διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

27 Μαΐ 2011

FT: Καλύτερα να τελειώνουμε με την Ελλάδα

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου συνεχίζει να λέει ότι είναι επικίνδυνη ακόμα και η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.  Ωστόσο, όπως σημειώνουν σε σημερινό τους άρθρο οι Financial Times, η συμβουλή του υπουργού δεν έχει και πολύ βαρύτητα πλέον. Οι ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται ότι κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ η ΕΚΤ προειδοποιεί συνεχώς ότι μία ενδεχόμενη πτώχευση, σημαίνει «οικονομική αποκάλυψη».

 Οι επενδυτές όμως διαφωνούν, τονίζεται στο άρθρο. Οι ελληνικές αποδόσεις αυτή την εβδομάδα έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ, καθώς η πτώχευση όλο και πλησιάζει.

Ωστόσο η συζήτηση για αυτή την εξέλιξη δεν επηρέασε ιδιαιτέρως το σύνολο της ευρωζώνης, εκτός της Ιρλανδίας. Οι δείκτες του iTraxx, οργανισμού που μετρά την επικινδυνότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών, έφθασαν στο 156 από 120 αυτό το μήνα, αριθμοί που απέχουν πολύ από το 200 της περυσινής χρονιάς. Το ευρώ επίσης είναι πιο δυνατό.

Και γιατί αυτό;

Οι επενδυτές δυσπιστούν ως προς τις προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων ηγετών όσο και ως προς της διαβεβαιώσεις τους. Οι επενδυτές μπορούν επίσης να δουν τις συνέπειες από την επιβάρυνση του χρέους της Ελλάδας, το οποίο προβλέπεται κοντά στο 170% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος μέχρι το 2015: Άρα η πτώχευση είναι αναπόφευκτη.

Πρέπει η αγορά να ανησυχεί; Ίσως όχι. Φαίνεται ότι αυτό το ενδεχόμενο όμως θα «αντιστέκεται» για κάποιο χρονικό διάστημα. Επίσης εξετάζεται η διαγραφή ενός μέρους του χρέους.

Οι ελληνικές τράπεζες σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούν βοήθεια, με την Moody’s να εκτιμά ότι κατέχουν 45 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους, μετά από ένα κούρεμα της τάξης του 50%.

Αλλά ακόμη και αν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία ακολουθήσουν αυτό το δρόμο, η Pimco υπολογίζει ότι η ευρωζώνη θα καταργούσε μόνο το 6,3% του διαθέσιμου κεφαλαίου των τραπεζών της. Η έγκαιρη αποκάλυψη θα μπορούσε να αποτρέψει τον πανικό.

Η Ισπανία πρέπει να προστατευθεί, αλλά η επέκταση του ταμείου διάσωσης της Ευρώπης σημαίνει ότι ακόμα και η Μαδρίτη θα μπορούσε να λάβει βοήθεια.

Η οικονομία  θα συνεχίζει να είναι στο επίκεντρο και μετά την πτώχευση, δίνοντας στην Ευρώπη πεδίο για μεταρρυθμίσεις.

Όπως λένε οι Financial Times, είναι καλύτερα να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τώρα τον πόνο της πτώχευσης.
http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=20946&category_id=89

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου