διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

14 Ιουλ 2014

Ο "Σιδερένιος Θόλος" είναι εκπληκτικός και αυτό είναι πρόβλημα

Ο εξαιρετικά αποτελεσματικός «Σιδερένιος Θόλος» (Iron Dome) -το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας- του Ισραήλ, εμποδίζει τη Χαμάς να σκοτώνει Ισραηλινούς και να σπέρνει τον τρόμο στον άμαχο πληθυσμό. Κατά ειρωνικό τρόπο, όμως, όσο καλύτερα λειτουργεί ο «Σιδερένιος Θόλος» τόσο μικρότερη συμπάθεια αισθάνεται ο υπόλοιπος κόσμος για ένα έθνος που δέχεται πυραυλικές επιθέσεις.
Το Ισραήλ δεν μοιάζει σίγουρα με χώρα που δέχεται επίθεση. Τα μπαρ, τα εστιατόρια και οι παραλίες της Μεσογείου εξακολουθούν να έχουν κόσμο. Οι επιχειρήσεις λειτουργούν κανονικά. Αν και η κίνηση είναι πιο περιορισμένη από ό,τι συνήθως, οι δρόμοι έχουν κυκλοφορία. Οι εισερχόμενοι πύραυλοι που σε διαφορετική περίπτωση θα έσπειραν
τον όλεθρο, συνήθως ανατινάζονται στον αέρα, προκαλώντας τίποτα άλλο παρά μια έκρηξη, ένα σύννεφο λευκού καπνού και πτώση συντριμμιών. Το ποσοστό επιτυχίας του αντιπυραυλικού συστήματος είναι περίπου 90%. Κανένα άλλο σύστημα στον κόσμο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό στην κατάρριψη πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς.

Ήμουν στην Ιερουσαλήμ ως τουρίστας το απόγευμα της προηγούμενης Πέμπτης, όταν ο «Σιδερένιος Θόλος» ανέλαβε δράση στην πόλη για πρώτη φορά. Ένας συναγερμός ήχησε. Το νοικιασμένο όχημα στο οποίο επιβαίναμε έκανε στην άκρη, πεταχτήκαμε έξω και πέσαμε ανάσκελα κάτω, μέσα σε λάσπη και πέτρες κοντά στον κεντρικό σταθμό των λεωφορείων. Ο κόσμος έψαχνε απελπισμένα οτιδήποτε στην Ιερουσαλήμ έμοιαζε με μικρό πάρκο. Άλλοι παρέμεναν ακίνητοι. Εντός λεπτού ακούσαμε εκρήξεις. Κοιτάξαμε ψηλά και είδαμε μικρά, αραιά σύννεφα καπνού στον γαλάζιο ουρανό, -το αποτέλεσμα της εξουδετέρωσης. Η απειλή είχε τελειώσει. Κάποιος που στεκόταν δίπλα μου το αποκάλεσε θαύμα.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανέφερε την Παρασκευή ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων στη Γάζα είχαν αποτέλεσμα το θάνατο περισσότερων από 100 Παλαιστινίων, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούσαν τους 500. Αντίθετα, λίγο πριν ξεκινήσει το εβραϊκό Σάββατο την Παρασκευή το βράδυ, μόνο ένας Ισραηλινός είχε πεθάνει από πυραυλική επίθεση στη Χαμάς  -μια ηλικιωμένη γυναίκα στη Χάιφα που υπέστη καρδιακή προσβολή, ενώ αναζητούσε καταφύγιο. (οκτώ άλλοι τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά, όταν ένας πύραυλος χτύπησε ένα βενζινάδικο στο Ashdod την Παρασκευή το πρωί.)

Ωστόσο η επιτυχία του «Σιδερένιου Θόλου» κάνει το Ισραήλ να φαίνεται χειρότερο στα μάτια του κόσμου. Θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρχει μεγαλύτερη συμπάθεια για το Ισραήλ αν η Χαμάς πετύχαινε το στόχο της να σκοτώσει έναν μεγάλο αριθμό Εβραίων. Όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιους ασύμμετρους πολέμους, ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ υψηλότερος στη Γάζα, όπου αθώες γυναίκες και παιδιά έχουν σκοτωθεί μαζί με μαχητές της Χαμάς. Η διαφορά είναι ότι ενώ η Χαμάς προσπαθεί να σκοτώσει αμάχους, το Ισραήλ προσπαθεί να το αποφύγει, κυνηγώντας τους στρατιώτες. Και επειδή η Χαμάς κρύβει τις βάσεις εκτόξευσης, τα εργοστάσια πυραύλων και τα αποθέματά της σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, είναι αδύνατο για το Ισραήλ να αποφύγει την απώλεια αθώων. Την Παρασκευή η ύπατη αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Navi Pillay, δήλωσε ότι υπάρχουν «σοβαρές αμφιβολίες» ότι το Ισραήλ έχει συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο μεταξύ, η μέχρι στιγμής επιτυχία του «Σιδερένιου Θόλου» δημιουργεί υψηλές προσδοκίες για τη συνέχισή της. H ευθύνη γίνεται ολοένα πιο βαριά για τους χειριστές των επτά (σύντομα θα είναι οκτώ) μπαταριών των μηχανισμών αναχαίτισης του «Θόλου», οι οποίοι θυμίζουν καταπονημένους τερματοφύλακες στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Το Iron Dome μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να λειτουργεί αυτόματα, αλλά η ισραηλινή πολεμική αεροπορία επέλεξε να αναλάβουν ανθρώπινα χέρια να πατούν τα κουμπιά πυροδότησης. Μίλησα με τον Αντισυνταγματάρχη Assaf Librati, εκπρόσωπο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και αυτός μου είπε ότι οι άνθρωποι που πατούν τα κουμπιά είναι χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί, συνήθως 19 έως 23 ετών. Οι αξιωματικοί έχουν εξουσιοδότηση να εκτοξεύουν περισσότερους πυραύλους αναχαίτισης εάν αισθάνονται ότι χρειάζεται ένα επιπλέον περιθώριο ασφαλείας ή να παρακάμψουν το λογισμικό στόχευσης του Iron Dome εάν αντιληφθούν ότι αντιλαμβάνεται ως εισερχόμενο πύραυλο ένα αβλαβές αεροπλάνο. «Ορισμένες φορές κάνουν πολύ δύσκολες επιλογές», λέει ο Librati.

Θα είναι πιο δύσκολο πλέον για τον Σιδερένιο Θόλο να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες. Η Χαμάς αναβαθμίζει συνεχώς το οπλοστάσιό της με ταχύτερους πυραύλους διαφόρων ειδών. Το εφιαλτικό σενάριο για το Ισραήλ θα ήταν η Χαμάς ή άλλος εχθρός να εξοπλιστεί με πυραύλους cruise που μπορούν να κάνουν ελιγμό και να αποφύγουν τους πυραύλους αναχαίτισης. Ή, ίσως και νωρίτερα, η ταυτόχρονη ρίψη τόσων πολλών πυραύλων που το Iron Dome δεν θα μπορεί να καταρρίψει. Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο Yair Ramati, ο διευθυντής της υπηρεσίας Homa εντός του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, δήλωσε ότι το Iron Dome έχει βελτιωθεί σημαντικά από την πρώτη χρήση του, το 2011, παραμένοντας «ένα βήμα μπροστά από τον εχθρό». Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Χαμάς εξετάζει σχολαστικά το σύστημα για αδυναμίες.

Προς το παρόν, όμως, το Iron Dome είναι πιο δημοφιλές στο Ισραήλ από το χούμους και το φαλάφελ. Και η Χαμάς εξακολουθεί να ψάχνει να βρει έναν τρόπο να βλάψει τον εχθρό της.
 Tου
 http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=2062950

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου