διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

15 Μαρ 2011

Στον αέρα οι δηλώσεις επαγγελματιών και επιχειρήσεων

Δεν έφτανε η ταλαιπωρία για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις από τα προβλήματα, που καταγράφει διαρκώς το σύστημα TAXIS…
Δεν έφταναν οι παραλείψεις και οι παλινωδίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων γύρω από το νέο σύστημα και τους κλειδάριθμους, που κλήθηκαν να αποκτήσουν οι επιτηδευματίες για να έχουν πρόσβαση σε αυτό…
Δεν έφταναν οι συνεχείς παρατάσεις στην υποβολή δηλώσεων Φ.Π.Α., οι οποίες θέτουν εν αμφιβόλω την ίδια τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης…
…έρχονται τώρα και οι σοβαρές καθυστερήσεις του υπουργείου οικονομικών σε ό,τι αφορά την έκδοση συγκεκριμένων αποφάσεων, που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Στα λογιστήρια των επιχειρήσεων, αλλά και σε χιλιάδες φοροτεχνικά και λογιστικά γραφεία επικρατεί η απόλυτη σύγχυση: η εγκύκλιος, η οποία καθορίζει τις κατηγορίες και το είδος των δαπανών, που εκπίπτουν από τα έσοδα των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, δεν έχει ακόμα εκδοθεί. Πρόκειται για εγκύκλιο, η οποία κάθε χρόνο βγαίνει προς το τέλος του έτους. Κατ΄ αυτό τον τρόπο, οι λογιστές γνωρίζουν εγκαίρως ποια τιμολόγια μπορούν να χρησιμοποιήσουν και να δηλώσουν στην εφορία ως δαπάνες και ποια όχι.

Κι όμως, φέτος, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της λήξης των προθεσμιών για την υποβολή δηλώσεων από τις Ο.Ε. και τις Ε.Π.Ε. και είκοσι ημέρες πριν από τις αντίστοιχες προθεσμίες για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει ακόμα εκδοθεί !

Το βασικό ερώτημα, που προκύπτει, είναι γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών δεν έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες αυτές διευκρινίσεις και στην έκδοση μιας εγκυκλίου, που είναι καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα. Και, αν οι υπηρεσίες καθυστερούν, γιατί ο – αρμόδιος για τα έσοδα – υφυπουργός οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς, δεν έχει δώσει εντολή για την επίσπευση της έκδοσης; Εκτός και αν, για λόγους που μόνο στο υπουργείο οικονομικών γνωρίζουν, η καθυστέρηση είναι σκόπιμη και περιμένουν πρώτα να δουν τι θα δηλωθεί.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι – ούτως ή άλλως – η διαδικασία με τη δήλωση των δαπανών βρίθει προβλημάτων στη συνέχεια, όταν δηλαδή έρχεται ο έλεγχος. Κι αυτό, γιατί ο εφοριακός κρίνει κατά βούληση ποιες δαπάνες εγκρίνει και ποιο ποσοστό εξ αυτών εκπίπτει από τα έσοδα. Επιπλέον, ο χαρακτηρισμός μιας δαπάνης ως παραγωγικής ή όχι εξαρτάται και από το είδος της επιχείρησης ή του επαγγέλματος, που ασκεί ο φορολογούμενος.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πασίγνωστης τραγουδίστριας, ο φοροτεχνικός της οποίας είχε δηλώσει ως δαπάνη ένα φόρεμα αξίας 6.000 ΕΥΡΩ (το οποίο και είναι απαραίτητο για τη δουλειά της). Κι όμως, ο εφοριακός δεν ενέκρινε το συγκεκριμένο έξοδο, αρνούμενος να αποδεχθεί ότι είναι απαραίτητο για τη δουλειά της καλλιτέχνιδος.

nectarios.notis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου