διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

31 Μαρ 2011

Σφοδρή σύγκρουση εκδοτικών συγκροτημάτων

Σφοδρή σύγκρουση μεταξύ εκδοτικών συγκροτημάτων βρίσκεται ante portas, καθώς η οικονομική κρίση πλήττει άμεσα και τα ΜΜΕ προκαλώντας ανακατατάξεις που επηρεάζουν άμεσα και την πολιτική σκηνή.
Δύο είναι τα σημαντικότερα προβλήματα αυτήν την στιγμή: τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά κανάλια (και όχι μόνο το Alter που έχει βάλει λουκέτο) και η το θέμα της κατάργησης της δημοσίευσης των ισολογισμών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε
ανακοίνωση που αφήνει σαφέστατες αιχμές κατά μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων και συμφερόντων που θέλουν την κατάργηση των ισολογισμών, φωτογραφίζοντας το συγκρότημα Αλαφούζου. Προς Φάληρο μεριά δείχνουν και πολλοί μικροί και μεγαλύτεροι εκδότες που έχουν έσοδα από τους ισολογισμούς.
Όπως γράψαμε χθες 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν  αιφνιδιαστικά (!!!) τροπολογία με την οποία ζητούν την απαγόρευση ουσιαστικά των ισολογισμών στον ημερήσιο έντυπο τύπο. Βουλευτές της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν την κίνηση τουλάχιστον «περίεργη» και οι αμφιβολίες του ενισχύονται  με την προχθεσινή προαναγγελία της κατάθεσης της τροπολογίας από την εφημερίδα Καθημερινή…!
Η κίνηση Αλαφούζου φέρνει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, καθώς αναγκάζεται πλεον να λάβει ξεκάθαρη θέση και να καταλήξει σε αποφάσεις που θα προκαλέσουν δυσαρέσκεια και αντιδράσεις,  σε μια στιγμή που έχει ανάγκη την στήριξη των ΜΜΕ.
Όπως σημειώνει το www.sofokleousin.gr η κατάργηση ευνοεί βέβαια τις επιχειρήσεις, αλλά ο στόχος των εκδοτών που συντάσσονται με το συγκρότημα Αλαφούζου-Καθημερινής είναι άλλος: Επιδιώκουν “εξυγίανση” και αναδιάταξη της αγοράς των έντυπων media, η οποία θα επέλθει με το κλείσιμο των εφημερίδων που συντηρούνται από τα έσοδα δημοσίευσης ισολογισμών. Αντίθετα, ο όμιλος Μπόμπολα (Πήγασος) που διαθέτει ημερήσια οικονομική εφημερίδα (“Ημερησία”), έχουν συμφέρον να διατηρηθεί η υποχρεωτική δημοσίευση. Μαζί του συντάσσεται ο ΔΟΛ - αν και δεν έχει άμεσο συμφέρον, καθώς δεν διαθέτει οικονομικό έντυπο – ενώ ουδέτερη στάση τηρεί το συγκρότημα Τεγόπουλου (Ελευθεροτυπία).
Η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης ισολογισμών θα απέφερε μικρό όφελος στις επιχειρήσεις, προκαλώντας παράλληλα μεγάλες ανατροπές και αναδιάταξη δυνάμεων στον χώρο των media, καθώς θα οδηγούσε σε
- Κλείσιμο όλων των ημερήσιων οικονομικών εφημερίδων και τουλάχιστον 5 πολιτικών, που έχουν μικρή κυκλοφορία και “ζουν” κυρίως από τα έσοδα δημοσίευσης ισολογισμών
– Απώλεια τουλάχιστον 700 θέσων εργασίας (δημοσιογράφων, υπαλληλικού και τεχνικού προσωπικού)
- Μεγάλη απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά Ταμεία των εργαζομένων στον Τύπο, τα οποία εισπράττουν τώρα ειδικό τέλος (“αγγελιόσημο”) επί της δαπάνης δημοσίευσης ισολογισμών
Χαμός αναμένεται να γίνει στο μεταξύ την επόμενη εβδομάδα όπου έχουν προγραμματιστεί δύο 48ωρες απεργίες στα ΜΜΕ από Πέμπτη μέχρι Κυριακή, προκειμένου να μπλοκάρουν οι Σαββατιάτικες και Κυριακάτικες εκδόσεις. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκδότες για τα Σαββατιάτικα φύλα σχεδιάζουν την έκδοσή τους την Πέμπτη ενώ υπάρχουν κι άλλοι που πιέζουν να σπάσει η απεργία και να βγουν και αυτά της Κυριακής. Κάτι που θα αποτελέσει ακόμη μια ήττα για τους εργαζόμενους στα media.
Μέσα σε όλο αυτό το χάος, έρχονται και τα οικονομικά αποτελέσματα μεγάλων εταιρειών του Τύπου που είναι δραματικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει τους φακέλους του ΔΟΛ, της Χ.Κ. Τεγόπουλος, της Τηλέτυπος (Mega) και του Πήγασου του επιχειρηματία, Γ. Μπόμπολα. ΟΙ ζημιές που καταγράφονται στους ισολογισμούς είναι πάνω από 30% στα ίδια κεφάλαια, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να τεθούν σε επιτήρηση οι μετοχές τους Για να γλιτώσουν θα πρέπει να προβούν σε αύξηση κεφαλαίου, αλλά που λεφτά τη σήμερον ημέρα.
Κι όλα αυτά με χιλιάδες εργαζόμενους όμηρους αφού στις καλές εποχές δεν “τα έφαγαν μαζί” και τώρα αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας.
Τι συμβαίνει στον ΔΟΛ;
Την αποχώρηση του συμβούλου διοίκησης του ομίλου, Στέργιου Νέζη, ανακοίνωσε χθες ο Δημοσιογραφικός Όμιλος Λαμπράκη ΑΕ (ΔΟΛ ΑΕ). Παράλληλα, ο κ. Νέζης ήταν και Επικεφαλής της Επιχειρηματικής Μονάδας των Θυγατρικών Εταιρειών, διευθύνων σύμβουλος στις θυγατρικές εταιρείες του ομίλου Studio ATA AE, Multimedia AE, ΔΟΛ Digital AE και στις από κοινού ελεγχόμενες εταιρείες ΙΡΙΣ Εκτυπώσεις ΑΕΒΕ και Hearst ΔΟΛ Εκδοτική ΑΕ, καθώς και εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΟΛ ΑΕ.
http://www.antinews.gr/2011/03/31/94142/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου