διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

5 Οκτ 2012

Νέος όμιλος ΕΤΕ μετά τη συγχώνευση Εθνικής Τράπεζας και Eurobank

Προαιρετική πρόταση για την απόκτηση όλων των κοινών ονοµαστικών µετοχών της Eurobank υπέβαλε η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο της συμφωνίας η οποία επήλθε μεταξύ των δύο πλευρών.
Με βάση την πρόταση που υποβλήθηκε, οι νυν µέτοχοι της Εθνικής (ΕΤΕ) και της Eurobank θα εκπροσωπούνται στο µετοχικό κεφάλαιο του νέου σχήματος κατά 75% και 25% αντίστοιχα, με τη σχέση ανταλλαγής να διαμορφώνεται σε 58 νέες μετοχές ΕΤΕ για κάθε 100 μετοχές Eurobank.
Η επωνυµία του ενιαίου σχήματος θα είναι Όµιλος ΕΤΕ.
Μέτοχοι της Eurobank, που εκπροσωπούν συνολικά ποσοστό 43,6% του µετοχικού κεφαλαίου, έχουν δεσµευτεί να προσφέρουν τις µετοχές τους στη Δηµόσια Πρόταση.


Η νέα διοίκηση

Οι κ.κ. Γεώργιος Ζανιάς και Αλέξανδρος Τουρκολιάς θα παραµείνουν ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύµβουλος αντίστοιχα στον νέο Όµιλο της ΕΤΕ.

Όπως αναφέρεται στη δημόσια πρόταση, η πρόθεση για τις υπόλοιπες θέσεις του Διοικητικού Συµβουλίου είναι να κατανεµηθούν κατά τρόπο ανάλογο ανάµεσα στις δύο τράπεζες.

Η επιλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής καθώς και των άλλων υψηλόβαθµων διοικητικών θέσεων στον ενιαίο φορέα θα στηριχτεί σε µια προσέγγιση «οι καλύτεροι εκ των δύο» αντικατοπτρίζοντας τις αντίστοιχες δυνατότητες των δύο οργανισµών και διοικητικών οµάδων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νίκος Νανόπουλος σε γραπτή του δήλωση τόνισε ότι «το δ.σ. της τράπεζας θα αξιολογήσει περαιτέρω, με εποικοδομητικό πνεύμα, την προτεινόμενη επιχειρηματική ενοποίηση με γνώμονα το συμφέρον όλων των ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, των πελατών, των μετόχων και της ελληνικής οικονομίας».

Ο νέος όμιλος


Ο διευρυµένος όµιλος ΕΤΕ, µε βάση τις ενδιάµεσες οικονοµικές καταστάσεις των ΕΤΕ και Eurobank για τη περίοδο που έληξε 31 Μαρτίου 2012, θα είχε συνολικό ενεργητικό 177,7 δισ., δάνεια προς πελάτες 109,7 δις. και καταθέσεις 87,9 δισ.

Ο ενιαίος τραπεζικός όµιλος θα επωφεληθεί από ένα ισχυρό δίκτυο διανοµής µέσω 925 υποκαταστηµάτων σε όλη την Ελλάδα καθώς και από την βελτιωµένη παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη µε ισχυρές θέσεις σε βασικές περιφερειακές αγορές όπως η Τουρκία, η Ρουµανία, η Βουλγαρία και η Σερβία.

Στη ΝΑ Ευρώπη, το συνδυασµένο εύρος προιόντων, δικτύου καταστηµάτων και ενεργητικού θα επιτρέψει στο νέο Τραπεζικό Όµιλο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατειακών αναγκών στην ευρύτερη περιοχή.

Το ύψος των συνεργειών

Εκτιµάται ότι ο ενιαίος όµιλος θα πετυχαίνει ετήσιες συνέργειες προ φόρων της τάξης των €570 - 630 εκατ. από το τέλος του 2015.

Οι βασικές πηγές συνεργειών περιλαµβάνουν:

- Τον συνδυασµό του εγχώριου και περιφερειακού δικτύου των δύο τραπεζών, ο Την ενοποίηση υποδοµών, συστηµάτων και κεντρικών εργασιών,

-   Τη µείωση γενικών και διαχειριστικών εξόδων, τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς,

-   Τη βελτιστοποίηση της συλλογής καταθέσεων και της χρηµατοδοτικής στρατηγικής του ενιαίου οµίλου, και

-   Την αύξηση του ποσοστού συναλλαγών µε τους υπάρχοντες πελάτες µέσω της διευρυµένης γκάµας προϊόντων και χρηµατοοικονοµική ευρωστία του ενιαίου οµίλου

Σύμφωνα με τη δημόσια πρόταση της Εθνικής Τράπεζας, ο ενιαίος όµιλος σκοπεύει να διαχειριστεί το χρόνο υλοποίησης της διαδικασίας ενοποίησης µε ευέλικτο τρόπο µε στόχο να ελαχιστοποιήσει όσο το δυνατόν τυχόν κοινωνικές επιπτώσεις στους υπαλλήλους και των δύο τραπεζών λαµβάνοντας υπόψη και τις παρούσες συνθήκες
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=478156

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου