διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

30 Αυγ 2011

Η διπλή ονομασία του…ΦΠΑ

Στα Τάρταρα θα οδηγηθεί η ιδιωτική κατανάλωση, σε έναν από τους πιο ευαίσθητους και ευμεγέθεις τομείς της ελληνικής οικονομίας επ’ αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το ΦΠΑ στο 23% στον κλάδο της εστίασης από το 13% που είναι μέχρι σήμερα και 8% που ήταν πριν τρία χρόνια. Πρόκειται για μια απόφαση που θα αποβεί καταστροφική για την απασχόληση και την οικονομία, ενώ τα αποτελέσματά της στον τομέα των δημοσίων εσόδων θα αποδειχθούν εξαιρετικά αβέβαια.

Πρώτ’ απ’ όλα η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να την επιβάλλει, παρά τις αντιδράσεις που καταγράφηκαν, ισοδυναμεί με μνημείο αδιαλλαξίας και παιδιάστικης σχεδόν εμμονής. Το υπουργείο Οικονομικών αντιλήφθηκε έστω κι εκ των υστέρων τις αρνητικές αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα προκαλέσει η απόφαση του. Παρόλα αυτά αρνήθηκε να την ανακαλέσει για να μη φανεί η προχειρότητα που συνόδευε την διαμόρφωσή της. Γιατί, κι αυτό είναι ηλίου φαεινότερο πλέον, κανένας αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου δεν είχε ασχοληθεί να εξετάσει τις συνέπειες. Εκ των υστέρων αντιλήφθηκαν το μέγεθος της αναστάτωσης που προκάλεσαν. Και τότε έκαναν τα πράγματα χειρότερα χτίζοντας ένα δεύτερο μνημείο αλληλοαναιρούμενων δηλώσεων, ...διευκρινιστικών πάντα.

Ποιός ξεχνάει τον αρμόδιο υπουργό, Βαγγέλη Βενιζέλο, να δηλώνει ότι από το νέο μέτρο θα εξαιρούνται οι τουρίστες με τα βραχιολάκια στο χέρι, προς όφελος φυσικά των μεγάλων τουρ οπερέιτορ; Ρύθμιση που τελικά αποσύρθηκε, όταν αντιλήφθηκαν πως θα ήταν «ανοιχτοί» απέναντι σε κατηγορίες για αθέμιτο ανταγωνισμό. Οι άλλες πιο ταπεινές κατηγορίες, όπως γιατί δεν ενδιαφέρονται για το που θα βρει τα επιπλέον λεφτά να πληρώνει το σουβλάκι ο έφηβος κι ο φτωχός κόσμος, ουδόλως απασχόλησαν το αρμόδιο υπουργείο. Και τότε έρχεται η τελική διευκρίνηση που ισοδυναμεί με αλγόριθμο: κλιμακωτά επίπεδα ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία και διπλός ΦΠΑ για τα μαγαζιά, αναλόγως αν το σάντουιτς θα φαγωθεί εντός ή εκτός κάτι σαν την διπλή ονομασία των Σκοπίων...

Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι σχεδόν στο σύνολό τους τα είδη εστίασης, από τον καφέ μέχρι και το σουβλάκι, θα φορολογούνται από μεθαύριο 1η Σεπτέμβρη με αυξημένο συντελεστή της τάξης του 23%, ελέω Μνημονίου. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τη ζωή των Ελλήνων, σε βαθμό να απειλήσει με εξαφάνιση την ταβέρνα, το καφέ και το καφενείο συστατικά στοιχεία του καθημερινού πολιτισμού. Η αύξηση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης που θα οδηγήσει σε αύξηση των τελικών τιμών καταναλωτή τουλάχιστον κατά 10% (πόσες αυξήσεις επιπλέον μπορούν να απορροφήσουν οι μαγαζάτορες;) αναπόφευκτα θα σημάνει και νέες στρατιές ανέργων από τα λουκέτα που θα επέλθουν σε χιλιάδες μαγαζιά που ήδη τον τελευταίο χρόνο φυτοζωούσαν.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη και τα επιπλέον κίνητρα που θα έχουν οι επιχειρηματίες να φοροδιαφεύγουν, οι προβλέψεις της κυβέρνησης πως το μέτρο θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα μοιάζουν με όνειρα θερινής νυκτός. Το πιθανότερο δηλαδή είναι οι τιμές να αυξηθούν, μαζί με τα λουκέτα και την ανεργία και τα φορολογικά έσοδα να μείνουν στάσιμα αν δεν μειωθούν. Ότι ακριβώς έχει συμβεί και σε πλείστες ακόμη περιπτώσεις με τα μέτρα εξοντωτικής λιτότητας που επιβάλουν Τρόικα και κυβέρνηση κλείνοντας επιχειρήσεις, αυξάνοντας την φτώχεια και την ανεργία και μαζί το δημοσιονομικό έλλειμμα. Φαύλος κύκλος... 
http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2011-08-29-23-27-58-2011082940360/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου