διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

8 Μαρ 2011

Ο Σίσυφος, το χρέος και η υποβάθμιση

Είναι αλήθεια πως μετά την τελευταία υποβάθμιση της Μoody΄s, η Ελλάδα έχει παρόμοια αξιοπιστία με αυτή της Λευκορωσίας ή της Βολιβίας. Είναι επίσης αλήθεια πως κατά την διάρκεια της πρόσφατης παγκόσμιας κρίσης, εταιρείες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας όπως η Μoody΄s έδιναν μεταξύ άλλων, άριστη αξιολόγηση στην Lehman Brothers λίγο πριν αυτή καταρρεύσει, ενώ βαθμολογούσαν με «ΑΑΑ» τα περίφημα δομημένα ομόλογα.

Αλήθεια είναι επίσης, πώς όσο η Ευρώπη ακόμη σκέπτεται με ποιο τρόπο θα δημιουργήσει έναν αντίστοιχο οίκο δεν υπάρχουν εναλλακτικές.
 Παράλληλα, αλήθεια είναι, πως μπορεί στην Αθήνα να υπήρξαν αντιδράσεις για την «άδικη υποβάθμιση», κάτι που οδήγησε και στην άνοδο του κόστους δανεισμού στην τελευταία δημοπρασία εντόκων γραμματίων, κατά 10 μονάδες βάσης, οι αγορές ωστόσο που είναι αυτές που δανείζουν, έχουν την δική τους εκτίμηση για τα πράγματα η οποία προφανώς δεν βασίζεται μόνο στις εκτιμήσεις της Μoody΄s.

 Αν και η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την ένταξη της χώρας στο ευρώ, η Μoody΄s δεν ανακοίνωσε κάτι που δεν γνώριζαν ήδη οι αγορές.

Προχώρησε πάντως σε μία μεγάλη υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας επικαλούμενη αυξημένο κίνδυνο (20%) χρεοκοπίας, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της πως ίσως μια λύση στο πρόβλημα χρέους θα περιελάμβανε τελικά ζημιές για τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων.

Στο τέλος της εβδομάδας εξάλλου, η ευρωζώνη πρέπει να βρει τρόπους για να αντιμετωπίζει τα προβλήματα των υπερχρεωμένων χωρών, συμπεριλαμβανομένων της μείωσης του κόστους δανεισμού, της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και ενός μηχανισμού αναδιάρθρωσης με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.

Με την χώρα πάντως να βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στα χρέη, τις πιστώσεις να παραμένουν ακριβές και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας να είναι ακόμη μακριά, οι αγορές προεξοφλούν πως δεν είναι απίθανο (ή είναι πολύ πιθανό) μακροπρόθεσμα η Ελλάδα να προχωρήσει σε κάποια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους της.

Η λύση αυτή θα διόρθωνε το πρόβλημα του χρέους, δεν θα επαρκούσε όμως για να απαντήσει η χώρα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης, λένε ορισμένοι σχολιαστές, εκτιμώντας πως ακόμα και μία αναδιάρθρωση χρέους δεν θα αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη που χρειάζεται.

Ο άθλος που καλείται να πετύχει η Ελλάδα είναι μεγάλος, μεγαλύτερος απ' ό,τι η ίδια μπορεί να δεχτεί, υποστηρίζουν αναλυτές, θεωρώντας πως όπως ακριβώς και ο Σίσυφος, έτσι και η χώρα μας σπρώχνει έναν μεγάλο και βαρύ βράχο στην ανηφόρα.

Είτε μας υποβαθμίζουν οι Μoody΄s και οι άλλοι οίκοι λοιπόν, είτε όχι, το θέμα είναι πως θα μπορούμε να ανατρέψουμε την διαμορφωθείσα άποψη στις αγορές χωρίς πραγματικές συγκρούσεις και αλλαγές στο εσωτερικό μέτωπο, αφού από το εξωτερικό και την επικείμενη σύνοδο κορυφής, τα πράγματα δείχνουν πως αυτό που μπορούμε να περιμένουμε (εκτός μη αναμενόμενων εκπλήξεων) είναι μία επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ και ίσως μία μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης, οι οποίες αν και θετικές, δεν δείχνουν να επαρκούν για να μας βγάλουν από την στενωπό.

mantik@tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου