διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

19 Μαρ 2012

Αυτοδυναμία ή ακυβερνησία το δίλημμα Σαμαρά

Τα τηλέφωνα χτυπάνε διαρκώς στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά. Ο ίδιος συνομιλεί συνεχώς με στελέχη ανά την επικράτεια. Οι συσκέψεις είναι περισσότερες από ποτέ. Οι στενοί συνεργάτες του τού δίνουν σημειώματα, του αναφέρουν γεγονότα. Οι αναλύσεις, γραμμικές και μη, κυριαρχούν. Πολλοί μιλάνε για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν το προεκλογικό τοπίο. «Υπομονή. Ο αγώνας τώρα άρχισε... Θα κερδίσω και αυτή τη μάχη» λέει στους συνομιλητές του. Αδιαφορεί για τις μετρήσεις. Το ίδιο έκανε και πριν από δυόμισι χρόνια στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία της ΝΔ. Ελεγε από την αρχή ότι θα νικούσε και ελάχιστοι τον πίστευαν. Θεωρεί ότι στην τελική ευθεία πολλά θα αλλάξουν και πιστεύει ότι το κλίμα όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες θα είναι πολύ καλύτερο για τη ΝΔ. Αν και ο προβληματισμός είναι έντονος σε αρκετούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά για τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, ο ίδιος επιμένει ότι η αυτοδυναμία είναι εφικτή. Τα ευρήματα μελετώνται εξονυχιστικά από το επιτελείο του και εκτιμάται ότι την ύστατη στιγμή θα υπάρξει συσπείρωση γύρω από το δίλημμα «αυτοδυναμία ή ακυβερνησία». Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά ότι η συσπείρωση του κόμματος θα αυξηθεί σταδιακά. Οσοι τον συναντούν και συνομιλούν μαζί του τον βλέπουν αρκετά αισιόδοξο. Παρά την κούραση, χαμογελά. Αναγνωρίζει τις δυσκολίες της εκλογικής μάχης, αλλά δεν πιστεύει στην ήττα. Εξάλλου, «όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει, στρατιώτη τον πόλεμο τον χάνει»...


Η επικοινωνιακή εστίαση της ΝΔ θα είναι στην αναστήλωση του ηθικού όσων βλέπουν τα γραφήματα των δημοσκόπων, ώστε να εξαλείψει την προεξόφληση για μη επίτευξη αυτοδυναμίας από το υποσυνείδητο των ψηφοφόρων ή να την περιορίσει όσο περισσότερο μπορεί.
Εχει περιθώρια η ΝΔ να επιτύχει τον στόχο της για αυτοδυναμία; Βεβαίως, απαντούν στο επιτελείο του κ. Σαμαρά. Οσο δεν λέει να τους χαμογελάσει - για την προοπτική αυτοδυναμίας - καμία δημοσκόπηση τόσο ενισχύεται η άποψή τους ότι όλα μπορεί να ανατραπούν, αρκεί να υπάρχει υπομονή.
«Μας είχανε ξεγραμμένους πριν από πολύ καιρό και τώρα συζητάμε για την ημέρα που εμείς θα είμαστε οι ρυθμιστές της επόμενης ημέρας» λένε σταθεροί συνομιλητές του κ. Σαμαρά.
Το ενδεχόμενο της μη αυτοδυναμίας είναι το μέγιστο πρόβλημα και αυτό καλείται να αντιμετωπίσει η ΝΔ. Για να ληφθεί καλύτερα ως μήνυμα «κυβερνητικής συσπείρωσης» και να έχει εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Σαμαράς θα καταφύγει στην ασφαλή μέθοδο των διλημμάτων, τα οποία εφεξής θα θέτει ευθέως όχι μόνο στους οπαδούς του αλλά σε εθνικό ακροατήριο.
Ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι στην εκλογική μάχη δεν πρέπει να επικρατήσουν τα άκρα και να μεταβληθεί η χώρα σε πεδίο συγκρούσεων, μια εξέλιξη που θα επηρεάσει αρνητικά την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.
Σε όλες τις συζητήσεις που κάνει, επιμένει ότι η αυτοδυναμία είναι απολύτως εφικτή, διότι ο κόσμος, όση οργή και να έχει, όταν θα πλησιάζει η ώρα της κάλπης θα πρέπει να αποφασίσει ποιος θα πάρει το τιμόνι της χώρας. «Η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη. Δεν θα μπει στον αυτόματο» φέρεται να έχει πει.
Υπέρμαχος της υποστήριξης του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί ότι το κόμμα του οποίου ηγείται, ως η βασική αστική δύναμη, θα ενισχυθεί σημαντικά στις εκλογές για να αποτρέψει την επέλαση των άκρων και να προστατεύσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.
Αυτό είναι το βασικό δίλημμα που θα θέσει με την επίκληση του ερωτήματος: «Θέλετε μια σταθερή κυβέρνηση και παραμονή της χώρας στο ευρώ ή κυβερνητική αστάθεια και έξοδο από την ευρωζώνη;».
Ο κ. Σαμαράς θα προτάξει το επιχείρημα ότι ο ίδιος μπορεί να διαπραγματευθεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα την επόμενη ημέρα. Παράλληλα θα επιχειρήσει να πείσει ότι η ΝΔ έχει την πολιτική ευχέρεια να εφαρμόσει ένα ταχύ πρόγραμμα αλλαγών στην οικονομία, με αποκρατικοποιήσεις και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.


Περιορισμός των διαρροών
Ο κ. Σαμαράς στην πορεία προς τις εκλογές θα επιμείνει στο προσκλητήριο για συστράτευση και θα προχωρήσει σε κινήσεις ενισχυτικές της στρατηγικής του. Ουσιαστικά θέλει την «όλη ΝΔ» στην εκλογική μάχη με ενεργό ρόλο, ενώ ταυτόχρονα είναι σε πλήρη εξέλιξη στο παρασκήνιο οι κινήσεις για την αμφίπλευρη διεύρυνση.
Παράλληλα διεμβολίζει περιφερειακά στελέχη του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας και εκφράζεται με αισιοδοξία για τον πολιτικό επαναπατρισμό πολλών στελεχών που είχαν αποχωρήσει από τη ΝΔ, ενώ αρκετοί επώνυμοι βουλευτές ζητούν να υπάρξει ακόμη και κάλεσμα στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, κάτι που δεν συζητείται στην κομματική ηγεσία.
Ο κ. Σαμαράς επιμένει ότι όσο προχωρεί η προεκλογική εκστρατεία θα αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και θα συμπιεστούν τα μικρά κόμματα εκ δεξιών, παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή σημειώνονται αποσυσπείρωση του κόμματός του και διαρροές και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά.
Μάλιστα κορυφαία στελέχη της ΝΔ υποστηρίζουν ότι αρκετά περιφερειακά στελέχη του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας, λόγω και των χαμηλών ποσοστών των δύο κομμάτων, εμφανίζονται πρόθυμα να επιστρέψουν και να συστρατευθούν με τον κύριο εκφραστή της Κεντροδεξιάς.
Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θέλει αποκλεισμούς στην πανστρατιά που έχει κηρύξει και γι' αυτό θα απευθύνει και προσωπικό κάλεσμα σε πρώην βουλευτές, ενώ προχθές ανακοίνωσε την επιστροφή πέντε βουλευτών που είχε διαγράψει λόγω της καταψήφισης του δεύτερου μνημονίου, οι οποίοι όμως ψήφισαν τους εφαρμοστικούς.
Με φόντο το σύνθημα «ΝΔ: Επιλογή ευθύνης - πολιτική επανεκκίνησης» θα κάνει περιοδείες σε όλη την επικράτεια και θα προσπαθήσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη όσων δεξιών και κεντροδεξιών ψηφοφόρων είναι αποστασιοποιημένοι τα τελευταία χρόνια, ώστε να στηρίξουν την προσπάθειά του για αυτοδυναμία, σταθερή κυβέρνηση και παραμονή της χώρας σε ευρωπαϊκή τροχιά και εντός ευρώ.


Κάν' το όπως ο Σαρκοζί
Η προεκλογική εκστρατεία του κ. Σαμαρά προσομοιάζει λίγο προς τη στρατηγική του κεντροδεξιού γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Βασικό στοιχείο είναι η σκληρή ατζέντα που θέτει σε θέματα τάξης και ασφάλειας, κλείνοντας το μάτι προς τα δεξιά, κυρίως προς ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ, τους Ανεξάρτητους Ελληνες και τη Χρυσή Αυγή. Γι' αυτό και ύψωσε προ ημερών τους εθνικοπατριωτικούς τόνους, και έδωσε ακόμη και θρησκευτικό τόνο (με τη φράση «με τη βοήθεια του Θεού θα νικήσουμε»), ώστε να συγκινήσει τους δεξιούς ψηφοφόρους. Παράλληλα τείνει χείρα φιλίας στους «νοικοκυραίους» και υπόσχεται «επανάκτηση» των κέντρων των πόλεων, αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και επαναπατρισμό των λαθρομεταναστών.
Ταυτόχρονα θα επιχειρήσει να αποδυναμώσει την επιχειρηματολογία της Αριστεράς με κριτική ότι δεν έχει λύσεις εφικτές και επενδύει στη λαϊκή απελπισία, αμφισβητώντας το σύνολο του αντιμνημονιακού μετώπου, στο οποίο τα αριστερά κόμματα έχουν δημοσκοπική και ιδεολογική πλέον ηγεμονία.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα το σχέδιο της ΝΔ για αποδυνάμωση του κ. Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος από σήμερα θα είναι ο νέος πρόεδρος του ΠαΣοΚ.
«Τι Βενιζέλος, τι Παπανδρέου» είναι το σύνθημα της ΝΔ και προτάσσεται το επιχείρημα ότι ο κ. Βενιζέλος είναι άξιος συνεχιστής του κ. Γ. Παπανδρέου και ως υπουργός Οικονομικών ήταν συμμέτοχος στην καταστροφική διετία του ΠαΣοΚ.
Το βασικό επιχείρημα είναι ότι ο κ. Βενιζέλος συμμετείχε σε μια πολιτική που οδήγησε στην αποτυχία του πρώτου μνημονίου και όπως χαρακτηριστικά λένε στην ηγετική ομάδα: «Δεν μπορεί η αλλαγή ηγεσίας να εξαγνίσει το ΠαΣοΚ από τα λάθη της διετίας, στην οποία ο Βενιζέλος ήταν πρωταγωνιστής».



Παρών ο Καραμανλής
Στην Α' Θεσσαλονίκης ο πρώην πρωθυπουργός
Να στηρίξει με τη συμμετοχή του στις προσεχείς εκλογές την προσπάθεια του κ. Αντ. Σαμαρά είναι αποφασισμένος ο κ. Κ. Καραμανλής. Στο πλαίσιο της παραταξιακής πανστρατιάς που έχει κηρύξει ο πρόεδρος της ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός θα δώσει κανονικά το παρών στην εκλογική αναμέτρηση. Με δεδομένο ότι οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι πλέον σε πολύ καλό σημείο, όπως περιέγραψε και «Το Βήμα» της περασμένης Κυριακής, ο κ. Καραμανλής, αν και είχε κάνει άλλες σκέψεις για πιθανή μη συμμετοχή του στις εκλογές, θα είναι οριστικά υποψήφιος.
Ο κ. Καραμανλής θα είναι στην εκλογική λίστα της ΝΔ στην Α' Θεσσαλονίκης, εκλογική περιφέρεια στην οποία πολιτεύεται από το 1989. «Σε αυτή τη μάχη της παράταξης δεν μπορώ να απουσιάζω. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε τον Αντώνη» φέρεται να είπε σε συνομιλητές του προ ημερών ο κ. Καραμανλής, ο οποίος είχε πολλές συνομιλίες τα τελευταία εικοσιτετράωρα με αρκετούς διαγραμμένους, στους οποίους και τόνισε την ανάγκη να βοηθήσουν τη ΝΔ και να μην αλλάξουν πολιτική στέγη και μετακινηθούν. «Οι στιγμές είναι ιστορικές. Η χώρα χρειάζεται σταθερή και αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ» είναι μία από τις απόψεις του και ζητεί την ενεργό στήριξη της ηγεσίας του κόμματος, με τις επιλογές της οποίας συμφωνεί.
 http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=449177

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου