διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

16 Μαΐ 2014

Όταν οι πολιτικοί δεν ξέρουν να παίζουν χρηματιστήριο

Δεν θα έλεγα ότι εξεπλάγη από τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών σχετικά με το παρασκήνιο του τι έγινε (και δεν έγινε) το 2012 σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την πτώχευση ή μη της χώρας μας.
Λίγο πολύ τα είχα περιγράψει τότε (το τι ενδεχομένως γινόταν δηλαδή στο παρασκήνιο) χωρίς ωστόσο να γνωρίζω τίποτα, πάρα βασιζόμενος αποκλειστικά στη λογική των πραγμάτων όπως τα έβλεπα τότε και τα κατανοούσα.
Για παράδειγμα, το ότι ορισμένοι Γερμανοί γραφειοκράτες (διότι δεν ήταν όλοι) μας ήθελαν εκτός ευρώ δεν είναι ούτε μυστικό και δεν χρειαζόταν να το μαντέψουμε. Το έλεγαν ανοιχτά. Το τι πιθανότητες όμως υπήρχαν να μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, έλεγα ότι είναι ελάχιστες
Και ο λόγος ήταν διότι η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδος
από το ευρώ θα σήμαινε το ίδιο και για την Ιταλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία και ίσως και την διάλυση όλης της ζώνης, μέσα σε μια βραδιά.
Και όπως έχω επίσης τονίσει σε παλιότερα άρθρα (ακόμα και προ capital) είναι προτιμότερο η Γερμανία να μας πληρώνει πάρα να μας πετάξει έξω από την Ευρώπη (η ζημιά στην ίδια θα ήταν πολλαπλάσια από το κόστος διατήρησης της Ελλάδος στο ευρώ).
Το γεγονός όμως ότι ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας ήταν οπαδός μιας τέτοιας ιδέας, δείχνει δυο πράγματα. Το ότι και ο ίδιος δεν είχε ιδέα τι έλεγε και έκανε, ενώ υπογραμμίζει και την μεγάλη διαφορά μεταξύ της Ευρώπης και της Αμερικής
Αν θα έχετε παρατηρήσει, σχεδόν όλοι οι υπουργοί οικονομικών των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια προέρχονται από την Wall Street και πολλοί εξ αυτών από την Goldman Sachs. Ο λόγος είναι διότι μόνο όταν έχεις χρηματιστηριακές γνώσεις μπορείς να κατανοήσεις  ότι το κάθε τι που λες και κάνεις επηρεάζει την αγορά και ότι χρειάζεσαι την αγορά σαν σύμμαχο.
Αντιθέτως ο κύριος Schaeuble (καθώς και σύσσωμη η ελληνική πολιτική ηγεσία όλων των παρατάξεων) δεν το κατανοεί αυτό.
Νομίζω η φώτο της χρονιάς θα ήταν αυτή του Timothy Geithner, την στιγμή που του είπε ο Schaeuble, «υπήρχαν πολλοί στην Ευρώπη που ακόμη πίστευαν ότι το να διώξουν τους Έλληνες από την Ευρωζώνη ήταν μία πιθανή, ακόμη και επιθυμητή, στρατηγική». Υποθέτω ότι μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου έκανε ορισμένους πρόχειρους υπολογισμούς στο μυαλό του και θα πρέπει να τρόμαξε. Στη συνέχεια βέβαια τους έβαλαν χέρι οι Αμερικάνοι και κάπως σώθηκε η παρτίδα.
Στην πραγματικότητα όμως, και άσχετα του τι έλεγε η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης (ή δεν έλεγε για τον ίδιο λόγο), η αλήθεια επίσης είναι πως αυτοί που είχαν λίγο μυαλό ουδέποτε σκέφτηκαν το ενδεχόμενο η Ελλάδα να εκδιωχθεί από το ευρώ. Απόδειξη αυτού είναι η μυστικότητα με την όποια ειδική ομάδα μέσα στην Ευρώπη εργαζόταν για  να αποδείξει στους πολιτικούς ότι κάτι τέτοιο ήταν σχεδόν αδύνατον (Διαβάστε για το Plan Z).
Η κατάληξη των σημερινών σκέψεων είναι αυτό που είχα υποψιαστεί από την αρχή αλλά δεν είχα αποδείξεις:
1) Ουδέποτε υπήρχε η πιθανότητα η Ελλάδα να βγει από το ευρώ
2) Οι πολιτικοί της Ευρώπη (στο σύνολο) δεν έχουν ιδέα τι κάνουν, διότι δεν έχουν χρηματιστηριακές γνώσεις
3) Η Ελληνική πολιτική ηγεσία (για τους ίδιους λόγους) δεν ήξερε πως να αντιμετωπίσει την κατάσταση το 2010 (έχω πει τότε έπρεπε να γίνει το κούρεμα) και επίσης δεν ήξερε πως να αντιμετωπίσει την πίεση (και τους εκβιασμούς αν θέλετε) των Ευρωπαίων το 2010, ώστε να είχαμε μια διαφορετική εξέλιξη από την σημερινή.

George.kesarios@capital.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου