διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

11 Ιουλ 2011

Στήνουν "φάμπρικα" αυθαιρέτων

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Υπηρεσίες... «μίας στάσης» για τη νομιμοποίηση παράνομων κτισμάτων και κάθε λογής αυθαίρετων, ενόψει των νέων μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση, υπόσχονται επαγγελματίες του χώρου. Πρόκειται για πολιτικούς μηχανικούς ή αρχιτέκτονες, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι το κλίμα προσμονής -που έχει καλλιεργηθεί από το Μάιο του 2010 (οπότε το πρώτο μνημόνιο προέβλεπε ετήσια έσοδα από αυθαίρετα 800 εκατ. ευρώ)- αναλαμβάνουν να προετοιμάσουν το τεχνικό και νομικό πλαίσιο του αυθαιρέτου, πριν καν ανακοινωθεί, ώστε η επικείμενη ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος να βρει «προετοιμασμένους» τους ιδιοκτήτες.


Ουσιαστικά, η βιομηχανία νομιμοποίησης αυθαιρέτων στηρίζεται στην πολυνομία και τα νομικά «παραθυράκια» που ενίοτε καθιστούν περιττή την «τακτοποίηση» του ακινήτου μέσω του σχεδιαζόμενου πλαισίου νόμου, όπως αναφέρουν όσοι προσφέρουν αυτού του είδους τις υπηρεσίες.

Και εάν ληφθεί υπόψη ότι σε όλη την Ελλάδα -χωρίς να έχουν επίσημα καταγραφεί- υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο αυθαίρετα, έρχονται χρυσές δουλειές για το τμήμα αυτό της κτηματαγοράς που διανύει περίοδο «ισχνών αγελάδων».

Και όλα αυτά, όταν η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, στην οποία θα βασιστεί η πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ, παραμένει συνταγματικά μετέωρη. Όπως ανέφερε η εφημερίδα «Κεφάλαιο», η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το Φθινόπωρο με δίκη-πιλότο θα κρίνει εάν το μέτρο της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων που παράνομα άλλαξαν χρήση είναι συνταγματικό ή όχι.

Την αντισυνταγματικότητα του Ν.3843/10 (περί τακτοποίησης των ημιυπαίθριων) έθεσε προσφυγή τριών ιδιοκτητών ακινήτων που προσέβαλαν ως παράνομες οικοδομικές άδειες στη Χαλκιδική, διαμαρτυρόμενοι για την πολεοδομική ανοχή απέναντι σε διάφορες -κατά την άποψή τους- παρανομίες, καθώς και για τη διαδικασία τακτοποίησης πολλών ημιυπαίθριων χώρων, που οδηγούσαν σε μεγάλη αύξηση του συντελεστή δόμησης και του επιτρεπόμενου όγκου της επίμαχης διώροφης οικοδομής.

Η σχετική προσφυγή, που υποβλήθηκε στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, πήρε το δρόμο για το ΣτΕ με αίτηση να γίνει "πρότυπη δίκη", κατά τις διατάξεις του πρόσφατου νόμου 3900/10 (για την επιτάχυνση των διοικητικών δικών), προκειμένου να ξεκαθαρίσει το ταχύτερο δυνατόν το κρίσιμο συνταγματικό πρόβλημα. Τριμελής ειδική επιτροπή του ΣτΕ υπό τον πρόεδρό του Π. Πικραμμένο δέχθηκε να εισαχθεί η υπόθεση στην Ολομέλεια το ταχύτερο δυνατόν και ταυτόχρονα να "παγώσει" η εκδίκαση παρόμοιων προσφυγών που μπορεί να έχουν υποβληθεί σε οποιοδήποτε δικαστήριο της χώρας, έτσι ώστε να υπάρξει μια ενιαία συνταγματική απάντηση από το ΣτΕ.

Η προσφυγή στηρίζεται στη νομολογία του ΣτΕ κατά της νομιμοποίησης αυθαιρέτων και της αντισυνταγματικότητας της εξαίρεσης από την κατεδάφιση παράνομων κτισμάτων που ανεγέρθηκαν μετά το 1983 (οπότε με το νόμο Τρίτση νομιμοποιήθηκε σημαντικός αριθμός αυθαιρέτων).

Η εξέλιξη αυτή δύναται να τορπιλίσει τα σχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, ενώ -εάν το ΣτΕ αποφανθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας του μέτρου- χιλιάδες ιδιοκτήτες (έχουν υποβληθεί περισσότερες από 600 χιλιάδες αιτήσεις «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων) θα βρεθούν σε ομηρία.

Τι σχεδιάζει το ΥΠΕΚΑ

Πράγματι, στο υπουργείο Περιβάλλοντος αναγνωρίζουν ότι ο μεγαλύτερος σκόπελος που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι η συνταγματικότητα του μέτρου. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκεται η νομιμοποίηση του παράνομου κτίσματος να συνδεθεί με αντισταθμιστικά περιβαλλοντικά οφέλη (αντίστοιχα με τους ημιυπαίθριους, όπου τα έσοδα από την «τακτοποίηση» κατευθύνονται στο «πράσινο» ταμείο), χωρίς όμως, να είναι βέβαιο ότι με τον τρόπο αυτό θα ξεπεραστεί η υφιστάμενη νομολογία.

Σε επίπεδο πάντως, σχεδιασμού, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα δώσει ισχυρά κίνητρα στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων και για το σκοπό αυτό επιδιώκεται η αναβάθμιση του υφιστάμενου πλαισίου για τις κατεδαφίσεις. Η μείωση των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης, η κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων σε εντός ή εκτός σχεδίου και η δυνατότητα μεταβίβασης του χώρου εκτιμάται ότι θα αποτελούν ορισμένα από τα βασικά στοιχεία του μέτρου.

Βέβαια το ερώτημα που τίθεται είναι τι μέλλει γενέσθαι με τις κραυγαλέες περιπτώσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλούς ή αρχαιολογικές ζώνες, ο αριθμός των οποίων έχει υποτιμηθεί, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

dimitris.delevegos@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου