διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

16 Ιαν 2012

Standard & Poor's: «Υποβάθμισε» και τη... δημοτικότητα του Σαρκοζί

Σε διαδικασία υποβάθμισης της… δημοτικότητάς του βρίσκεται ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μετά την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's να στερήσει από τη Γαλλία την ανώτερη βαθμίδα αξιολόγησης ΑΑΑ για πρώτη φορά στην Ιστορία.
Οπως σημειώνουν πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές ο Σαρκοζί είχε επωφεληθεί σε επικοινωνιακό επίπεδο από την κρίση της τελευταίας διετίας καθώς εμφανιζόταν ισότιμος συνομιλητής της Αγκελα Μέρκελ και συνεπώς εγγυητής (μαζί με την γερμανίδα καγκελάριο) μιας συνολικής λύσης στην πολυδιάστατη κρίση της ευρωζώνης. Ομως, η μαζική υποβάθμιση των μεγαλύτερων οικονομιών του ευρώ δείχνει ότι τα χειρότερα για το ενιαίο νόμισμα και ασφαλώς για τη Γαλλία δεν έχουν ακόμα περάσει. Τώρα, σχεδόν εκατό ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στη χώρα, ο Σαρκοζί πολύ δύσκολα θα πείσει τους συμπατριώτες του ότι έχει τις λύσεις που δεν κατάφερε να βρει επί δύο χρόνια.

Η γαλλική Le Monde θυμίζει σήμερα ότι στενός συνεργάτης του ηγέτη της χώρας δήλωνε τον περασμένο Νοέμβριο ότι: «Αν η Γαλλία χάσει το ΑΑΑ τότε ο Σαρκοζί είναι ''νεκρός''».

Ο Σαρκοζί έχει προσπαθήσει βέβαια να διαχειριστεί επικοινωνιακά το ενδεχόμενο της υποβάθμισης εδώ και εβδομάδες επισημαίνοντας ότι «αν συμβεί δεν θα είναι η καταστροφή» αλλά μια δύσκολη κατάσταση που «θα αντιμετωπιστεί με νηφαλιότητα και ψυχραιμία». Δεν είναι όμως μόνο η υποβάθμιση που υποθηκεύει τις προσπάθειές του να αναλάβει εκ νέου το ανώτατο αξίωμα της χώρας. Το τρίτο κύμα λιτότητας βρίσκεται προ των πυλών του Παρισιού μετά τα έκτατα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από τον περασμένο Αύγουστο για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους.
«Αναμφίβολα (η Παρασκευή) ήταν μια μαύρη ημέρα για τον Σαρκοζί» δηλώνει ο πολιτικός αναλυτής του Ινστιτούτου Ceviprof Μπουνό Κοτρ.

Η αντιπολίτευση δεν θα μπορούσε βέβαια να μην εκμεταλλευθεί προς όφελός της το «δώρο» από τη Standard & Poor's. «Η υποβάθμιση δημιουργεί ένα αίσθημα ταπείνωσης» έσπευσε να δηλώσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών Ζαν Μαρκ Αϊρό.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Σαρκοζί σταθερά δεύτερο μετά τον σοσιαλιστή υποψήφιο Φρανσουά Ολάντ και με βραχεία κεφαλή έναντι της τρίτης σε δημοτικότητα υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.
 http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=438956&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου