διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

5 Μαρ 2012

Υπάρχει σχέδιο;

Κανονικά, αν κυκλοφορούσε μια δημοσκόπηση που έλεγε ότι στην επόμενη Βουλή θα μπουν εννέα κόμματα (μεταξύ των οποίων ο Καμμένος, η Χρυσή Αυγή, ίσως και η 4η Αυγούστου - αν υπάρχει ακόμη...), θα έπρεπε να ανησυχήσουμε πολύ.
Προτείνω να μην ανησυχήσουμε καθόλου!
Και να εξηγήσω γιατί. Προ μηνός, στην προτελευταία έρευνα μιας εταιρείας, η εκλογική επίδοση του ΠΑΣΟΚ ανερχόταν στο 8%. Τώρα, στην τελευταία έρευνα της ίδιας εταιρείας, ανέβηκε στο 11%.
Ερώτημα κρίσεως: Τι συνέβη μέσα σε έναν μήνα και το ΠΑΣΟΚ αύξησε κατά 35% την εκλογική του δύναμη;
Απάντηση - στοιχειώδης: Τίποτε απολύτως!
Πράγμα που σημαίνει ότι, αν το ΠαΣοΚ συνεχίσει να μην κάνει τίποτα και να αυξάνει τη δύναμή του 35% τον μήνα, τον Ιούνιο οι δημοσκοπήσεις θα του δίνουν αυτοδυναμία.
Είναι αυτά σοβαρά πράγματα; Οχι, δεν είναι - για τον ίδιο λόγο που δεν είναι σοβαρό να καταγράφεται «εκτίμηση εκλογικής επιρροής» κομμάτων τα οποία ουδείς ξέρει αν υπάρχουν, ούτε αν θα κατεβούν στις εκλογές.
Αλλά ακόμη και αν δεν είναι σοβαρά, μήπως είναι αθώα; Δεν είμαι καθόλου βέβαιος.
Για έναν πολύ απλό λόγο - ο οποίος δεν σχετίζεται με κάποια συγκεκριμένη δημοσκόπηση...
Επειδή υπάρχουν συμφέροντα που εμφανώς προωθούν τον κατακερματισμό και τη διάλυση του πολιτικού συστήματος.
Επειδή τα ίδια συμφέροντα επιδιώκουν (υπό την απειλή του αδιεξόδου και της αστάθειας...) να απωθήσουν τις εκλογές ώστε να αποσυνδέσουν τη διακυβέρνηση από τη λαϊκή ψήφο.
Επειδή σε αυτό το παιχνίδι εντυπώσεων οι δημοσκοπήσεις παύουν να αποτελούν μέτρηση της κοινής γνώμης και μετατρέπονται σε επιχείρημα μιας εικονικής πολιτικής πραγματικότητας.
Θυμίζω ότι την προηγούμενη δημοσκόπηση που έδειχνε το ΠαΣοΚ στο 8% (άρα, το επιχείρημα μιας ενδεχόμενης πολιτικής αστάθειας...) επικαλέστηκε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup για να εκμαιεύσει μεγαλύτερες δεσμεύσεις και παραχωρήσεις από ελληνικής πλευράς.
Με άλλα λόγια, δημιουργείται η βάσιμη εντύπωση ότι υπάρχει σχέδιο. Και το ερώτημα είναι πώς θα τοποθετηθεί ο κάθε πολίτης της χώρας απέναντι σε αυτό το σχέδιο.
Διότι στην εποχή μας εκτροπή δεν σημαίνει απαραιτήτως να κατεβάσεις τα τανκς - αυτά είναι ξεπερασμένα πράγματα...
Εκτροπή σημαίνει να ακυρώσεις τις διαδικασίες της δημοκρατίας. Να υπονομεύσεις τον αποφασιστικό ρόλο των θεσμών της συντεταγμένης πολιτείας. Να αποδυναμώσεις το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα.
Αλλά απέναντι στην εκτροπή δεν χωρούν πολλές απαντήσεις. Μόνο μία: οι κάλπες.
Να πάμε, λοιπόν, να ψηφίσουμε. Να βάλουμε το πρόβλημα στο τραπέζι. Να περιγράψουμε το ζητούμενο και τους κινδύνους. Να αποφασίσουμε δημοκρατικά ποιοι θέλουμε να κυβερνούν τη χώρα.
Και τότε να δούμε αν θα μπουν εννέα κόμματα στη Βουλή.
 

Του Ι. Κ. Πρετεντέρη

 http://www.tanea.gr/empisteytika/?aid=4699793

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου