διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

15 Ιουλ 2011

Τρεμόντι προς Μέρκελ: Στον Τιτανικό δε σώθηκαν ούτε οι επιβάτες της 1ης θέσης

Εντείνεται η πίεση προς την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να πάρει γρήγορες αποφάσεις για το πώς θα πείσει τους ιδιώτες πιστωτές να λάβουν μέρος σε ένα νέο πακέτο «διάσωσης» της Ελλάδας, ύψους 115 δισ. ευρώ, με Ιταλούς ανώτερους αξιωματούχους και το ΔΝΤ να προειδοποιούν ότι η συνεχόμενη αβεβαιότητα υπονομεύει την ευρωζώνη.  Οι «φωνές» αυτές δυνάμωσαν καθώς οι φόβοι  για ότι ένα αδιέξοδο θα μπορούσε να διαρκέσει όλο το καλοκαίρι ανάγκασαν τη Ρώμη να πληρώσει κάποια από τα υψηλότερα επιτόκια, προκειμένου να δανειστεί € 3 δισ. από την αγορά ομολόγων.



Οίκοι αξιολόγησης, διεθνείς δανειστές και Ιταλοί ηγέτες απέδωσαν την  αναταραχή στις αγορές στην αδυναμία της ευρωζώνης να πάρει μία απόφαση για την οριστικοποίηση της «ελληνικής συμφωνίας», που προκαλείται από τις γερμανικές και ολλανδικές απαιτήσεις ότι οι Έλληνες ομολογιούχοι θα πρέπει να σηκώσουν ένα μέρος του βάρους της διάσωσης.

Ο Τζούλιο Τρεμόντι, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, χαρακτήρισε το ελληνικό πρόβλημα ως «μια κρίση που κινείται στον κόσμο σαν ένας μεταλλαγμένος», στη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης για το νέο πρόγραμμα λιτότητας 45 δισ. ευρώ.

Μάλιστα συνέκρινε την Άνγκελα Μέρκελ με επιβάτη πρώτης θέσης στον Τιτανικό.

«Σήμερα στην Ευρώπη υπάρχει ένα ραντεβού με το πεπρωμένο. Η σωτηρία δεν έρχεται μέσα από τη χρηματοδότηση, αλλά από την πολιτική. Αλλά η πολιτική δεν μπορεί να κάνει περισσότερα λάθη» είπε ο Τρεμόντι. «Ακριβώς όπως στον Τιτανικό, ούτε καν οι επιβάτες της πρώτης θέσης μπορούν να σωθούν».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Ατζάι Τσόπρα, αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ στην Ευρώπη είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες «πρέπει να καταλήξουν σχετικά με τη συζήτηση για τους ιδιώτες γιατί οι αγορές θεωρούν ότι μέχρι στιγμής δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς.

«Αυτό που χρειαζόμαστε και αυτό που μας λείπει μέχρι στιγμής είναι μία ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα», είπε ο Τσόπρα.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν μια γαλλική πρόταση για τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, αλλά η κ. Μέρκελ αντιστέκεται, λέγοντας ότι αυτή θα πρέπει να γίνει μόνο όταν ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης ήταν έτοιμο να ολοκληρωθεί.


Ο κίνδυνος περαιτέρω καθυστέρησης διευκρινίσθηκε από έκθεση του ΔΝΤ. Σύμφωνα με αυτή η μη επίλυση της ελληνικής κρίσης απειλεί τράπεζες και τη σταθερότητα του χρέους σε όλο τον κόσμο.
http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=25062&categories_id=69

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου