διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

1 Νοε 2012

JP Morgan: Η Ελλάδα στο... "Καθαρτήριο"

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την Ελλάδα, με την ελληνική βουλή να πρέπει να εγκρίνει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με την τρόικα, και το eurogroup να καλείται να δώσει το Ο.Κ. για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.
Η ευρωζώνη θέλει να διασφαλιστεί μια καταρχήν συμφωνία για την επόμενη δόση μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, την ώρα όπου υπουργοί Οικονομικών, όπως ο Μοσκοβισί, επαναλαμβάνουν την έκκληση να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία μέσα σε έναν μήνα.
Η JP Morgan θεωρεί ότι υπάρχουν ουσιαστικά ρίσκα στην εφαρμογή, καθώς η Ελλάδα εισέρχεται σε αυτές τις κρίσιμες εβδομάδες βαθύτατα διαιρεμένη
και με σοβαρά ερωτήματα να αιωρούνται.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, υπάρχουν τρία μεγάλα ερωτήματα που θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ δηλώνει επιφυλακτικά αισιόδοξος ότι η απάντηση και στα τρία θα είναι «ναι»:

Το πρώτο, άμεσο ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση μπορεί να μείνει ενωμένη λίγο πριν από τη συμφωνία με την τρόικα.

Το δεύτερο, για την επόμενη εβδομάδα, είναι εάν η κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει την επικύρωση του πακέτου μέτρων από τη Βουλή.

Το τρίτο ερώτημα, για τον Νοέμβριο, είναι αν η τρόικα μπορεί να παράσχει αρκετή στήριξη ώστε να κλείσει τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική τρύπα.
 Όπως αναφέρει η JPMorgan, η συμφωνία με την τρόικα έχει προκαλέσει ρήξη στην ήδη εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού, ιδιαίτερα στο θέμα των εργασιακών, κάτι που θα καταστήσει ακόμα δυσκολότερο για την κυβέρνηση να «πουλήσει» το πακέτο των μέτρων στη βουλή. Ωστόσο, ο οίκος εκτιμά πως η κυβέρνηση συνασπισμού δεν θα διαλυθεί.

Η JP Morgan δίνει πιθανότητα περίπου 10-15% το πακέτο να μην περάσει στην ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας (πιθανότατα την επόμενη Τετάρτη). Αυτό θα εξαρτηθεί εν μέρει από το αν σε αυτό θα συμπεριλαμβάνονται και τα εργασιακά, ή αν αυτό το θέμα θα ψηφιστεί ξεχωριστά. Σύμφωνα με την JP Morgan, αν η ΔΗΜΑΡ δεν τα ψηφίσει, υπάρχει ένα περιθώριο 10 εδρών από το άθροισμα της δύναμης της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ικανό να περάσει το πακέτο.

Υπάρχουν, βέβαια, σημαντικές ανησυχίες στην ηγεσία τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ για το πώς θα κινηθούν ορισμένοι βουλευτές, σημειώνει ο οίκος.

Υποθέτοντας ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν, το Eurogroup λογικά θα μπορέσει να κινηθεί προς την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Αυτό θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα σημειωθεί στο θέμα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας, όπου ακόμα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι ακόμα έτοιμη να αποδεχθεί μια μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους, ή OSI, βραχυπρόθεσμα, και η πιθανή εναλλακτική θα είναι μέτρα που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να περάσει την επόμενη χρονιά. Η JP Morgan θεωρεί πως τα μέτρα αυτά μπορεί να συμπεριλαμβάνουν ένα «διάλειμμα» από την καταβολή των τόκων, αλλαγές στο πακέτο στήριξης των τραπεζών ή προσφυγή σε βραχυπρόθεσμες εκδόσεις εντόκων (κάτι που είναι λιγότερο πιθανό). Όλες αυτές οι προσεγγίσεις θα ενείχαν σημαντικές δυσκολίες, αν και η JP Morgan εκτιμά πως το πιθανό χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, στην περιοχή των 25 δισ. ευρώ, μπορεί να αντιμετωπιστεί με έναν συνδυασμό μέτρων.

Η Ελλάδα έχει μπροστά της έναν πολύ σκληρό μήνα, αρχίζοντας από την ενδοκυβερνητική διαμάχη για τη διαχείριση της συμφωνίας με την τρόικα. Ο Νοέμβριος θα είναι κρίσιμος. Και ενώ η JP Morgan αναμένει ότι η Ελλάδα θα αποφύγει τα μεγάλα πολιτικά ατυχήματα σε αυτήν τη φάση, ωστόσο θεωρεί πως οι κίνδυνοι είναι πραγματικοί (και υποτιμημένοι).

Μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα, που ενδεχομένως θα αφορά προσαρμογές στα επιτόκια, την κατάτμηση της επόμενης δόσης και την τοποθέτηση των μελλοντικών κεφαλαίων σε ειδικούς λογαριασμούς, όμως ο οίκος αναμένει ότι η χώρα θα παραμείνει στο επίκεντρο της προσοχής.

Άλλωστε, τον Νοέμβριο μπορεί να μην υπάρξει καμία μόνιμη απόφαση. Παρά τη στάση της καγκελαρίας, η Ελλάδα δεν έχει θεμελιωδώς οριστικοποιήσει τη συμφωνία με το πολιτικό κατεστημένο του ευρωπαϊκού βορρά για τον μόνιμο ρόλο της εντός της Ευρώπης.

Έτσι, οι αμφιβολίες, οι υποψίες και η σύγχυση θα επανέλθουν κάποια στιγμή αργότερα. Και ο μακροπρόθεσμος δρόμος για την Ελλάδα μπορεί να είναι μια συνεχής ενδιάμεση κατάσταση (κάτι σαν το Καθαρτήριο), παρά μια έξοδος από την ευρωζώνη.
 http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/735919/Article.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου