διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

25 Σεπ 2013

Το μεγάλο πάρτι με τις αποζημιώσεις στον ΟΠΑΠ

H έλευση της Emma Delta στον ΟΠΑΠ που υπολογίζεται να συμβεί στις αρχές Οκτωβρίου, όταν και θα αλλάξει χέρια το 33% του Οργανισμού, σήμανε συναγερμό στους περίπου 200 μόνιμους υπαλλήλους του ΟΠΑΠ, αφού θεωρείται σίγουρο ότι ο νέος μέτοχος, εκτός από τις αλλαγές στο management και στην πυραμίδα της διοίκησης, θα προχωρήσει σε αξιολόγηση όλου του προσωπικού.
Γι' αυτό και πολλά στελέχη έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους, φοβούμενοι όχι τόσο τις αξιολογήσεις αλλά κυρίως να μην απολέσουν «κεκτημένα» της συλλογικής τους σύμβασης που λήγει στις 31.12.2013.
Ολα αυτά όμως εκ του ασφαλούς. Ειδικότερα, στις 31.12.2013 λήγει η συλλογική σύμβαση εργασίας που είναι από τις πιο γαλαντόμες στην Ελλάδα και ξεπερνά ακόμη και εκείνη των Ελληνικών Πετρελαίων, αφού προβλέπει μεταξύ άλλων πάνω από 17 μισθούς τον χρόνο και κυρίως ένα σεβαστό ποσό αποζημίωσης πέρα από το εφάπαξ του εργαζομένου, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας και το ύψος των τελευταίων απολαβών.

Η σύμβαση όμως, ο κορμός της οποίας συμφωνήθηκε το 2000, όταν ο Οργανισμός έγινε Ανώνυμη Εταιρεία, προβλέπει ότι την αποζημίωση αυτή τη λαμβάνουν οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα αν πρόκειται για συνταξιοδότηση ή παραίτηση.
Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για ανεξάρτητη αποζημίωση σε σχέση με το εφάπαξ που καταβάλλεται από το ασφαλιστικό ταμείο και η οποία μπορεί να φθάσει ακόμη και τις… 400.000 ευρώ στις περιπτώσεις ανώτερων στελεχών του ΟΠΑΠ και κυρίως των επικεφαλής των διευθύνσεων του ΟΠΑΠ.

Ετσι, πολλοί προτιμούν να κάνουν χρήση της διάταξης, να λάβουν την παχυλή αποζημίωση και να κουνήσουν το μαντίλι στους Τσέχους της Emma Delta που θα έρθουν με άγριες διαθέσεις για ριζική αναδιάρθρωση.

Ηδη περίπου 10 στελέχη έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους, ενώ εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι.
Υπάρχει όμως και άλλη μία σημαντική παράμετρος που εξηγεί το «τσουνάμι» των παραιτήσεων.

Οπως αναφέρει στο HeliosPlus στέλεχος του ΟΠΑΠ, πολλοί από τους παραιτηθέντες έχουν λάβει τα λεφτά της αποζημίωσης ή μεγάλο μέρος αυτών τα προηγούμενα χρόνια για να καλύψουν ανάγκες όπως η αγορά κατοικίας ή η αποπληρωμή δανείου παρά το γεγονός ότι η σύμβαση ορίζει ρητώς ότι το ποσό αυτό το δικαιούνται την τελευταία ημέρα εργασίας τους στον ΟΠΑΠ.

Ετσι λοιπόν προτιμούν να φύγουν τώρα, γιατί σε περίπτωση παραμονής τους και αλλαγής της συλλογικής σύμβασης θα βρεθούν εκτεθειμένοι στο ταμείο της εταιρείας και θα πρέπει να επιστρέψουν τα λεφτά.

«Οταν έγινε αντιληπτό ότι η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού προχωρεί και πως η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω κατεγράφησαν οι πρώτες παραιτήσεις εργαζομένων που είχαν λάβει τα χρήματα της αποζημίωσης και δεν ήθελαν να ρισκάρουν με τίποτε να βρεθούν "ανοιχτοί" στο Ταμείο του οργανισμού. Γι' αυτό και τα τελευταία δύο χρόνια έχουν φύγει περισσότεροι από 30 εργαζόμενοι»
εξηγεί η ίδια πηγή και προσθέτει: «Παρατηρήθηκε και το φαινόμενο υψηλόβαθμα στελέχη από το λογιστήριο ή από το marketing να παραιτούνται, να τερματίζεται η σχέση τους με τον οργανισμό, να κλείνουν τα ανοιχτά μέτωπα με την αποζημίωση και ταυτόχρονα να επαναπροσλαμβάνονται ως σύμβουλοι με παχυλούς μισθούς στις διευθύνσεις από τις οποίες είχαν παραιτηθεί».


Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 24 Σεπτεμβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου