διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

11 Μαρ 2011

Μπορεί να κερδίσει τις εκλογές ο Αντώνης Σαμαράς;

του Κώστα Ροδινού
«Δεν υπάρχει έστω και μία ανάλυση που να δικαιώνει τις επιλογές της κυβέρνησης. Η οικονομία έχει μπει σε μεγάλη ύφεση που συνδυάζεται με πληθωρισμό. Η ανεργία καλπάζει. Το χρέος αυξάνει. Η παραγωγική βάση συρρικνώνεται. Ο κοινωνικός ιστός αποδιοργανώνεται. Η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί ενώπιον μιας πολύπλευρης εθνικής κρίσης με ιστορικών διαστάσεων απώλειες. Συνολικά η κυβερνητική πολιτική έχει αποτύχει παταγωδώς.»  Αυτά δεν τα γράφει ένας πολέμιος  του πρωθυπουργού, αλλά  ο (πρώην;)  φίλος και συνεργάτης του,  ο  κ. Νίκος Κοτζιάς.Εύλογα αναρωτιέται ο απλός πολίτης: Τι περιμένει ακόμα η Ν.Δ. και δεν ζητάει εκλογές;  Η  πλειοψηφία του ελληνικού λαού πιστεύει ότι δεν ζητά  εκλογές επειδή φοβάται ότι θα τις χάσει! Και όταν ένα κόμμα φοβάται ότι θα χάσει, δύσκολα θα πείσει τον λαό ότι αξίζει να  κερδίσει!

Οι οπαδοί του ώριμου φρούτου
Ακόμα και κάποιοι εντός της Ν.Δ.  υποστηρίζουν ότι «δεν έχουμε  λόγο να προκαλέσουμε  εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου θα απαξιωθούν στη συνείδηση της κοινής γνώμης και θα καταρρεύσουν μόνοι τους.»
Λογικοφανές ακούγεται! Οι ενστάσεις:
Πρώτον, το ΠΑΣΟΚ  δεν παραδίδει εύκολα την εξουσία.

Δεύτερον, έχουν σκεφτεί το σενάριο  αντικατάστασης του  κ.  Παπανδρέου  από κάποιο άλλο σχετικά άφθαρτο πρόσωπο;

Τρίτον, αν  η χώρα καταρρεύσει, θα μπορέσει η Ν.Δ. να διαχειριστεί την οικονομία που θα παραλάβει;

Τέταρτον, έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο , η λαϊκή οργή  να αναζητήσει στέγη  σε ακραία κόμματα της αριστεράς ή  της δεξιάς;

Όταν μια κυβέρνηση καταρρέει, επιταχύνεις την πτώση της γιατί όσο παραμένει κληρονομεί μεγαλύτερα προβλήματα στους  επομένους.

Ο φόβος των δημοσκοπήσεων
Προβάλλεται  ακόμα ένα επιχείρημα: «Η  Ν.Δ. είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις και αν προκαλέσει  εκλογές,  θα τις χάσει»
Απάντηση:
Πρώτον, μήπως η Ν.Δ. βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις εξ αιτίας αυτής  της  αναμονής; Δηλαδή, επειδή  το εκλογικό σώμα θεωρεί ότι είναι  Ν.Δ. «ανέτοιμη» και «απρόθυμη», δεν την εμπιστεύεται ακόμα;

Δεύτερον, πόσο αξιόπιστες είναι αυτές οι δημοσκοπήσεις, τέλος πάντων;  Ο κ. Σημίτης εφέρετο  καταλληλότερος για πρωθυπουργός και  δεν τόλμησε να κατέβει στις εκλογές του 2004! Ποια  δημοσκόπηση έδειχνε ότι ο κ. Παπανδρέου θα κερδίσει με διψήφια διαφορά; Τον κ. Σαμαρά, αρχικά, δεν του έδιναν καμιά τύχη να εκλεγεί αρχηγός της Ν.Δ.  Ακόμα πιο πρόσφατα, οι δημοσκοπήσεις έφεραν τον κ. Μιχαλολιάκο τρίτο στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος! Και για τον κ. Κακλαμάνη έλεγαν  ότι θα κάνει …περίπατο! Ε, τα είδατε τα αποτελέσματα! Μήπως η Ν.Δ. παίρνει πολύ σοβαρά  τις δημοσκοπήσεις;

Τέλος, για να τελειώνουμε με τις δημοσκοπήσεις. Ο βασικός λόγος που η  Ν.Δ. είναι  καθηλωμένη, οφείλεται στο γεγονός ότι   δεν έχει καταφέρει να πείσει τον ελληνικό λαό ότι διαθέτει καλύτερη, εναλλακτική πρόταση εξουσίας από τον κ. Παπανδρέου.
Η έλλειψη στελεχών                                                                                               Το άλλο επιχείρημα είναι ότι η Ν.Δ. δεν έχει στελέχη για να κυβερνήσει.
Δηλαδή ο κ. Παπανδρέου είχε στελέχη  όταν κέρδισε τις εκλογές του 2009;
Στην πολιτική ισχύει το “αρχή άνδρα δείκνυσι”!  Δεν υπάρχει συνταγή για   την επιλογή  επιτυχημένων κυβερνητικών στελεχών.  Αυτή η  συζήτηση συντηρείται  για να απολογείται  ο κ. Σαμαράς για το παρελθόν. Εδώ υπήρχαν λεφτά, δεν θα βρεθούν στελέχη;  Μερικές απλές προϋποθέσεις χρειάζονται: οχι στους ανεπάγγελτους, οχι στους φθαρμένους (και τους διαφθαρμένους), οχι στους γόνους και τα παιδιά του κομματικού σωλήνα. Ναι στους ικανούς και τους έντιμους, από οποιονδήποτε χώρο και αν προέρχονται. Σ’ ένα τέτοιο  προσκλητήριο  θα βρεθούν  καμιά δεκαριά για κάθε θέση! Αυτό είναι το στοίχημα. Αυτό πρέπει να γίνει  σύνθημα και κυρίως πράξη.
Ο Σαμαράς μπορεί
Τα κόμματα έχουν υποχρέωση να ζητάνε εκλογές, όταν βλέπουν ότι
η χώρα οδεύει προς την καταστροφή  γιατί διαφορετικά θα είναι συνυπεύθυνα.
Ισχυρίζονται μερικοί ότι θα  προκύψει ακυβερνησία. Θα διαψευστούν. 
Κανένας λαός δεν επιλέγει , εν γνώσει του, την  καταστροφή. Οι ισχυρότερες πλειοψηφίες διαμορφώνονται  σε περιόδους κρίσεως. Μόνο στην πρόσφατη ιστορία μας, 1974, 1981, 1990, 1993, 2004, 2009.

Τι κοινά είχαν οι,  κατά τα άλλα τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους,  νικητές  αυτών των αναμετρήσεων;
α) επεδίωξαν την  αναμέτρηση και την  σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης.
β) είχαν μια διαφορετική πρόταση  από τους αντιπάλους τους
γ) δεν  υποσχέθηκαν διαχείριση, αλλά  ανατροπές και ρήξεις
δ) απευθύνθηκαν στο λαό και δημιούργησαν προσωπική σχέση.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα κληθεί να αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας σε τραγικά δύσκολες στιγμές.  Οι απαιτήσεις είναι τεράστιες και το έργο που πρέπει να επιτελεστεί τιτάνιο. Και κάθε μέρα που περνάει γίνεται δυσκολότερο. Δεν  χωρούν κούφια λόγια και ψεύτικες υποσχέσεις. 

Ένα ρεαλιστικό σχέδιο χρειάζεται, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πατρίδας, εθνική συστράτευση,  όραμα και πίστη στις δυνάμεις του ελληνισμού.

Αυτό που περιμένει ο ελληνικός λαός,  από το Ορμένιο  μέχρι τη Γαύδο και από το Καστελόριζο μέχρι τους Οθωνούς, είναι να ακούσει τον Αντώνη Σαμαρά να πεί: «εγώ μπορώ να τα καταφέρω καλύτερα από τον κ. Παπανδρέου. Εχω το σχέδιο για να βγάλω τη χώρα από την κρίση. Εχουμε ανηφοριά, όμως  μπορούμε να τα καταφέρουμε!»
http://liberals10.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου