διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

16 Δεκ 2011

Βολέ

Του Δημήτρη Μητρόπουλου

 

Η ΤΑΙΝΙΑ «Αντίο, Λένιν» βασίζεται σ' ένα ωραίο εύρημα. Μια ανατολικογερμανίδα κομμουνίστρια μαμά πέφτει σε κώμα και ξυπνάει μερικά χρόνια αργότερα. Μόνο που ο κόσμος έχει αλλάξει ενώ εκείνη «κοιμόταν». Το Τείχος του Βερολίνου έχει πέσει, η Ανατολική Γερμανία δεν υπάρχει και τα παιδιά της αγωνίζονται να της εξηγήσουν πώς συνέβησαν όλα αυτά.
ΣΤΗΝ Ελλάδα είναι, βεβαίως, ο δικομματισμός που έχει πέσει σε κώμα. Είναι κάτι που εξηγεί πολλά. Ανάμεσά τους, την ύπαρξη της κυβέρνησης Παπαδήμου και την ανάθεση του χαρτοφυλακίου Επικρατείας - μαζί με την κυβερνητική εκπροσώπηση - στον Παντελή Καψή. Αν κάποιος είχε πέσει για ύπνο το καλοκαίρι του 2009 και ξυπνούσε χθες, θα αγωνιζόταν να καταλάβει τι ακριβώς έχει συμβεί.
Ο Καψής έκανε χθες το πρώτο του μπρίφινγκ. Δεν είναι ποδοσφαιριστής, μαραθωνοδρόμος είναι, αλλά η συμπεριφορά του θύμιζε τερματοφύλακα. Ακόμη περισσότερο: τον τερματοφύλακα μιας ομάδας ετερόκλητης που οι παίκτες της δεν γνωρίζονται - ας μην πούμε: δεν συνεργάζονται - καλά στο γήπεδο. Ο τερματοφύλακας λοιπόν είναι σε εγρήγορση - ίσως και σε ελαφρά ανησυχία. Κι αντί να μοιράσει παιχνίδι με το γαντοφορεμένο του χέρι, προτιμάει το παραδοσιακό βολέ. Αλλωστε, ξέρει ότι μπροστά του δεν υπάρχει μια καλά στημένη άμυνα.
ΕΤΣΙ στο ντεμπούτο του ως εκπρόσωπος ο Καψής απέφυγε το πλατό της οδού Συγγρού - κατάλοιπο της τηλεοπτικής αντίληψης που εκόμισε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος στην κυβερνητική επικοινωνία. Απέφυγε επίσης τις κάμερες. Και προτίμησε τα σεπτά διαμερίσματα του γραφείου Πρωθυπουργού στη Βουλή. Με απλά λόγια, χειρίστηκε τους συμβολισμούς. Φόρεσε επίσης τη φανέλα του ευρώ. Η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη είναι η πολιτική «raison d' etre» της κυβέρνησης Παπαδήμου - δηλαδή ο λόγος ύπαρξής της. Ποιος έλληνας πολιτικός θα πει ποτέ - ανοιχτά - ότι πρέπει να φύγουμε από την ευρωζώνη; Τοποθετούμενος έτσι, ο Καψής ήταν λίγο σαν τερματοφύλακας της Εθνικής Ελλάδος. Και πήγε να αρθεί πάνω από τις ενδοκομματικές προστριβές που έχουν ήδη επισημανθεί στα αποδυτήρια.
ΠΑΡ' ΟΛΑ αυτά, είναι άλλο να μιλάς για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ κι άλλο να πρέπει να κάνεις όσα αυτή προϋποθέτει. Εντάξει - το PSI αφορά τις τράπεζες και τους ξένους, ενώ η νέα δανειακή σύμβαση απορρέει από την Ευρωπαϊκή Συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου. Τι γίνεται όμως αν καθυστερεί η υλοποίησή τους; Πάει παραπέρα η ημερομηνία των εκλογών. Με ποδοσφαιρικούς όρους, έχουμε παράταση. To πράγμα αλλάζει όμως αν, στο διάστημα αυτό, η υστέρηση στα έσοδα κι άλλες δημοσιονομικές αδυναμίες φέρουν νέα μέτρα. Ο Παπαδήμος και οι συν αυτώ δεν είναι πολιτικοί. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τον βασικό κορμό αυτής της κυβέρνησης. Ο Βενιζέλος έδωσε στην αρχή της εβδομάδας συνέντευξη Τύπου και μίλησε για εκλογές. Κάλπες θέλει επίμονα και η ΝΔ του Σαμαρά.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: αν έχουμε παράταση θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου, τότε τα όποια έκτακτα μέτρα μπορεί να αποτελέσουν - πάντα σε ποδοσφαιρική αργκό - ξαφνικό θάνατο. 
 http://www.tanea.gr/agiografies/?aid=4680383

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου