διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

17 Ιουν 2014

Οι κάλπες έκλεισαν, οι εκλογές έρχονται...

Αν οι πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης αποτελούν δείγμα γραφής για το τι μέλλει γενέσθαι τότε οι οιωνοί είναι κακοί.
Δεν είναι μόνο η αρνητική αίσθηση που δημιουργεί στην κοινή γνώμη η αποχώρηση κάποιων μεταρρυθμιστών υπουργών (Γεωργιάδης, Τσαυτάρης, Χατζηδάκης) αλλά και η είσοδος στην κυβέρνηση κάποιων φωνακλάδων της λαϊκής δεξιάς που προκαλεί ανησυχία στον υποψιασμένο πολίτη.
Είναι και η φανερή προσπάθεια να ξηλωθεί ό,τι καλό έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Έτσι αντί οι νέοι υπουργοί να δηλώνουν συνεχιστές του «success story» που έφερε το πρωτογενές πλεόνασμα και δημιούργησε τις συνθήκες εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, ο ένας μετά τον άλλο δηλώνουν τώρα ότι θα εξετάσουν τα θέματα από... μηδενική βάση!

Οι συνέπειες που θα έχει αυτή η επανεξέταση προτεραιοτήτων θα είναι καταστροφικές για την διακυβέρνηση της χώρας:

θα ανοίξει η όρεξη των συνδικαλιστικών ηγεσιών,κυρίως του δημόσιου τομέα, να μηδενίσουν το κοντέρ και να αρχίσουν από την αρχή τις διεκδικήσεις τους ακόμη και για θέματα που έχουν ουσιαστικά κλείσει.

Εάν δηλαδή οι νέοι υπουργοί επιλέξουν αντί να έρθουν σε σύγκρουση με τα κακώς κείμενα, να γίνουν ευχάριστοι με το εκλογικό σώμα προς άγραν ψήφων, τότε το παιχνίδι των μεταρρυθμίσεων θα χαθεί και κάθε κοινωνική ομάδα που έχει θιγεί από τα μέτρα των μνημονίων θα κατέβει στο δρόμο για να απαιτήσει να ικανοποιηθούν τα «δίκαια» αιτήματά της.

Δεν είναι,όμως, μόνον η αίσθηση της αλλαγής γραμμής της κυβέρνησης που προκαλεί ερωτηματικά. Είναι και η εμφανής προσπάθεια των υπουργών να υποσχεθούν στον κόσμο επιστροφή χρημάτων που μαζεύτηκαν με τεράστιες θυσίες τα τελευταία τέσσερα χρόνια και κινδυνεύουν να εξανεμισθούν με μια άφρονα διαχείριση.

Μέσα σε λίγες μέρες οι πολίτες βλέπουν κυβερνητικά στελέχη να έχουν σηκώσει το λάβαρο της αντίστασης κατά της τρόικας, ενώ βομβαρδίζονται με υποσχέσεις για περιορισμό του αριθμού των διοικητικών υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα,για μειώσεις φόρων (στην έκτακτη εισφορά, στον ΦΠΑ, στα καύσιμα κλπ) αλλά και για επιστροφή μέρους του 13ου μισθού ως «μπόνους παραγωγικότητας» σε κάποιες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.

Μ' αυτά και μ' αυτά ο στόχος της Ελλάδας να έχει κάνει έως τον Νοέμβριο σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού - από την οικονομία, και τις ιδιωτικοποιήσεις έως την δημόσια διοίκηση και την δικαιοσύνη - για να μπορεί να ελπίζει στην διευθέτηση του υπέρογκου χρέους της συνεχώς απομακρύνεται.

Η χώρα, τρεις βδομάδες μετά τις ευρωεκλογές, φαίνεται σαν να προετοιμάζεται και πάλι για εθνικές εκλογές.

Λέτε; ​
 http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=606565

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου