεί και, σε ορισμένες περιπτώσεις, διώκονται ποινικά για τις αποφάσεις δανειοδότησης που συνέβαλλαν στην επιζήμια πορεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Διαβάστε περισσότερα εδώ http://www.nytimes.com/2013/06/26/business/global/greek-bank-bailout-pla...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου