διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

7 Μαρ 2011

«Μετά τον έλεγχο βαλτώσατε»

 «Διαπιστώνουμε ότι δεν γίνεται τίποτε από την ημέρα που φύγαμε από την Αθήνα μετά τον τελευταίο έλεγχο» λέει στο «Βήμα της Κυριακής» υψηλόβαθμο στέλεχος της τρόικας, εκφράζοντας την κοινή πεποίθηση που διαμορφώνεται στην «ελληνική ομάδα» της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ ότι η μηχανή παραγωγής και εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων επιβράδυνε σημαντικά τη λειτουργία της τον
τελευταίο μήνα και ότι στην Ελλάδα επικρατεί «μεταρρυθμιστική κόπωση» , με αποτέλεσμα ακόμη και νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει ψηφίσει η Βουλή να καθίστανται μη εφαρμόσιμες.
Η τρόικα θεωρεί «λάθος» την εναπόθεση ελπίδων για «γρήγορη λύση» στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, οι οποίες φαίνεται ότι διαψεύστηκαν κατά τη συνάντηση του κ. Γ.Παπανδρέου και του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με την κυρία Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. «Η 25η Μαρτίου έγινε ορόσημο χωρίς λόγο» υπογραμμίζουν και προσθέτουν ότι ήταν εξαρχής γνωστό πως το μέγιστο που μπορεί να αποσπάσει η Ελλάδα είναι να εξισωθούν το επιτόκιο και o χρόνος αποπληρωμής του δανείου της με εκείνα της Ιρλανδίας. Οι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν με έμφαση ότι «η λύση βρίσκεται στην Αθήνα και επικεντρώνεται στην αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος σε βάθος χρόνου, καθώς είναι η μοναδική στρατηγική που μπορεί να ανακόψει και να αναστρέψει τη γιγαντιαία δυναμική αύξησης του δημοσίου χρέους, η οποία είναι αυτή ακριβώς που έσπρωξε την Ελλάδα εκτός αγορών και στο χείλος της χρεοκοπίας».
Στους κύκλους της τρόικας επικρατεί η πεποίθηση ότι «η συνολική αναδιάρθρωση των χρεών της περιφέρειας της ευρωζώνης δεν βρίσκεται στο τραπέζι αυτή τη στιγμή γιατί θα κινδυνεύσει η σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος». Υπογραμμίζεται όμως ότι ακόμη κι αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε η Ελλάδα και οι άλλες χώρες που θα ενταχθούν σε μια τέτοια λύση θα πληρώσουν ως αντίτιμο ένα ακόμη σκληρότερο μνημόνιο. «Σήμερα η Ελλάδα έχει μια λύση που είναι καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική» υποστηρίζουν κατηγορηματικά.
Παρ΄ όλα αυτά αναγνωρίζεται ότι η ματαίωση φιλόδοξων πρωτοβουλιών όπως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ και η πρόταση συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Αlpha Βank ενέτεινε το κλίμα αδιεξόδου και κατέδειξε την αδυναμία υιοθέτησης μιας νέας εθνικής στρατηγικής ακόμη και κάτω από τις χειρότερες των συνθηκών. Και ενώ η τρόικα αποδέχεται ότι η πιστωτική ασφυξία λόγω του αποκλεισμού των τραπεζών από τις αγορές εντείνει την ύφεση, αυξάνει την ανεργία και πυκνώνει τη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση, επισημαίνεται παράλληλα ότι όλα αυτά είναι «αναγκαίο κακό» του προγράμματος που δεν μπορεί να αποφευχθεί. Πηγές του Ταμείου, της Φραγκφούρτης και των Βρυξελλών εκφράζουν την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση έπρεπε να ήταν προετοιμασμένη πως θα αντιμετωπίσει ένα αυξανόμενο αρνητικό οικονομικό και κοινωνικό κλίμα εφόσον «είναι σαφές στο μνημόνιο ότι η Ελλάδα και κατ΄ επέκταση οι τράπεζές τηςυπό τις καλύτερες των συνθηκών θα αποκαταστήσουν πρόσβαση στις αγορές το 2012 και όχι τώρα». Η τρόικα αναγνωρίζει ότι η ελεγχόμενη αναδιάρθρωση, αν γίνει, θα γίνει την «κατάλληλη στιγμή». Η «κατάλληλη στιγμή» είναι το 2013 και θα γίνει από τον Μόνιμο Μηχανισμό τον οποίο η Ευρώπη θα δημιουργήσει εντός των επόμενων μηνών για να τον ενεργοποιήσει τότε. Η κυρία Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ιδιώτες δανειστές (δηλαδή οι τράπεζες, τα Ταμεία και τα hedge funds) θα υποστούν μέρος του κόστους των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών που θα υλοποιεί ο Μόνιμος Μηχανισμός.
«Θα έρθουν επώδυνες λύσεις για τους ιδιώτες επενδυτές κρατικού χρέους, αλλά όχι άμεσα εξαιτίας συστημικών λόγων» εξηγεί ο καθηγητής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ κ. Αιμίλιος Αυγουλέας, ο οποίος συμμετέχει σε ομάδες εργασίας που προετοιμάζουν τον Μόνιμο Μηχανισμό. Σύμφωνα ωστόσο με έγκυρες πηγές οι αναδιαρθρώσεις κρατικού χρέους δεν ανακοινώνονται.
Ως εκ τούτου αναμένεται να ξεκινήσουν απροειδοποίητα αμέσως μόλις «στηθεί» ο Μηχανισμός.
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=388129

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου