διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

12 Οκτ 2011

Τάκλινγκ

«ΑΝ ΕΙΧΑΝ γιαούρτια και φρούτα, αυτοί θα τα πετούσαν ο ένας στον άλλο». Το είπε κυβερνητικός που ένιωσε σοκ και δέος παριστάμενος στον ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ την περασμένη εβδομάδα. Ηταν η συνεδρίαση όπου ο Δημήτρης Κουσελάς είχε την έμπνευση να δηλώσει ότι έφυγε από υφυπουργός Οικονομικών γιατί ήθελε να δημοσιοποιήσει λίστα φοροφυγάδων και δεν τον άφηναν. Αλλά αυτή ήταν μία μόνο πτυχή της φραστικής βιαιότητας που χαρακτήρισε τη συζήτηση - αν και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν καταλαβαίνει από τέτοια.
ΚΑΝΑ δεκαήμερο νωρίτερα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Τσώνης «τράκαρε» στη Βουλή τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ Αστέριο Ροντούλη. Εξοργισμένος από τον χαρακτηρισμό «γομάρια» που εκτόξευσε ο Ροντούλης κατά της πλειοψηφίας, ο Τσώνης τον καθύβρισε και του είπε ότι θα τον κανονίσει όπου τον βρει - αν και το «ορίτζιναλ» ρήμα που χρησιμοποίησε είναι τρισύλλαβο, ομοιοκαταληκτεί με το «κανονίσει» και ταιριάζει σε γάμους.
ΚΑΙ ΠΡΟΧΘΕΣ η Βάσω Παπανδρέου και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης έγραψαν κοινοβουλευτική ιστορία στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Η μια είναι διάσημη για τους καβγάδες της - κυρίως σε συνεδριάσεις των κυβερνήσεων Σημίτη. Ο άλλος είναι διαβόητος για τις φασαρίες που έχει, κατά καιρούς, προκαλέσει. Το «τάκλινγκ» θυμίζει σκληροτράχηλους παίκτες ράγκμπι και είχε το αναμενόμενο - για γνώστες της ελληνικής πολιτικής - αποτέλεσμα: η Βάσω έστειλε τον Κεφαλογιάννη στα παρτέρια.
ΓΙΑΤΙ τέτοιο μένος; Πρώτον, διότι το να πας στο ΔΝΤ, είναι σαν ταξίδι στην Κόλαση της πολιτικής. Δεύτερον, διότι η χρεοκοπία, ως φόντο, μειώνει την αντοχή στις χοντράδες. Και οι χοντράδες έχουν προϊστορία δεκαετίας και βάλε στην ελληνική Βουλή. Κύριος διδάξας ο Κώστας Καραμανλής ως αντιπολιτευόμενος. Τώρα οφείλει κανείς να πει ότι ο Αντώνης Σαμαράς ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά αποφεύγει τα αντικανονικά μαρκαρίσματα. Είναι θέμα τακτ, αυτοεκτίμησης και εμπειρίας, αφού ως πολιτικός με μακρά θητεία, ο Αντώνης έχει υποστεί κλαδέματα. Στις χοντράδες έχουν όμως συνηθίσει αρκετοί βουλευτές της ΝΔ, ενώ πρωτοστατούν τα μικρότερα κόμματα. Το κλίμα αυτό πολιτικής αγριότητας έχει συμπαρασύρει και ένα τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
ΤΑ τελευταία τριάντα χρόνια η ελληνική πολιτική έχει περάσει κι άλλες περιόδους έντασης. Οι ψιλές όμως έπεφταν μεταξύ των αφισοκολλητών του δικομματισμού και, πάντως, μετά τα μεσάνυχτα. Οχι μέσα στη Βουλή. Φυσικά, χέρι δεν έχει σηκωθεί ακόμη εντός Κοινοβουλίου. Ωστόσο, με όλα όσα έχουμε δει, είναι μάλλον θέμα χρόνου να προσφέρει η ελληνική Βουλή στιγμιότυπα ανάλογα με αυτά της Τουρκίας ή της Κορέας. Το θέλουμε; Οχι. Ωστόσο, είναι σαφές ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει φθάσει σε σημείο βρασμού - ψυχής. 
http://www.tanea.gr/agiografies/?aid=4664434

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου