διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

3 Οκτ 2011

Το ψεύδος µε τα αυθαίρετα

Ας ξεκινήσουµε µε την ανισότητα. Ο καλός πολίτης αγοράζει οικόπεδο, πληρώνει την άδεια ανέγερσης, βρίσκει µηχανικό και αποκτά το κεραµίδι του. Ο κακός πολίτης καταπατά το δασάκι, ρίχνει νύχτα τα µπετά, βάζει εργολάβο έναν µπατζανάκη χωρίς πτυχίο και περιµένει τη ρύθµιση για να νοµιµοποιήσει. Κατά κανόνα το αυθαίρετο κόβει τη θέα της νόµιµης κατοικίας. Ο καλός πολίτης καλεί την Αστυνοµία αλλά ο κακός πολίτης είναι επιτήδειος και ξεφεύγει από το Αυτόφωρο. Ξεκινούν δικαστικές και διοικητικές διαδικασίες που τελεσιδικούν όταν έχουν ασπρίσει τα µαλλιά όλων. Η απόφαση είναι να γκρεµιστεί το αυθαίρετο αλλά οι αρµόδιες υπηρεσίες δεν βρίσκουν µπουλντόζα. Ο κακός πολίτης ούτως ή άλλως δεν φο βάται. ∆εν φοβήθηκε ποτέ. Τώρα έχει έναν λόγο παραπάνω να είναι άνετος. Θα πάει µέσα στην ερχόµενη εβδοµάδα να υποβάλει αίτηση για τη νοµιµοποίηση, όπως προβλέπεται από τις φρέσκες κοινές υπουργικές αποφάσεις. Θα ρυθµίσει τις 28 δόσεις µε σκοπό να πληρώσει τις δύο πρώτες. Μετά έχει ο θεός ο Νοµοθέτης...

Ας δούµε τι σκαρφίστηκε η κυβέρνηση για να αρπάξει µερικές χιλιάδες ευρώ από τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων και να βάλει στον κρατικό κορβανά ένα ποσό που κυµαίνεται από 2 έως 14 δισ. ευρώ. Οι αυθαιρετούχοι θα απευθυνθούν σε µηχανικό, ο οποίος θα υπολογίσει το πρόστιµο και θα κάνει ηλεκτρονική αίτηση. Κατόπιν θα πληρώσουν παράβολο από 500 έως 6.000 ευρώ και σε ένα τετράµηνο θα ξέρουν ποια είναι η δόση που αντιστοιχεί. Η διαφορά µε την προηγούµενη κυβέρνηση είναι γλωσσική. Η διευθέτηση δεν λέγεται πλέον «τακτοποίηση» αλλά «ρύθµιση». Υπολογίζεται ότι θα ανταποκριθούν περί το 1 εκατοµµύριο ιδιοκτήτες οι οποίοι ως το τέλος του έτους θα έχουν καταβάλει περί τα 700 εκατ. ευρώ. Καθώς υπάρχει µπέσα µεταξύ κατεργαραίων, διευκρινίζεται ότι τα ακίνητα θα θεωρούνται νόµιµα για 30 χρόνια. Ολοι ξέρουν ότι τέτοιες διευκολύνσεις είναι αντισυνταγµατικές. Αρθρο 24 για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο θεός ο Νοµοθέτης αγαπά τον κακό πολίτη, αγαπά όµως και τον νοικοκύρη. Η «ρύθµιση» των αυθαιρέτων θα φτάσει κάποια στιγµή στο Συµβούλιο της Επικρατείας, εκεί στο 5ο Τµήµα που έχουν ιδιαίτερες οικολογικές ευαισθησίες. Υπάρχουν προηγούµενες αποφάσεις σε προγενέστερες «τακτοποιήσεις» που συµβάλλουν στη βεβαιότητα ότι δεν θα νοµιµοποιηθούν ποτέ τα αυθαίρετα. Το άδικο αυτό σύστηµα θα καταπέσει. Ισως να χρειαστεί να επιστραφούν τα χρήµατα. Οπότε καλό είναι να το έχουν στην άκρη του µυαλού τους όσοι έχτισαν παρανόµως: όσα και να πληρώσουν δεν θα το σώσουν. Απλώς στην παρούσα φάση θα συνεισφέρουν στη σωτηρία της οικονοµίας. Αν συνεισφέρουν. Το βέβαιον είναι ότι τους όρους στη διαπραγµάτευση βάζει ο κακός πολίτης. Το κράτος έχει µάθει να συναλλάσσεται αποδεχόµενο την παρανοµία, αξιοποιώντας την.

keza@tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου