διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

26 Αυγ 2014

Το μάθημα με τους «3 γύπες» των αγορών

Στη δεκαετία του '70 ήταν οι «7 αδελφές του πετρελαίου τώρα είναι οι «3» οίκοι αξιολόγησης.
Τότε οι «7» είχαν συστήσει άτυπο τραστ και εκμεταλλευόμενες την κρίση του πετρελαίου διαφέντευαν τις αγορές εκτινάσσοντας στα ύψη τις τιμές.
Τώρα οι «3», η S&P, η Moody's και η Fitch, εκδίδουν πιστοποιητικά «θανάτου» για ολόκληρες χώρες και λαούς.
Οι πρώτες είχαν τα γεωτρύπανα και τα τάνκερς, ενώ οι δεύτερες νεαρούς αποφοίτους γνωστών πανεπιστημίων που με τα γκρι κουστούμια συντάσσουν τις εκθέσεις, οι οποίες όμως διορθώνονται στη συνέχεια στα πολυτελή γραφεία από γηραιότερους
και έμπειρους σεναριογράφους και ενίοτε παίρνει το γραπτό τη μορφή ληξιαρχικής πράξης θανάτου.
Η μελέτη του Γερμανού καθηγητή Μαν. Γκέρτνερ για τον ρόλο των τριών ξένων οίκων στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας προκαλεί σοκ και δέος.
«Σοκ» για την καταστροφή που προκάλεσαν και «δέος» για την τεράστια δύναμη και απήχηση που έχουν ώστε να κατευθύνουν από τα γραφεία μία οικονομία κι έναν λαό στο χείλος του γκρεμού.
Ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικών εκτοξεύει μύδρους κατά της Standard & Poor's, της Moody's και της Fitch, γιατί με συνεχείς υποβαθμίσεις τροφοδοτούσαν την ανασφάλεια των επενδυτών με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ένα φαύλο κύκλο υποβαθμίσεων και ανόδου των επιτοκίων δανεισμού.
Για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μία γνωμοδότηση μπορεί να γίνει κάλλιστα μία αυτό-εκπληρούμενη προφητεία.
«Η αδικαιολόγητη και λανθασμένη υποβάθμιση μίας χώρας αποδεικνύεται ότι μπορεί να υπονομεύσει σε τέτοιο βαθμό την εμπιστοσύνη των αγορών στην αξιοπιστία της, ώστε τα επιτόκια δανεισμού να φθάσουν στα επίπεδα εκείνα που θα δικαιολογούσαν την αδικαιολόγητη υποβάθμιση και να τα ξεπεράσουν», καταλήγει ο Γερμανός καθηγητής.
Κι αυτό ακριβως το έγκλημα διέπραξαν στην Ελλάδα. Με συνεχείς εκθέσεις υποβάθμισαν κατά οκτώ, εννέα και ένδεκα μονάδες την πιστοληπτική ικανότητα έως ότου τα ομόλογά της έγιναν... κουρελόχαρτα.
Το κακό είναι ότι ούτε τότε, ούτε και τώρα αντιλαμβάνονται πολλοί ότι το μόνο όπλο αντιμετώπισης των θηρίων αυτών της αγοράς είναι η θωράκιση της οικονομίας.
Τότε πολλοί θεωρούσαν ότι με μερικά μέτρα και χωρίς καμία βιασύνη οι οίκοι θα ηρεμούσαν και οι αγορές θα ικανοποιούνταν.
Τώρα πολλοί νομίζουν ότι ο κίνδυνος πέρασε και εφησυχάζουν.
Αλλά το δις εξαμαρτείν ουκ...δρών σοφών. Οι «γύπες» καιροφυλακτούν.
 Αντώνης Δαλίπης
 http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26533&subid=2&pubid=113331753

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου