διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

6 Μαρ 2012

Τα ψέματα τελείωσαν

Στην Ελλάδα στρέφονται αυτή την εβδομάδα όλα τα βλέμματα. Αγορές, τράπεζες, ευρωπαίοι ηγέτες, όλοι περιμένουν την ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας 8η Μαρτίου, ημέρα που εκπνέει η προθεσμία της δημόσιας πρότασης που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση για συμμετοχή στο περιβόητο PSI.
Όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα και η Ελλάδα δεν έχει καθόλου εύκολο δρόμο μπροστά της καθώς υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες, ενώ και η τρόικα αναμένει τα αποτελέσματα του PSI, προκειμένου να αποφασίσει πως θα προχωρήσει με την δεύτερη δανειακή σύμβαση. Φανταστείτε για λίγο τους πηχυαίους τίτλους των διεθνών μέσων ενημέρωσης με «φόντο» την πιο κρίσιμη εβδομάδα για την ελληνική οικονομία. Θα μπορούσαν να είναι τίτλοι μπερδεμένοι, παραπλανητικοί ή υποκινούμενοι από τις αγορές. Το να εντοπίσεις την σωστή αντίδραση στις ειδήσεις που θα αφορούν το ελληνικό ζήτημα αυτή την εβδομάδα, απαιτεί κατανόηση των όρων
και βέβαια ελπίδα ότι οι τίτλοι θα είναι ακριβείς, πράγμα αμφίβολο, δεδομένης της μπερδεμένης κατάστασης γύρω από το ελληνικό PSI.
Οι τύποι του ελληνικού χρέους
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από κάποιες βασικές παραμέτρους, μήπως ξεδιαλύνει το τοπίο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, το συνολικό ελληνικό δημόσιο χρέος είναι 354 δισ. ευρώ.
Το χρέος προς την τρόικα, από προηγούμενα δάνεια, ανέρχεται σε 76 δισ. ευρώ και λήγει το 2017 και 2018. Το χρέος αυτό βέβαια δεν συμμετέχει στην ανταλλαγή και δεν αποτελεί ζήτημα για την ενεργοποίηση των CAC’s.
Τα καλά νέα έρχονται για τους Αμερικανούς φορολογούμενους, καθώς τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι τα πιο προστατευμένα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος του PSI.
Τα πράγματα μπερδεύονται όσον αφορά τα ελληνικά έντοκα γραμμάτια. Υπάρχουν €15 δισ. τα οποία εκκρεμούν, ενώ το ελληνικό δημόσιο προχώρησε στην έκδοση 1 δισ. με επιτόκιο 4,86% στις 7 Φεβρουαρίου. Αυτά τα ομόλογα υπόκεινται σε ειδικές διατάξεις και θεωρούνται «καλό χρήμα», ακριβώς λόγω του πιο ευνοϊκού καθεστώτος που τα διέπει.
Φαίνεται πως πληρώθηκαν 2.3 δισ. ευρώ τον περασμένο μήνα, ενώ 1,4 δισ. ωριμάζουν την Παρασκευή, τα οποία διαπραγματεύονται πολύ κοντά στην ονομαστικής του αξία, λόγω και πάλι των ειδικών διατάξεων στις οποίες υπόκεινται.
Το προστατευμένο χρέος το οποίο βρίσκεται στην κατοχή της ΕΚΤ, ως μέρος του προγράμματος παρέμβασης στη δευτερογενή αγορά, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, των εθνικών κεντρικών τραπεζών και πιθανώς και άλλων οργανισμών.
Πρόκειται για ομόλογα τα οποία δημιουργήθηκαν πρόσφατα και δεν θα συμμετέχουν στο ελληνικό PSI, ενώ η νομιμότητα αυτής της ανταλλαγής δεν έχει προς το παρόν δοκιμαστεί.
Πολύς λόγος έγινε για την προστασία των φυσικών προσώπων που κατέχουν ομόλογα και την προστασία τους από το «κούρεμα» των ελληνικών τίτλων. Στη συζήτηση τέθηκε το ζήτημα ότι τα ομόλογα θα έπρεπε να είναι στην κατοχή τους για λίγο, γι αυτό και είναι μάλλον απίθανο να δούμε να αναπτύσσεται στην Ελλάδα μια βιομηχανία στην hedge funds θα εντοπίζουν κατόχους ομολόγων και θα αγοράζουν τους τίτλους. Άλλωστε ο αριθμός των φυσικών προσώπων είναι μικρός και κανείς δεν φαίνεται να ενοχλείται αν εξαιρεθούν από το PSI, σε αντίθεση π.χ. με την ΕΚΤ.
Το χρέος που υπόκειται στο Αγγλικό δίκαιο, είναι το χρέος το οποίο εκδόθηκε υπό το Αγγλικό δίκαιο. Κάποια από αυτά τα ομόλογα είναι εκφρασμένα σε άλλα νομίσματα, εκτός του ευρώ. Θεωρητικά τα ομόλογα αυτά είναι πιο προστατευμένα από όσα υπόκεινται στο Ελληνικό δίκαιο. Το χρέος που διέπεται από το Ελληνικό δίκαιο είναι σαφές ότι πρόκειται για το λιγότερο  προστατευμένο χρέος.
Ειδική περίπτωση αποτελεί το βραχυπρόθεσμο χρέος. Ο ιδιωτικός τομέας φαίνεται πως έχει στην κατοχή του λίγο κάτω από 10 δισ. ομολόγων τα οποία λήγουν στις 20 Μαρτίου 2012, ενώ άλλα 5 δισ. λήγουν τον Μάιο. Αυτά τα ομόλογα υπόκεινται στο Ελληνικό δίκαιο.
Οι στρατηγικές για το PSI
Η ΕΚΤ όπως και άλλοι οργανισμοί δεν θα πάρουν μέρος στην ανταλλαγή των ομολόγων και είναι προστατευμένοι. Ωστόσο, οποιαδήποτε παραχώρηση από την πλευρά τους, θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα στην προσπάθειά της για αναδιάρθρωση, ενώ θα αποτελούσε θετική εξέλιξη για τις αγορές, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Μακροπρόθεσμα βέβαια μπορεί να εγείρει ερωτήματα.
Οι τράπεζες από την πλευρά τους, κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους και θα ψηφίσουν σχεδόν ομόφωνα υπέρ του PSI. Ιδίως οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να συμφωνήσουν, ώστε να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίησή τους.
Άλλες τράπεζες μπορεί να μην είναι απαραίτητο να «συμφωνήσουν» ωστόσο αυτό θα ήταν μάλλον αφελές μετά το LTRO. Μια συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα μικρότερη από 99% θα αποτελέσει έκπληξη. Στο PSI φαίνεται επίσης πως θα πάρουν μέρος οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία.
Tα hedge funds είναι το πιθανότερο ότι θα απέχουν, άλλωστε έχουν τους δικούς τους λόγους για να παίξουν αυτό το παιχνίδι. Τα όποια προβλήματα προκύψουν στην διαδικασία της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, αν προκύψουν, θα οφείλονται στους «καρχαρίες» των αγορών. Ωστόσο δεν βιάζονται, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά πως όσο πιο πολύ πλησιάζουμε στην 20η Μαρτίου, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να ληφθεί μια απόφαση υπέρ τους.
Οι στρατηγικές των CDS
Μεγάλη είναι η πιθανότητα ενός πιστωτικού γεγονότος στα CDS τις επόμενες δύο εβδομάδες, αν η συμμετοχή κινηθεί γύρω στο 90% και η Ελλάδα επιλέξει να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής αντίδρασης. Άλλωστε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει τα CAC’s. "Όποιοι νομίζουν ότι θα απέχουν και θα πληρωθούν στο ακέραιο, κάνουν λάθος”, προειδοποίησε μιλώντας στο Reuters.
Αν ενεργοποιηθούν τα CAC’s, θα είναι για να αναγκάσουν μια μικρή ομάδα ομολογιούχων, της τάξης του 33% ή και λιγότερο, να ακολουθήσουν την μεγάλη μερίδα των κατόχων ομολόγων. Αν η Ελλάδα ωστόσο θελήσει να τιμωρήσει τους «περιθωριακούς», στη συνέχεια θα πρέπει να χρεοκοπήσει. Το να προσφέρεις λάθος όρους του PSI, σίγουρα δεν είναι η σωστή τακτική για να δώσεις κίνητρο σε κάποιον που μόλις έχει αρνηθεί τη συμμετοχή του. Την ίδια ώρα, αν προσφέρεις καλύτερους όρους, τότε τους ανταμείβεις. Για αυτό ο μόνος τρόπος είναι το πιστωτικό γεγονός.
«Θόρυβος» γύρω από τη νέα διάσωση
Η νέα δανειακή σύμβαση απασχολεί ιδιαίτερα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και είναι πολύ πιθανό τις επόμενες μέρες να ασχοληθούν για παράδειγμα με το αν προχωρά η εφαρμογή των μέτρων, αν η Γερμανία είναι ικανοποιημένη με την Ελλάδα ή αν η Ελλάδα δυσανασχετεί με την γερμανική παρουσία. Ωστόσο όλα εξαρτώνται από τα αποτελέσματα του PSI και κανείς δεν πρέπει να ξεχνά αυτό το δεδομένο.
 http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2012-03-05-22-41-24-2012030553832/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου