διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

12 Απρ 2011

Στο βάθος του (οικονομικού) κατήφορου είναι ο πάτος

Όταν ανακοινώνει η κυβέρνηση τα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού το α’ τρίμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, τότε μπορούμε να πούμε ότι είναι έργο ΠΑΣΟΚ. Ότι και να είναι, καλά ή κακά είναι έργα αυτής της κυβέρνησης, έργα της πολιτικής του Μνημονίου. Ρίξτε όσο ανάθεμα θέλετε στον Αλογοσκούφη, τον Παπαθανασίου, τον Καραμανλή, αλλά από πέρυσι την πορεία αυτής της χώρας την χαράσσει η κυβέρνηση των 10.5 μονάδων διαφορά που θα έκανε την Ελλάδα… Δανία.
Εχουμε και λέμε λοιπόν:

Τα τακτικά έσοδα σημειώνουν πτώση το α’ τρίμηνο κατά 8,1%. στα 11.114 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πλήρες μπάχαλο στον εισπρακτικό μηχανισμό που έστησε ο εκλεκτός της κυβέρνησης κ. Καπελέρης. Σημαίνει όμως και άγρια φοροεισπρακτικά μέτρα προκειμένου να καλυφθούν οι «πράσινες» τρύπες.
Το έλλειμμα είναι 4.710 εκατ. ευρώ και υπολείπεται κατά μόλις 9 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου των 4.701 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2011 για το αντίστοιχο διάστημα. Πανηγυρίζει η κυβέρνηση διότι εξώκειλε κατά 9 εκατ. ευρώ κι αυτό χάρη στο ΠΔΕ που δεν υπάρχει πια. Όμως, κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2010 το έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4.371 εκατ. ευρώ, άρα από πέρυσι είναι 400 εκατ. ευρώ περισσότερα.
Τα χειρότερα δεν τελειώνουν:
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3,5% γεγονός που δικαιολογείται από την κυβέρνηση κυρίως στην διάθεση ποσού ύψους 375 εκατ. ευρώ για παλαιές οφειλές νοσοκομείων και στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 437 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 2,3% ή κατά 300 εκατ. ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο λέει ότι για τον εκτροχιασμό φταίει η ύφεση που είναι παραπάνω απ’ ότι περίμεναν, η κακή συγκυρία, ότι δεν εισπράχθηκαν τέλη κυκλοφορίας το τρίμηνο αυτό (λες και έπρεπε να εισπραχθούν), ότι δεν υπάρχει έκτακτη εισφορά, ότι μεγάλες η ανεργία, μίκρυναν οι εισφορές κ.λπ. Κοροϊδία στα μούτρα μας δηλαδή. Για όλα φταίνε οι συνέπειες του Μνημονίου, ας το πάρουν χαμπάρι στην κυβέρνηση διότι μεθαύριο που θα ανακοινώνουν τα μέτρα πρέπει να ξέρουν ότι είναι και έργο δικό τους, μην ξαναμιλήσουν πάλι για καμένη γη.
Αριστερός Ψάλτης
http://www.antinews.gr/2011/04/11/96143/#more-96143

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου