διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

18 Μαρ 2012

Ευ. Βενιζέλος: «Το ΠαΣοΚ ξαναβρίσκει την ψυχή του»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠαΣοΚ την Κυριακή. Οι κάλπες άνοιξαν στις 09:00 και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μετά από παράταση που πήρε λόγω μεγάλης προσέλευσης στις 18:00.
Επίσης έγινε γνωστό ότι οι τοπικές οργανώσεις πολλών νησιών ζήτησαν επιπλέον κάλπες λόγω του κόσμου που προσέρχεται για να ψηφίσει.
 Από το επιτελείο της Ιπποκράτους εκφράζεται ικανοποίηση από την πρώτη εικόνα που υπάρχει για την συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές. Σύμφωνα με το επιτελείο του κ. Βενιζέλου μέχρι τις 11 το πρωί είχαν προσέλθει στις κάλπες περισσότεροι από 50.000 μέλη και φίλοι του κινήματος και η ροή των ψηφοφόρων ήταν απρόσμενα ικανοποιητική ακόμη και σε δύσκολες συνοικίες όπως αυτές της Β' Αθήνας.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο Mega βουλευτών, υπουργών και κορυφαίων στελεχών του ΠαΣοΚ ανά την Ελλάδα, στην πρώτη μιάμιση ώρα της διαδικασίας υπήρχε συνεχής ροή πολιτών σε κάθε κάλπη που έχει στηθεί (συνολικά 1074 κάλπες σε 768 εκλογικά κέντρα), ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις σχηματίστηκαν ουρές πολιτών που περίμεναν να ψηφίσουν.

«Το ΠαΣοΚ ξαναβρίσκει την ψυχή του», δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, συνοδευόμενος από τη σύζυγο και τη κόρη, συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου προέδρου του
Κινήματος σε εκλογικό κέντρο στη Νέα Φιλαδέλφεια.

«Είμαι βέβαιος ότι με την ευρεία συμμετοχή θα διαψεύσουμε όλους όσοι πίστευαν ότι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη δεν μπορεί να ανακάμψει», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος και κατέληξε: "Το ΠαΣοΚ είναι εδώ"».

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Βενιζέλου έχει ως εξής:

«Σήμερα, 18 Μαρτίου, που είναι η επέτειος του θανάτου του Ελευθερίου Βενιζέλου, το ΠαΣοΚ ξανασυναντιέται με την ελληνική κοινωνία, ξανασυναντιέται με κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, του σφίγγει το χέρι.

»Υποδεχόμαστε τους φίλους μας, τα μέλη μας, κάθε πολίτη που νιώθει πως η Ελλάδα χρειάζεται μια προοδευτική, υπεύθυνη πολιτική λύση, εδώ στις οργανώσεις μας, στους χώρους όπου έχουν στηθεί οι κάλπες για την εκλογή του νέου Προέδρου. Η εκλογή του νέου Προέδρου δεν είναι η δική μου εκλογή που έτυχε, υπό πολύ δύσκολες περιστάσεις, να καλούμαι να σηκώσω αυτό το βάρος. Είναι μια αφετηρία.

»Όπως έχω πει, σήμερα αρχίζουμε. Αρχίζουμε μια μεγάλη προσπάθεια να μιλήσουμε με τον κόσμο, κυρίως να ακούσουμε τον κόσμο και να του μιλήσουμε φιλικά, αδελφικά, υπεύθυνα, να του πούμε συγκεκριμένα, ρεαλιστικά πράγματα, με τη γλώσσα της ειλικρίνειας, με τη γλώσσα της αλήθειας.

»Γιατί το Έθνος μας, η πατρίδα μας μπορεί να σταθεί όρθια μόνο όταν έχουμε ενότητα, αλληλεγγύη, αλλά και όταν συνεννοούμαστε με πολύ μεγάλη ειλικρίνια μεταξύ μας, όταν καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολη είναι η πραγματικότητα, αλλά και πως η ελπίδα τώρα υπάρχει, πως έχουν διαμορφωθεί τώρα οι προϋποθέσεις για να γυρίσει ο κύκλος, για να μπούμε ξανά σε τροχιά ανάπτυξης, για να μπορέσουμε να καλύψουμε τα κενά, να αναπληρώσουμε τις απώλειες, να αποκαταστήσουμε αδικίες.

»Το μήνυμα αυτό έχει σημασία για όλον τον ελληνικό λαό, κυρίως όμως για τους πιο αδύναμους, για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, για τη μεσαία τάξη που πρέπει να την ξαναφτιάξουμε.

»Σήμερα, λοιπόν, στις 18 του Μάρτη, τώρα που σε λίγο μπαίνει η Άνοιξη με την εαρινή ισημερία, το ΠΑΣΟΚ ξαναβρίσκει τον εαυτό του, ξαναβρίσκει την ψυχή του, ξαναβρίσκει τους ανθρώπους που το συγκροτούν. Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν είναι τα ηγετικά του στελέχη, δεν είναι ο οργανωτικός του ιστός, είναι η ίδια η κοινωνική του βάση. Γι αυτό η σημερινή ημέρα είναι πάρα πολύ σημαντική.

»Είμαι βέβαιος ότι με τη μεγάλη συμμετοχή, την ευρεία συμμετοχή -τα δείγματα είναι ήδη από την πρώτη ώρα πάρα πολύ θετικά, πάρα πολύ ικανοποιητικά- θα διαψεύσουμε όλους εκείνους που νομίζουν ότι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη δεν μπορεί να ανακάμψει.

Παρά ταύτα, υπήρξαν κάποια «παρατράγουδα». Για παράδειγμα, όπως μεταδίδει το Cretalive, αγρότες της Ιεράπετρας προχώρησαν σε κατάληψη των εκλογικών τμημάτων και δεν επετρεψαν στους ψηψοφόρους να εισέλθουν σε αυτά. Οι αγρότες της Ιεράπετρας εκφράζουν με τον τρόπο αυτό τη διαμαρτυρία τους για τα προβλήματα που προκαλεί στη μεταφορά των κηπευτικών η επ' αόριστον απεργία της ΠΝΟ, από τη Δευτέρα.

Στην Αχαΐα άνοιξαν τα 13 από τα 14 εκλογικά τμήματα για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ.
Η νομαρχιακή επιτροπή αποφάσισε να μην λειτουργήσει το εκλογικό τμήμα στο πολιτιστικό κέντρο της Κάτω Αχαΐας, διότι όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο γραμματέας της νομαρχιακής οργάνωσης του κόμματος Παναγιώτης Αλεξόπουλος, υπήρχαν φόβοι για πρόκληση έντασης και για αυτό κρίθηκε σκόπιμο να μην λειτουργήσει. 

Πάντως στα υπόλοιπα εκλογικά τμήματα η διαδικασία ξεκίνησε και εξελίσσεται χωρίς προβλήματα και, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Αλεξόπουλο, υπάρχει προσέλευση.

Ομαλά ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη η ψηφοφορία για την ανάδειξη πρόεδρου του ΠαΣοΚ.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 9 το πρωί και θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα. Τα στελέχη του ΠαΣοΚ είναι ικανοποιημένα από τα πρώτα δείγματα της προσέλευσης. Σύμφωνα με τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής  Α΄ Θεσσαλονίκης του ΠαΣοΚ, Χρήστο Παπαστεργίου, μέσα στην πρώτη ώρα από την έναρξη της ψηφοφορίας ψήφισαν 1.600 άτομα, στα 17 εκλογικά κέντρα της Α’ Θεσσαλονίκης.

Με καθυστέρηση περίπου μισής ώρας έφτασαν τα λευκά ψηφοδέλτια στα εκλογικά κέντρα και από τους ψηφοφόρους που προσήλθαν νωρίτερα διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη τους αλλά και για την έλλειψη φακέλων.

Αντίστροφη μέτρηση

Η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή ηγεσίας στο ΠαΣοΚ προχωρεί και ο κομματικός μηχανισμός βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης.

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Κυριακή τα μέλη και οι φίλοι του ΠαΣοΚ συμμετέχοντας μεν σε μία τυπικού χαρακτήρα εκλογική διαδικασία για την αλλαγή ηγεσίας στο Κίνημα, λόγω της μοναδικής υποψηφιότητας Βενιζέλου, που όμως αποτελεί κρίσιμο τεστ για τη συσπείρωση της κομματικής βάσης ενόψει των εθνικών εκλογών.
Για το λόγο αυτόν το τελευταίο διάστημα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιδώθηκαν σε μία «εκστρατεία» προσέλκυσης πλήθους ψηφοφόρων, που σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα έχουν γυρίσει την πλάτη στο κόμμα.
Εν όψει της αποχώρησής του από την ηγεσία, ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε το απόγευμα του Σαββάτου την τελευταία του συνάντηση υπό την ιδιότητα του προέδρου του ΠαΣοΚ, με τον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο.

Χθες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απηύθυνε για ακόμη μία φορά πρόσκληση συμμετοχής στη διαδικασία, μέσω μηνύματος στην προσωπική του ιστοσελίδα. «Την Κυριακή 18/3 στο ΠΑΣΟΚ αρχίζουμε ξανά. Σας προσκαλώ προσωπικά να πάρετε μέρος σε μια συλλογική πολιτική πράξη που έχει ως βασικό στόχο να ζωντανέψει την παράταξη», τονίζει στο μήνυμά του.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 9.00 και ολοκληρώνεται στις 17.00. Οι εσωκοματικές εκλογές διεξάγονται σε 768 εκλογικά κέντρα, στα οποία λειτουργούν 1074 κάλπες.

Το γεγονός της μοναδικής υποψηφιότητας του κ. Ευ. Βενιζέλου μπορεί να περιορίζει το ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα, ωστόσο τα στελέχη του κόμματος δεν κρύβουν την ανησυχία τους.

Κινητοποίηση μηχανισμού
Οι λόγοι της ανησυχίας αυτής συνοψίζονται στο κατά πόσον η διαδικασία εκλογής θα ολοκληρωθεί ομαλά, χωρίς φαινόμενα αποδοκιμασιών ή αντιδράσεων από ανεξέλεγκτες ομάδες και στο αν η προσέλευση θα είναι ικανοποιητική.
Για τους λόγους αυτούς καταβλήθηκε από την Παρασκευή προσπάθεια, που θα συνεχιστεί και το Σάββατο, ούτως ώστε να κινητοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη του κόμματος ή τουλάχιστον στελέχη του μηχανισμού.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη παράμετρο, οι κατά τόπους οργανώσεις έχουν επιδιώξει, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, να υπάρξει συνεννόηση με τις δυνάμεις των λοιπών κομμάτων και πολιτικών σχηματισμών, προκειμένου να μην εκδηλωθούν φαινόμενα βίας ή έκτροπα, με αποδοκιμασίες κατά συγκεκριμένων προσώπων ή μελών του ΠαΣοΚ.

Ενδειξεις για τη συσπείρωση
Ως προς την προσέλευση, που πιθανώς και να αποτελεί την σημαντικότερη παράμετρο της διαδικασίας, στο ΠαΣοΚ ευελπιστούν ότι τουλάχιστον θα μπορέσουν να εξαγάγουν κάποια πρώτα ασφαλή συμπεράσματα για το βαθμό συσπείρωσης της κομματικής βάσης.

Κομματικά στελέχη αποφεύγουν τις επίσημες εκτιμήσεις αν και ατύπως έχουν ακουστεί υπολογισμοί που φέρουν το σύνολο εκείνων που θα προσέλθουν στις κάλπες σε επίπεδα άνω των 50.000.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, η οποία ξεκινά στις 9 το πρωί της Κυριακής και ολοκληρώνεται στις 5 το απόγευμα, τα αποτελέσματα εκτιμάται ότι θα έχουν συγκεντρωθεί σχετικά νωρίς, ελλείψει άλλων υποψηφίων πέραν του κ. Βενιζέλου.

Κάλπες σε 768 κέντρα
Με βάση τις τελευταίες αποφάσεις τις Επιτροπής Καταστατικού του ΠαΣοΚ αποφασίστηκε ότι θα λειτουργήσουν συνολικά 768 εκλογικά κέντρα στα οποία θα στηθούν 1074 κάλπες.

Τα πρώτα αποτελέσματα των θα ανακοινωθούν αφότου παραληφθούν από το ηλεκτρονικό σύστημα και πιστοποιηθούν οι εγγραφές του 25% των ψηφοδελτίων.
 http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=449023&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου