διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

27 Μαΐ 2011

Deutsche Bank: Δεν υπάρχουν αγοραστές για τη δημόσια περιουσία της Ελλάδας

Μπορεί η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επισπεύσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων
κρατικών επιχειρήσεων να χαρακτηρίστηκε από τον διεθνή Τύπο και τους αναλυτές «αναπόφευκτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση», ωστόσο υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν ότι το μέτρο αυτό δε θα συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος.
 Ένας από αυτούς είναι ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Τόμας Μάγιερ.
 «Θα ήταν καλό εάν η Ελλάδα τα κατάφερνε με τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό θα συνέβαλε στην άμβλυνση ενός μέρος των διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας.
Προς το παρόν όμως δεν διακρίνω τη δυνατότητα πώλησης δημόσιας περιουσίας σε τόσο μεγάλο εύρος. Δεν μιλώ για τα 300 δισ. ευρώ που προσδοκούν συνολικά οι Έλληνες, αλλά δεν θεωρώ εφικτή ούτε την είσπραξη των 50 δισ. ευρώ που αναφέρονται. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αγοραστές για τη δημόσια περιουσία της Ελλάδας. Ποιος θα ήθελε σήμερα να επενδύσει σε ελληνικά ακίνητα ή ελληνικές επιχειρήσεις που ανήκαν μέχρι πρότινος στο κράτος;» διερωτάται ο Γερμανός οικονομολόγος, σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle.

Επιπλέον ο Τόμας Μάγιερ εκτιμά ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δεν μπορεί να επιλύσει τα βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. «Και τα προβλήματα αυτά είναι χαμηλή ανταγωνιστικότητα εξαιτίας του πολύ υψηλού κόστους της εργασίας, εξαιτίας της παρωχημένης οικονομικής διάρθρωσης, στην οποία η αγροτική οικονομία εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Είναι ο τουρισμός και η ναυτιλία, που δεν μπορούν να αναπτύξουν σύντομα μεγάλη δυναμική. Απαιτείται χρόνος. Πιστεύω ότι μπορούμε να συγκρίνουμε την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα με εκείνη της ανασυγκρότησης της ανατολικής Γερμανίας μετά την επανένωση. Μπορεί η κατάσταση της Ελλάδας να μην είναι τόσο δραματική, αλλά και αυτή απαιτεί ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία προκειμένου να αναπτυχθεί η δέουσα δυναμική. Θα απαιτηθεί ωστόσο πολύς χρόνος, όπως είδαμε στην περίπτωση των περιοχών της πρώην ανατολικής Γερμανίας», εκτιμά ο Μάγιερ.

Ο οικονομολόγος της Deutsche Bank απαντά γιατί η ΕΕ και η ΕΚΤ αντιστέκεται στην άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Εκφράζονται φόβοι πως θα προκύψουν μεγάλα προβλήματα στην περίπτωση ενός αιφνιδιαστικού haircut, χωρίς προηγουμένως να έχουν ληφθεί μέτρα, έτσι ώστε αυτό να γίνει με σωστό τρόπο. Υπάρχει η ανησυχία πως θα εξαπλωθεί το κύμα στην Πορτογαλία και στην Ισπανία και ίσως στην Ιταλία. Αυτό φοβούνται οι πολιτικοί και για τον λόγο αυτόν προσπαθούν να αποτρέψουν σχεδόν με όλα τα μέσα μια αναδιάρθρωση», εξηγεί ο οικονομολόγος.

Πάντως ο ίδιος πιστεύει ότι θα κατέρρεε το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Εάν η αναδιάρθρωση γίνει με ελεγχόμενο τρόπο πιστεύει ότι δεν θα προκύψουν μεγάλα προβλήματα, όπως δείχνει η διεθνής εμπειρία.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να αποκλειστεί για πολλά χρόνια η Ελλάδα από τις αγορές, ο Γερμανός οικονομολόγος παραδέχεται ότι αυτό θα γίνει, εκτιμά ωστόσο ότι αυτό θα έχει και πλεονεκτήματα με δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον μέχρι το 2015, η Ελλάδα θα έπρεπε να πληρώσει στις αγορές περισσότερα από όσα θα έπαιρνε.
http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=20853&category_id=89

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου