διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

19 Οκτ 2013

Ρίχνει τους τόνους με την τρόικα το Μαξίμου

Για δύσκολη διαπραγμάτευση, η οποία όμως «συνεχίζεται κανονικά», κάνει λόγο η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να ελέγξει το πολεμικό κλίμα που έτεινε να διαμορφωθεί στο πολιτικό προσωπικό έναντι της τρόικας. Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Στουρνάρας ήταν, χθες, αυτός που ανέλαβε να στείλει το σχετικό μήνυμα αμέσως μετά την ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου, παρουσία των κ. Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου, για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο. «Η διαπραγμάτευση είναι μεν δύσκολη, αλλά συνεχίζεται κανονικά», επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι «βέβαια, η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί απόψεις που
δείχνουν να υποτιμούν και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, αλλά κυρίως τη βελτίωση όλων των δεικτών που έχουμε στην ελληνική οικονομία».
Το μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός, μέσω του κ. Στουρνάρα, αφορά τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό της χώρας, καθώς επί του παρόντος είναι σαφές ότι επιδιώκει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης με την τρόικα πριν προχωρήσει στην ειλημμένη απόφαση να αναβαθμίσει τις συζητήσεις σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο.
Σε αυτό το κλίμα, η υλοποίηση εκ μέρους της Αθήνας των προαπαιτουμένων, ειδικά στη δημόσια διοίκηση, αποτελεί προϋπόθεση για κάθε διαπραγμάτευση. Υπό την έννοια αυτή, η κυβέρνηση βρίσκεται προς άγραν περίπου 1.000 απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να επιτευχθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις για το 2013, όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό. Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος δεσμεύθηκε εκ νέου ότι μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η διαθεσιμότητα των περίπου 1.500 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ προκειμένου να κλείσει η «πρώτη φάση» των 12.500 διαθεσίμων.
Η κυβέρνηση θα ζητήσει να συνυπολογιστούν στις απολύσεις (2.000 μέχρι το τέλος του χρόνου και 11.000 εντός του 2014) όσοι συμβασιούχοι απασχολούμενοι βάσει προσωρινών διαταγών δεν δικαιωθούν από τα δικαστήρια, αλλά και το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει από την αναδιάρθρωση των Αμυντικών Συστημάτων και της ΕΛΒΟ.
Το συγκεκριμένο αίτημα έχει ήδη τεθεί από τον υπουργό Διοικ. Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη, ωστόσο η τρόικα επιφυλάχθηκε να απαντήσει στο θέμα των συμβασιούχων, ενώ εμφανίστηκε αρχικά αρνητική στο θέμα των Αμυντικών Συστημάτων με το επιχείρημα ότι ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ και τελούν υπό αποκρατικοποίηση. «Το αίτημα θα τεθεί εκ νέου και μάλιστα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο», επεσήμαναν στελέχη του υπουργείου Διοικ. Μεταρρύθμισης στην «Κ».
Οι απολύσεις της ΕΡΤ
Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα των απολύσεων παραμένει ανοιχτό επί του παρόντος, καθώς υπάρχει εκκρεμότητα και με τις 2.662 απολύσεις της ΕΡΤ. Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός θεωρείται από την ελληνική πλευρά ακέραιος, η τρόικα εκφράζει ενστάσεις, καθώς κρίνει ότι ο τελικός αριθμός των απολύσεων θα προκύψει εφόσον αφαιρεθούν όσοι προσληφθούν στη ΝΕΡΙΤ. Στη δεξαμενή των απολύσεων θα προστεθούν 400-500 επίορκοι μέχρι το τέλος του έτους, ενώ αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα της Αθήνας για συμπερίληψη των ΕΑΣΕΛΒΟ και των συμβασιούχων, ο υπόλοιπος αριθμός προς απόλυση προσωπικού θα προκύψει από τους οργανισμούς του Δημοσίου που λειτουργούν ως ΝΠΙΔ.
  Των ΕΥΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ - Γ.Π. ΤΕΡΖΗ
 http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_19/10/2013_523851

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου