διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

15 Μαρ 2012

Γιατί είμαι πλέον αισιόδοξος για την αγορά


Του Γιώργου Καισάριου

Εδώ και αρκετά χρόνια σας γράφω για ποιο λόγο είμαι απαισιόδοξος για την αγορά. Σήμερα θα ήθελα να παραθέσω ορισμένες σκέψεις για τα περί του αντιθέτου. Όπως πάντα, αυτά που γράφω δεν απευθύνονται σε traders ή σε swing traders. Απευθύνονται κυρίως σε αυτούς που θα ήθελαν να δουν τα πράγματα πιο μακροπρόθεσμα.
Έχω πει πολλές φορές ότι θα δούμε μια αναστροφή της αγοράς όταν τελειώσουμε με το κούρεμα και όταν γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και τα δυο αυτά γεγονότα τελειώνουν.
Πιο σημαντικό όμως από το κούρεμα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Έχω εξηγήσει τους λόγους για αυτό στο παρελθόν. Όταν θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες θα αρχίσει να ρέει ρευστότητα στην αγορά που σήμερα δεν υπάρχει. Όχι σε όλους και όχι με τον ρυθμό και τους όρους από το μακρινό παρελθόν, αλλά ρευστότητα θα υπάρχει. Οι πρώτες επιχειρήσεις που θα είναι αποδέκτες αυτής της ρευστότητας
, είναι αυτές που έκαναν καλό κουμάντο όλα αυτά τα χρόνια και που οι ισολογισμοί τους δεν έχουν περάσει το σημείο της μη επιστροφής.

Μέσα και έξω από το χρηματιστήριο υπάρχουν αρκετές εταιρείες που θα αποτελέσουν τη μαγιά της ανάκαμψης.

Όλες οι ενδείξεις είναι ότι η Ευρώπη μας ετοιμάζει ένα πακέτο χρηματοδότησης που θα είναι αγύριστα λεφτά με τον κωδικό μίνι σχέδιο Marshall. Οι ενδείξεις είναι ότι το ποσό αυτό θα είναι περίπου 25 δισ. ευρώ. Επίσης θα υπάρχει και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Αυτό το πακέτο θα διοχετεύσει ρευστότητα στην οικονομία αλλά και χρήματα στις τσέπες του κόσμου και θα μειώσει την ανεργία. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο μεταξύ 80.000 και 180.000 θέσεων εργασίας από αυτό το πακέτο.

Βεβαίως καθώς τρέχουν αυτά τα πακέτα, το ελληνικό κράτος θα συνεχίσει να μειώνει δαπάνες. Για αυτό άλλωστε είναι σημαντικό να υπάρχει αυτό το πακέτο σαν αντιστάθμισμα..

Μετά από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εκτιμώ ότι θα δούμε μαζικές εισροές καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αν γίνει αυτό, όχι μόνο οι τράπεζες θα ανταγωνίζονται η μια την άλλη για πελάτες, αλλά υπάρχει και περίπτωση (σε βάθος χρόνου 12-18 μήνες) να λασκάρουν οι όροι χρηματοδότησης. Επίσης, λόγω αυτού του ανταγωνισμού, τα επιτόκια θα είναι σε πολύ λογικά επίπεδα.

Η προχτεσινή αναβάθμιση της Fitch είναι μεν καλοδεχούμενη, αλλά είναι ουσιαστικά μη γεγονός για μας. Λίγο πολύ όλα αυτά είναι προεξοφλημένα στις τιμές. Σε λίγο καιρό θα μας αναβαθμίσουν και οι άλλοι οίκοι και λογικά η αξιολόγηση θα είναι σταθερή. Σταθερή μεν, αλλά σταθερή εδώ που είμαστε στον πάτο, που δεν λέει και πολλά.

Όπως είπα και σε προηγούμενο άρθρο, αν όλα πάνε όπως τα έχουν προγραμματίσει (που πολύ αμφιβάλω) θα ξαναδούμε τις αγορές το 2025 ή και μετά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να φτιάξει η κατάσταση σε σχέση με την σημερινή μας κατάντια. Η όποια αναβάθμιση από τους οίκους θα είναι σε σχέση με το που είμαστε σήμερα και όχι σε σχέση με το που ήμασταν πριν 5 χρόνια. Άρα οι αναβαθμίσεις δεν λένε και πολλά.

Το γεγονός ότι οι πιθανότητες είναι πλέον λίγες να βγούμε από το ευρώ (αν και ποτέ δεν το θεωρούσα πιθανότητα), έχει αφαιρέσει αρκετό country risk από την εξίσωση. Αυτό πλέον περιορίζεται μόνο σε θέματα ρευστότητας, που εκτιμώ ότι θα αλλάξει πολύ σύντομα. Σημειώστε όμως ότι άλλο ρευστότητα και άλλο βιωσιμότητα. Η ρευστότητα μπορεί μεν να αποκατασταθεί, αλλά μεγάλο μέρος της οικονομίας είναι ακόμα μη βιώσιμο.

Επίσης δεν πρέπει να αγνοούμε ότι αυτό που πέρασε η Ελλάδα θα το περάσουν και άλλες χώρες στο μέλλον. Που σημαίνει ότι το ευρωπαϊκό σύννεφο χρέους δεν έχει φύγει και θα παραμείνει μαζί μας για τουλάχιστον μια γενιά. Αυτό σημαίνει ότι η γενικότερη κατάσταση δεν θα είναι η καλύτερη, όσο και να φτιάξουμε εμείς... διότι θα πηγαίνουμε κόντρα στο ρεύμα. Η Κίνα έχει ρωγμές και ακόμα μεγαλύτερες ρωγμές δείχνει η Τουρκία. Τα πράγματα είναι πολύ ρευστά.

Έχοντας πει αυτά όμως, η αισιοδοξία μου έχει σχέση με το που είμαστε σήμερα. Από τον πάτο μόνο πάνω μπορείς να πας. Έχει σχέση με την βοήθεια της Ευρώπης, με την σταθερότητα που μας δίνει ένα πακέτο βοήθειας, με το ότι δεν υφίσταται ο παράγοντας δραχμή και, σε σχέση με το ότι νομίζω ότι έχουμε πάρει ένα γερο μάθημα και θα προσπαθήσουμε από δω και πέρα για κάτι το καλύτερο.

Τέλος, ίσως ο σημαντικότερος λόγος για μια χρηματιστηριακή άνοδος είναι οι αποτιμήσεις. Στο τέλος της ημέρας, τα πάντα έχουν σχέση με τις αποτιμήσεις και οι αποτιμήσεις είναι πάρα πολύ καλές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου