διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

3 Απρ 2012

Όλη η Ελλάδα ένα αυθαίρετο – και του υπουργού μαζί!

Ο χάρτης της Ελλάδας με όλα τα αυθαίρετα κτίσματα αποτυπωμένος σε μια φωτογραφία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Ο υπουργός κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως δεκάδες αυθαίρετα έχουν καταγραφεί σε Μύκονο, Σαντορίνη και Ρόδο, η κατασκευή των οποίων άρχισε μετά την έναρξη του νόμου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων (Ιούλιος 2011).
Στον συνολικό χάρτη της επικράτειας έχουν καταγραφεί 300.000 αυθαίρετα, τα οποία έχουν δηλωθεί ενώ αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά στη Μύκονο, η οποία φαίνεται σχεδόν ολόκληρη ένα… αυθαίρετο νησί!

O ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε τη δυνατότητα να ξέρουμε πού σε ένα δάσος έχει χτιστεί αυθαίρετο και έτσι μπορούμε να πάμε και να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια του νόμου, εφόσον μέσα στα δάση απαγορεύονται τα αυθαίρετα».

Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, εάν ο νόμος θα εξαντληθεί και για το …οικογενειακό αυθαίρετο στο δάσος της Βραυρώνας, την ύπαρξη του οποίου είχε παραδεχθεί ο υπουργός μετά τις αποκαλύψεις από το Πρώτο Θέμα, σημειώνοντας ότι για τον αποχαρακτηρισμό της συγκεκριμένης δασικής έκτασης βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστικός αγώνας από τους καταπατητές!...

Ο ίδιος υποστήριξε ότι σε περιοχές όπως η Μύκονος έχουν γίνει έφοδοι της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και έχουν σταματήσει την κατασκευή οικοδομών, ενώ έχει εμπλακεί κι ο εισαγγελέας». Επιπλέον προειδοποίησε ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια του νόμου για να σταματήσει η ανέγερση αυθαιρέτων, ενώ στη συνέχεια οι υπηρεσίες θα προχωρήσουν και σε κατεδαφίσεις.

«Είναι μια δύσκολη διαδικασία, αυτή των κατεδαφίσεων. Είναι μια διαδικασία, η οποία έχει πάρα πολλές νομικές και επιχειρησιακές δυσκολίες. Όμως, οι υπηρεσίες σε συνεργασία με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα προχωρήσουν με ένα πρόγραμμα, το οποίο καλύπτει όλη την Ελλάδα»…

Έως σήμερα έχουν κατατεθεί περίπου 300.000 φάκελοι για «τακτοποίηση» αυθαιρέτων. Για 38.429 από αυτούς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), τα έσοδα από την καταβολή του παραβόλου και του ειδικού προστίμου έχουν φθάσει τα 400.000.000 ευρώ.
http://www.protothema.gr/environment/article/?aid=187605

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου