διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

24 Μαρ 2012

Η ιστορία ενός εγκλήµατος

Υψηλό κυβερνητικό στέλεχος που εκ θέσεως ήταν και είναι σε θέση να γνωρίζει καλά µου διηγήθηκε «µια ιστορία» όταν ρωτήθηκε για το τι νοµίζει πως συνέβη και εξελίχθηκε τελικώς κατά τόσο δραµατικό τρόπο η υπόθεση της Ελλάδας τα τελευταία δυόµισι χρόνια.
«Ολα ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2009», διηγείται ο εξόχως πληροφορηµένος παράγων, όταν… «ο Παπανδρέου µε τον τότε ισχυρό υπουργό Επικρατείας Παµπούκη συναντήθηκαν στην Αθήνα µε εκπροσώπους της Goldman Sachs, ενός εκ των µεγαλύτερων επενδυτικών οίκων του κόσµου. Οι ξένοι ανέλυσαν τη δυσµενή θέση όπου βρισκόταν η χώρα διεθνώς ειδικά ύστερα από τα νέα δεδοµένα µε την αναθεώρηση του ελλείµµατος, εκτίµησαν ότι θα πέρναγε έναν… κολασµένο χρόνο από τις αγορές, για να καταλήξουν ότι τελικώς θα έχανε τη δυνατότητα δανεισµού.
Πρότειναν λοιπόν στον πρωθυπουργό και τον υπουργό του να κάνουν αυτοί, ως Goldman Sachs, µια ιδιωτική τοποθέτηση της τάξεως των 50 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε περίπου στις ανάγκες όλης της χρονιάς για τη χώρα.
Πρωθυπουργός και υπουργός συµφώνησαν και έτσι η ξένη εταιρεία άρχισε ευθύς αµέσως τη δουλειά της στο εξωτερικό για να βρει τα 50 δισ. ευρώ για την Ελλάδα έναντι αδρότατης αµοιβής, όπως συνηθίζεται (presales).
Οταν ο Παπανδρέου εξέθεσε τη συµφωνία στον υπουργό Οικονοµικών Παπακωνσταντίνου, αυτός διαφώνησε. Είτε γιατί έτσι νόµιζε, είτε γιατί απλώς ο πρωθυπουργός πήρε µια σηµαντικότατη απόφαση επί των οικονοµικών χωρίς αυτόν. Ετσι ως… εσωτερικός συµβιβασµός µεταξύ τους, προκρίθηκε η λύση (!) να δοθεί η εντολή και σε µια άλλη ξένη τράπεζα να κάνει ταυτοχρόνως την ίδια δουλειά.
Να αναζητήσει δηλαδή και αυτή τα 50 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Το αποτέλεσµα ήταν βέβαια το απόλυτο χάος. Δύο τράπεζες πήγαν στους ίδιους επενδυτές παγκοσµίως (funds, ασφαλιστικά ταµεία, πιστωτικά ιδρύµατα) να ζητήσουν για τον ίδιο λόγο κεφάλαια. Η δουλειά αυτή δεν έγινε ποτέ, η κυβέρνηση "παρεξηγήθηκε" µε δύο από τα πιο µεγάλα "επενδυτικά σπίτια" του κόσµου και η χώρα εξευτελίστηκε διεθνώς». 
Η συνέχεια είναι γνωστή: η χώρα µε µια σειρά από ατυχείς δηλώσεις και εγκληµατικούς χειρισµούς του υπουργού Οικονοµικών κατέληξε ανήµπορη να δανειστεί, διεσύρθη και ουσιαστικά παρεδόθη άνευ όρων στο ΔΝΤ. «Είτε ήταν τρόικα (δηλαδή η Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ) είτε µόνο το ΔΝΤ, το κακό µήνυµα της χρεοκοπίας είχε σταλεί σε όλες τις αγορές του κόσµου», προσθέτει ο συνοµιλητής. Εχει κανείς πολλές αµφιβολίες για την εγκληµατική δράση αυτού του διδύµου έναντι της Ελλάδας; 
 http://www.protothema.gr/blogs/blogger/post/?aid=185444

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου