διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

23 Μαρ 2012

Alpha Bank: Η ανάκαμψη μπορεί να έρθει γρηγορότερα

Στη «δραστική μείωση» του ελλείμματος του ελληνικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και στο γεγονός ότι καταγράφεται πλεόνασμα -για πρώτη φορά από το 2000- στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών (εξαιρουμένων των καυσίμων και των πλοίων) αναφέρεται στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, σχολιάζοντας πως «οι εξελίξεις αυτές οφείλονται στη μεγάλη μείωση των εγχώριων δημοσιονομικών ελλειμμάτων και γενικά στη δραστική μείωση της εγχώριας ζήτησης που χρηματοδοτείται με δανεισμό από το εξωτερικό, δηλαδή με πλεονάσματα στο λογαριασμό κεφαλαίων του ελληνικού ισοζυγίου πληρωμών».
«Ήδη έως το τέλος του 2011, η Ελλάδα έχει κερδίσει το 35% της ανταγωνιστικότητας (με βάση το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος) που έχασε στην περίοδο 2001-2009. Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος, με βάση τα μέτρα αύξησης της παραγωγικότητας και σημαντικής μείωσης

του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος που θεσμοθετήθηκαν το 2011 και στις αρχές του 2012, έως το τέλος του 2013 η Ελλάδα θα έχει ανακτήσει το σύνολο των απωλειών ανταγωνιστικότητας» αναφέρει μεταξύ άλλων η Alpha.

Προσθέτοντας ότι «η εγχώρια ανταγωνιστική παραγωγή, που αυξάνει σταδιακά μετά το 2009, θα επιταχυνθεί μόλις αποκατασταθούν συνθήκες ομαλότητας στην εγχώρια οικονομία και μόλις σταματήσουν οι πολιτικές υποβάθμισης του οικονομικού κλίματος και της ψυχολογίας των οικονομικών μονάδων στη χώρα με απειλές για άτακτη χρεοκοπία και για έξοδο από το ευρώ».

Όπως σημειώνει η Alpha Bank, «η εντυπωσιακή αυξητική πορεία των ελληνικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, η οποία συνεχίζεται και τον Ιαν.’12, παρά τα μεγάλα εμπόδια που αντιμετωπίζουν ακόμη οι ελληνικές επιχειρήσεις από το εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό κλίμα για την Ελλάδα που επικράτησε ιδιαίτερα στην περίοδο Σεπτεμβρίου 2011 - Φεβρουαρίου 2012, δείχνει ότι η ευνοϊκή επίπτωση από την ταχέως βελτιούμενη ανταγωνιστικότητα των εγχωρίως παραγομένων προϊόντων είναι ήδη πολύ σημαντική. Στους επόμενους μήνες θα φανούν επίσης και οι ευνοϊκές επιπτώσεις στον τομέα της υποκατάστασης των εισαγωγών, ιδιαίτερα πολλών γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων.

Η διαδικασία μετατροπής της ελληνικής οικονομίας σε οικονομία με ανταγωνιστική εγχώρια παραγωγή και πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι σε πλήρη εξέλιξη. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν ήδη προχωρήσει πολύ ταχύτερα και σε πολύ μεγαλύτερο βάθος από οποιαδήποτε άλλη χώρα του ΟΟΣΑ, όπως έχει ήδη τεκμηριωθεί από τον ίδιο τον ΟΟΣΑ, και οι επιπτώσεις αυτών των μεταρρυθμίσεων στην παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας είναι ήδη ευκρινώς εμφανείς. Αρκεί να σημειωθεί ότι στο 3ο 3μηνο του 2011, η παραγωγικότητα της εργασίας (ΑΕΠ ανά απασχολούμενο) αυξήθηκε σημαντικά κατά 2,7% στο σύνολο της οικονομίας, ενώ θετική αύξηση της παραγωγικότητας (0,6%-0,7%) καταγράφεται και στο 4ο 3μηνο.’11 παρά τον καταποντισμό του ΑΕΠ στο 3μηνο αυτό της μεγάλης αβεβαιότητας».

«Με βάση τα ανωτέρω, και αν βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα, όπως θα πρέπει να αναμένεται μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του 2ου Πακέτου Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης της Ελλάδος, τότε η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να έλθει πολύ γρηγορότερα από ότι προβλέπει η Τρόικα. Για παράδειγμα, η μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ της χώρας μπορεί να είναι πολύ μικρότερη το 2012 από το προβλεπόμενο -5,5%, ιδιαίτερα αν οι πολιτικές ανάκαμψης των επενδύσεων που εξαρτώνται από το κράτος υλοποιηθούν (αντίθετα με ότι συνέβη το 2010-2011).

Επίσης, η ανάπτυξή της μετά το 2013 μπορεί να είναι πολύ πιο δυναμική από ότι προβλέπεται, με αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση της ανεργίας, ιδιαίτερα δε της ανεργίας των νέων (15-29 ετών) που διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες στα επίπεδα του 59% του αντίστοιχου εργατικού δυναμικού. Το θεσμικό πλαίσιο στην αγορά εργασίας που ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2012, θα συμβάλλει καθοριστικά στην δυναμική επανεκκίνηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας και σε ταχεία αύξηση της παραγωγικότητας και της απασχόλησης και σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στα επόμενα έτη».
 http://www.capital.gr/News.asp?id=1449193


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου