διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

11 Ιουλ 2011

Ο αφορισμένος που ήθελε να γίνει «πατριάρχης» στον ΠΑΟΚ...

Βίος και πολιτεία είναι ο, κατά δήλωσή του, "επιχειρηματίας" Βασιλάκης Φλωρίδης, που φιλοδοξούσε να δει τον εαυτό του μέχρι και ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ. Ο τίτλος "ομογενής επιχειρηματίας" επιχειρήθηκε να αποτελέσει διαβατήριο για την είσοδό του στον χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά είναι ιδιαίτερα ασαφής σε ό,τι αφορά το περιεχόμενό του.
Ο Βασιλάκης Φλωρίδης άλλοτε εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης ορυχείων κάπου στην Κένυα, άλλοτε ως αφεντικό μεγάλης εταιρείας υπηρεσιών ασφάλειας και φύλαξης,
ποτέ όμως δεν διευκρινίστηκαν με σαφήνεια το περιεχόμενο και η έδρα της επαγγελματικής δραστηριότητάς του.
Το 2000 η εφημερίδα "Χουριέτ" είχε δημοσιεύσει μια είδηση για τον Β. Φλωρίδη παρουσιάζοντάς τον ως ιδιοκτήτη της εταιρείας The Bosphorus Flor Group Of Companies με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία από το 1998 παρείχε στην Τουρκία υπηρεσίες θαλάσσιων ταχυμεταφορών κούριερ, προσθέτοντας ότι η εταιρεία ειδικευόταν και στον τομέα της προστασίας.
Βρώμικη υπόθεση
Μυστηριώδης φυσιογνωμία, ο κ. Φλωρίδης έγινε γνωστός από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας όταν με ευθύνη του ξετυλίχθηκε η μεγαλύτερη και πιο βρώμικη υπόθεση υπονόμευσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.
Η εμπλοκή του σε αυτήν την υπόθεση κατέληξε στη δικαίωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου έπειτα από μακρόχρονο αγώνα στα τουρκικά δικαστήρια, αλλά και στον αφορισμό του επιχειρηματία, το 2008. Ο κ. Φλωρίδης εκμεταλλευόμενος τη γνωριμία του με τον μητροπολίτη Χαλκηδόνος κ. Ιωακείμ, με τον οποίο είχαν υπηρετήσει μαζί τη θητεία τους στον τουρκικό στρατό, εμφανίσθηκε στο Πατριαρχείο με σκοπό να "σώσει" τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Πηγές του Πατριαρχείου επιμένουν ότι τότε πείσθηκε ο μητροπολίτης Χαλκηδόνος να δώσει ένα σεβαστό ποσό στον Βασιλάκη Φλωρίδη, πιστεύοντας ότι πράγματι έχει προσβάσεις στο "βαθύ κράτος" και θα μπορούσε έτσι να ανοίξει τον δρόμο για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής.
Ο Φλωρίδης όμως εμφανίσθηκε να υποστηρίζει ότι εκείνος ήταν που είχε δωρίσει ένα ποσό στο Οικουμενικό Πατριαρχείο προκειμένου να "λαδωθούν" κρατικοί παράγοντες και να επιτρέψουν το άνοιγμα της Χάλκης.
Ο "ομογενής επιχειρηματίας" έκανε λόγο για μια δωρεά σχεδόν 3,3 εκατ. δολαρίων από τον λογαριασμό του στην τράπεζα UBS σε έναν λογαριασμό της τουρκικής τράπεζας Τοπρακμπάνκ, που ανήκε στον ίδιο και σε κάποιον Τούρκο ονόματι Ισμαήλ Σιτκί Κιουτσούκ, ο οποίος κατά δήλωση του Φλωρίδη ήταν αυτός που πήρε τα χρήματα...
Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ενώ ήταν γνωστό πως η Χάλκη έμενε κλειστή όχι για κάποιο γραφειοκρατικό κώλυμα, αλλά λόγω κεντρικής πολιτικής επιλογής, υπήρχε στο Πατριαρχείο η εντύπωση ότι θα λυνόταν το θέμα με το "λάδωμα" κάποιων κρατικών υπαλλήλων. Ο Βασιλάκης Φλωρίδης έκτοτε ξεκίνησε την εκστρατεία του εναντίον του Πατριαρχείου.
Στην αρχή επιστρατεύτηκαν συνεντεύξεις σε τουρκικές εφημερίδες και "διαρροές" δήθεν πληροφοριών σε τουρκικά και ελληνικά ΜΜΕ, για την υποτιθέμενη υπεξαίρεση των 3 εκατ. ευρώ από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Μετά διακινήθηκε η "πληροφορία" ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε... εξώγαμο παιδί. Ο Φλωρίδης μάλιστα κατέθεσε στο δικαστήριο και το όνομα του υποτιθέμενου γιου του Πατριάρχη, του επιχειρηματία Σ.Δ. (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας). Το δικαστήριο είχε ορίσει ως εμπειρογνώμονα το Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο Κωνσταντινούπολης και έπειτα από τεστ πατρότητας κατέρρευσε η πρωτοφανής σκευωρία εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Ολα αυτά συνέπεσαν με μια πρωτοφανή επίθεση που δεχόταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο από Τούρκους εθνικιστές και τους "Γκρίζους Λύκους".
Μαζί με τους Γκρίζους Λύκους
Με επικεφαλής τον δικηγόρο Κεμάλ Κεριντσίζ, πρόεδρο της οργάνωσης "Εθνική Δύναμη", και την εγγονή του παπα-Ευτύμ (που είχε αυτοανακηρυχθεί με την υποστήριξη του βαθέος κράτους τουρκο-ορθόδοξος πατριάρχης), Σεβγκί Ερένερολ, ομάδες φανατικών οργάνωναν συγκεντρώσεις στο Φανάρι ζητώντας την απομάκρυνσή του από την Τουρκία. Τα πλάνα των εθνικιστών με αμφίεση που παρέπεμπε στον Πορθητή να αφήνουν μαύρο στεφάνι στην πύλη του Οικουμενικού Πατριαρχείου έκαναν τον γύρο του κόσμου.
Οπως μαρτυρούν άνθρωποι του Πατριαρχείου και ομογενείς, δίπλα στους πρωταγωνιστές αυτών των σκηνών βρέθηκε και ο Βασιλάκης Φλωρίδης, αναζητώντας στηρίγματα στον αμείλικτο αγώνα του εναντίον του Πατριαρχείου.
ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΝΩΡΙΣ
Ανθρακες ο θησαυρός του ομογενούς "σωτήρα" της ΠΑΕ
Η κρίση έχει χτυπήσει και το ποδόσφαιρο, ο ΠΑΟΚ κουβαλά κι ένα άνοιγμα της τάξης των 5 εκατ. ευρώ και η διοίκησή του ετοιμάστηκε για δραστικές περικοπές, προκειμένου να μην έχει μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η είδηση για το ενδιαφέρον του Κωνσταντινουπολίτη Βασίλη Φλωρίδη να καταστεί μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, καταθέτοντας σε πρώτη φάση το ποσό των 7 εκατ. ευρώ, προκάλεσε ενθουσιασμό σε μερίδα φίλων του ΠΑΟΚ.
Το προφίλ του φερόμενου ως επενδυτή, έτσι όπως παρουσιάστηκε αρχικά, είχε ό,τι ήθελε να ακούσει ο μέσος οπαδός μιας ομάδας. Επιτυχημένος επιχειρηματίας και μάλιστα από την Κωνσταντινούπολη, γύρω στα 60, με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και τατουάζ τον Δικέφαλο, που αποφάσισε να χαλαρώσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα "για να κάνει το γούστο του", όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Το γεγονός ότι το "περιβάλλον" του διέρρευσε πως θα διοικήσει ο ίδιος, με αντιπροέδρους τον Βρύζα και τον Ζαγοράκη (έστω κι αν ο τελευταίος δεν το επιβεβαίωσε ποτέ), έκανε το "πακέτο" ακόμη πιο ελκυστικό.
Το "πρόβλημα" ήταν πως δεν τον γνώριζε κανείς. Αυτό φάνηκε να ξεπερνιέται, όταν ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, πιο γνωστός στους φίλους του ΠΑΟΚ, εγγυήθηκε για τη φερεγγυότητα και τις οικονομικές δυνατότητες του φερόμενου ως "επενδυτή".
Ακολούθησαν διαρροές του στυλ "ο Φλωρίδης έδωσε εντολή να φέρει στον ΠΑΟΚ έναν μεγάλο σέντερ φορ, που θα πέσουν τα τσιμέντα".
Αν και οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του φρόντισαν να καλλιεργήσουν τον ενθουσιασμό στους οπαδούς, στις συναντήσεις που έκανε ο Φλωρίδης με τον Θ. Ζαγοράκη και τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη, Θ. Κατσαρή, ήταν πιο "κλειστός". Ακόμη κι όταν κλήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για την επιχειρηματική του δραστηριότητα και την οικονομική του επιφάνεια: "Εγγυώμαι προσωπικά εγώ" ήταν η μόνιμη επωδός του Γ. Σαχπατζίδη, που ήταν παρών στις συζητήσεις.
Οι μέρες περνούσαν, οι φερόμενοι ως επενδυτές δεν τοποθετούσαν τα κεφάλαια στην ΠΑΕ, είτε επικαλούμενοι ένα διαδικαστικό πρόβλημα, που είχε να κάνει με την αύξηση κεφαλαίου, η οποία είναι σε εξέλιξη, είτε γιατί αρνήθηκαν να υπογράψουν ρήτρα εμπιστευτικότητας, προκειμένου να πάρουν το πράσινο φως για να ελέγξουν τα οικονομικά της ΠΑΕ.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΕΦΑΛΟΥ
Από το 2003 δεν έχει κάνει φορολογική δήλωση
Στο μεσοδιάστημα, ο Ερασιτέχνης προσπάθησε να κάνει μια έρευνα για το ποιος είναι ο επιχειρηματίας Φλωρίδης, έστω κι αν οι συνεργάτες του δεν ήθελαν να δώσουν ούτε τον ΑΦΜ του, αλλά ούτε να γνωστοποιήσουν το πατρώνυμό του. Την ίδια ώρα, ανώνυμοι κι επώνυμοι φίλοι του ΠΑΟΚ, αλλά και άνθρωποι από την Πόλη, επικοινώνησαν με τον σύλλογο για να αναφέρουν στοιχεία, διόλου κολακευτικά, για τον φερόμενο ως επενδυτή.
Οι πληροφορίες, που μόνο επιχειρηματία με μεγάλη οικονομική επιφάνεια δεν έδειχναν, θορύβησαν τον Ερασιτέχνη και την ΠΑΕ, και τέθηκαν υπόψη εκπροσώπου του Φλωρίδη σε συνάντηση που έγινε την Τετάρτη. Οταν, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος τούς έλεγε ότι ο Φλωρίδης έχει "150 ακίνητα στην Αθήνα", οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ του απάντησαν πως "εμείς απ' ό,τι μάθαμε έχει να κάνει φορολογική δήλωση από το 2003".
Τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΠΑΟΚ "εκνεύρισαν" την πλευρά των επενδυτών, που έκαναν γνωστό ότι αποσύρουν τους ορκωτούς λογιστές τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποσύρουν και το "ενδιαφέρον" τους, για να επιστρέψουν την επομένη ανακοινώνοντας ότι θα κάνουν νέο ραντεβού με την ΠΑΕ και τον Ερασιτέχνη.
Το πόσο σοβαρά έχει πάρει ο Ζαγοράκης αυτήν την υπόθεση, πάντως, φαίνεται από το γεγονός ότι την Πέμπτη έδωσε εντολή να γίνει διαπραγμάτευση με τους παίχτες, ώστε να δεχτούν μειώσεις στα συμβόλαιά τους, γιατί αλλιώς δεν "βγαίνει" εύκολα η σεζόν.

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ
Για πρώτη φορά προσήλθε ως μάρτυρας στο δικαστήριο
Ο δικηγόρος Κ. Κεριντσίζ και η Σ. Ερένερολ έχουν συλληφθεί και κρατούνται, κατηγορούμενοι για την υπόθεση Εργκενεκόν, τη συνωμοσία του βαθέος κράτους εναντίον της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης της Τουρκίας.
Ο Βασιλάκης Φλωρίδης δεν δικαιώθηκε από τα τουρκικά δικαστήρια, όπου για πρώτη φορά προσήλθε ως μάρτυρας ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Το 2008 ο αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας επανήλθε στο προσκήνιο, καθώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον αφόρισε μαζί με τον μακαρίτη πλέον Συμεωνίδη, τέως πρόεδρο της κοινότητας Μακροχωρίου.
Ο Συμεωνίδης φέρεται να είχε καταχραστεί το (πραγματικό) ποσό του 1 εκατ. δολαρίων από το ταμείο της κοινότητας (όπως αναφέρει το μπλογκ Ανατολή που γράφεται από Κωνσταντινουπολίτες). Εκτοτε ο Βασιλάκης Φλωρίδης κινείται με ιδιαίτερη άνεση στην Τουρκία (όπου έχει αντιμετωπίσει και άλλες δικαστικές περιπέτειες) και στην Αθήνα που ζουν η πρώην σύζυγός του και οι δύο γιοι του και κανείς δεν θα μάθαινε την ύπαρξή του εάν δεν εμφανιζόταν ως "ομογενής επιχειρηματίας" που θέλει να σώσει εκτός από την Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ. Η ιστορία αυτή είχε και ένα θύμα: Ο μητροπολίτης Ιωακείμ δεν άντεξε την περιπέτεια στην οποία έβαλε το Οικουμενικό Πατριαρχείο ο "συστρατιώτης" του. Υπέστη εγκεφαλικό και δεν συνήλθε ποτέ.
ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63211190

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου