διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

30 Σεπ 2013

«Γιατί μας ανησυχεί η Χ.Α.»

Να ψηφίσει τον αντιρατσιστικό νόμο παροτρύνει την ελληνική κυβέρνηση σε συνέντευξή του στην «Κ» ο επικεφαλής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, Ντέιβιντ Χάρις, ο οποίος αύριο παραθέτει στη Νέα Υόρκη γεύμα εργασίας στον κ. Σαμαρά. Ο κ. Χάρις καλεί τον πρωθυπουργό να αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή και όχι να την αγνοήσει, υπογραμμίζει ότι η απάντηση στις κακουχίες που βιώνουν οι Ελληνες βρίσκεται στην ενότητα και διαμηνύει ότι η εβραϊκή κοινότητα θα συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα.
– Πώς αποτιμά η εβραϊκή κοινότητα την απότομη άνοδο της Χρυσής Αυγής; Κατά το παρελθόν εξασφάλιζαν περίπου 0,2% των ψήφων και, ξαφνικά, το 2012, έφθασαν να πάρουν 7%.
– Πρόκειται για μια εξέλιξη που προκαλεί
ιδιαίτερη ανησυχία, όχι μόνο στους Εβραίους, αλλά σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για τις δημοκρατικές αξίες και τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων.
– Ανησυχείτε για τις εξελίξεις στην Ελλάδα σχετικά με τη Χρυσή Αυγή;
– Φυσικά. Η Ελλάδα είναι το σύμβολο της δημοκρατίας και η γενέτειρα των πολιτικών αξιών μας. Οταν ένα ελληνικό πολιτικό κόμμα χρησιμοποιεί τα εργαλεία της δημοκρατίας για να εισέλθει στο Κοινοβούλιο, και μετά εφαρμόζει πρακτικές εκφοβισμού και βίας, επικαλούμενο μάλιστα στοιχεία του ναζισμού, χτυπά συναγερμός.
– Μπορούν τα πρόσφατα γεγονότα να αποδειχθούν η αρχή του τέλους για τη Χρυσή Αυγή; Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να υποχωρούν από το 11% στο 5% σε μόλις μία εβδομάδα.
– Δεν είμαι σε θέση να κάνω προβλέψεις, αλλά, προφανώς, ελπίζω ότι όλο και περισσότεροι Ελληνες, οι οποίοι μπορεί να είχαν ακολουθήσει αυτό το κόμμα παρασυρόμενοι από τα απλουστευτικά του συνθήματα ή την προσφορά ενός γεύματος, θα κατανοήσουν ότι αυτό που ουσιαστικά προσφέρει η Χρυσή Αυγή είναι ένα αδιέξοδο για την Ελλάδα.
– Πώς αποτιμάτε τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα η κυβέρνηση;
– Η σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης είναι απολύτως σωστή. Η Χρυσή Αυγή δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τον μανδύα της δημοκρατίας και την ίδια ώρα να καταπατά τα δικαιώματα που απορρέουν από τη δημοκρατία και να απειλεί ή να φιμώνει άλλους. Είναι εξίσου σημαντικό να διαθέτει η κυβέρνηση τα αναγκαία νομικά εργαλεία για να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή στην ψυχή της χώρας. Παρεμπιπτόντως, βρίσκεται υπό συζήτηση νομοθεσία για την απαγόρευση της προώθησης του ρατσισμού και της μη αποδοχής του Ολοκαυτώματος. Πιστεύουμε ότι τέτοιοι νόμοι, που με τη μια ή την άλλη μορφή έχουν υιοθετηθεί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να προωθηθούν άμεσα.
– Είναι η απαγόρευση ενός δημοκρατικά εκλεγμένου κόμματος η σωστή απάντηση;
– Αυτή η ερώτηση είναι σαν παγίδα. Υπάρχουν όρια στη δημοκρατία πέρα από τα οποία μια συμπεριφορά δεν γίνεται αποδεκτή; Αν και είμαστε βαθιά αφοσιωμένοι στις αρχές της δημοκρατίας, ναι, υπάρχουν και όρια. Εάν ένα κόμμα υποστηρίζει τη βία και την τρομοκρατία θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να λάβει μέρος σε εκλογές και να εκπροσωπηθεί στο Κοινοβούλιο; Και τι πρέπει να γίνει με ένα κόμμα που προβάλλει το Τρίτο Ράιχ ως ελκυστικό μοντέλο, παρά τον τραγικό πόνο που προκάλεσε στην Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες πριν από μερικές δεκαετίες; Εχουμε επανειλημμένως δει τέτοια κόμματα να λαμβάνουν μέρος στις εκλογές και στην πορεία να καταπατούν την ίδια τη δημοκρατία που τους έφερε στην εξουσία.
– Είναι το φαινόμενο αυτό αποτέλεσμα των τραγικών οικονομικών συνθηκών ή υπάρχουν τόσοι πολλοί ρατσιστές στον ελληνικό πληθυσμό;
– Φαίνεται ότι ο κύριος λόγος είναι η εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση και ο φόβος ότι η Ελλάδα δεν ελέγχει πλέον το μέλλον της, όπως και η μεταβαλλόμενη δημογραφική σύσταση της χώρας. Η απάντηση σε αυτά που βιώνει η Ελλάδα δεν μπορεί να βρεθεί στον βόθρο των θέσεων της Χρυσής Αυγής, αλλά, αντιθέτως, στην επιβεβαίωση της ενότητας των Ελλήνων και στην αποφασιστικότητά τους να δημιουργήσουν μια νέα αίσθηση ελπίδας και δυναμισμού.
– Τι θα πείτε στον κ. Σαμαρά όταν θα τον συναντήσετε αύριο εδώ στη Νέα Υόρκη;
– Θα έχουμε την τιμή να υποδεχθούμε τον φίλο μας, πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Τον γνωρίζουμε πολλά χρόνια και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο δύσκολο αλλά απαραίτητο έργο της αναστροφής της κατάστασης. Θα του πούμε ότι αποδίδουμε μεγάλη αξία στη σχέση μας, ότι θαυμάζουμε την αποφασιστικότητά του, και πως θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους να βοηθάμε την Ελλάδα και να συνεργαζόμαστε με την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Γνωρίζουμε ότι μοιράζεται την ανησυχία μας για τις δυνάμεις του εξτρεμισμού στην ελληνική κοινωνία και όσους τις στηρίζουν, και πως πρέπει να τις αντιμετωπίσει, όχι να τις αγνοήσει.
– Επηρεάζει η Χρυσή Αυγή τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ;
– Οχι. Καθόλου. Η Χρυσή Αυγή εκπροσωπεί μια περιθωριακή φωνή που βρίσκεται μακριά από τη λήψη αποφάσεων. Η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στο Ισραήλ και το αντίστροφο. Με την εξόρυξη ενέργειας στην περιοχή, που ανατρέπει τους συσχετισμούς, οι προοπτικές για τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες για οικονομική ανάπτυξη και για πιο στενούς διπλωματικούς και στρατηγικούς δεσμούς.
 http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_29/09/2013_520804

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου