διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

5 Φεβ 2013

Ευρωζώνη: Φόβοι αναζωπύρωσης της κρίσης

Αναβρασμός επικρατεί στις Βρυξέλλες και στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Κάποιες συγκυρίες και συγκεκριμένες μυστικές εκθέσεις δείχνουν ότι η ευρωζώνη κινδυνεύει με αναζωπύρωση της κρίσης, όχι μόνο από τις πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις αλλά και εξαιτίας δημοσιονομικών δυσκολιών. Οι σοβαρές εστίες κινδύνου, κατά τους τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες κρύβονται στον άξονα Ελλάδα - Ισπανία- Ιταλία.
Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είναι αυτή που ανησυχεί περισσότερο, γιατί οι εξελίξεις τρέχουν στον δικό της προεκλογικό κύκλο, τη στιγμή μάλιστα που ο αντίπαλος της Πιρ Στάινμπρουκ, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αθήνα την Τετάρτη, την κατηγορεί ευθέως ότι άργησε να λάβει αποφάσεις για τη χώρα μας.


Βεβαίως οι εξελίξεις φαίνεται να ανησυχούν και την Ουάσινγκτον με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τ. Μπάιντεν να υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους στη συνάντηση του με τον Γάλλο πρόεδρο Φ. Ολάντ, ότι η ΕΕ πρέπει να προλάβει την κοινωνική έκρηξη στον Νότο.
Ποιες είναι, όμως, οι «εστίες» κινδύνου, όπως αυτές συζητούνται στους διαδρόμους των Βρυξελλών;

1. Η κοινωνία στην Ισπανία αντιδρά πιο δυναμικά στα μέτρα λιτότητας απ’ ότι στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Ραχόι να αποδυναμώνεται στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Στο Βερολίνο φοβούνται ότι το σκάνδαλο αναφορικά με τον πιθανό χρηματισμό του ισπανού πρωθυπουργού μπορεί να φέρει πρόωρες εκλογές στη Μαδρίτη. Γι αυτό τον λόγο, ο κ Ραχόι έσπευσε χθες στο Βερολίνο και απέσπασε στήριξη από την Α. Μέρκελ
 2. Μια πιθανή εκλογική αναμέτρηση στην Ισπανία συμπίπτει και με τις εξελίξεις στην Ιταλία όπου η άνοδος του Σ. Μπερλουσκόνι στις δημοσκοπήσεις, μόνο τρόμο προκαλεί στους ηγέτες της ΕΕ. Εκτιμάται ότι εάν ο κ. Μπερλουσκόνι εκλεγεί, τότε το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας θα… πάει περίπατο, ενώ οι δίαυλοι επικοινωνίας θα είναι, όπως και στο παρελθόν, προβληματικοί. Θεωρείται επίσης ότι ο κ. Μπερλουσκόνι δεν θα συγχωρέσει την προφανή στήριξη της ΕΕ στον Μ. Μόντι και την έμμεση παρότρυνση προς τους ιταλούς ψηφοφόρους να τον ψηφίσουν.

3. Μπορεί η εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού να είναι εντός στόχων, όμως οι κοινωνικές αντιδράσεις και το μείγμα που δημιουργούν οι απεργίες, τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις ιδιωτικοποιήσεις, καθιστούν και την Ελλαδα ως χώρα υψηλού ρίσκου. Γι αυτό τον λόγο, η τρόικα αναμένεται στο τέλος Φεβρουαρίου να θέσει θέμα αλλαγή της φιλοσοφίας των ιδιωτικοποιήσεων. Με άλλα λόγια, θα ασκηθούν παρασκηνιακές πιέσεις για να αναλάβει το πρόγραμμα ομάδα ξένων εμπειρογνωμόνων (όπως έχει απειλήσει το ΔΝΤ σε περίπτωση που δεν πιαστούν οι στόχοι). Και σε αυτή την περίπτωση, το Βερολίνο συνυπολογίζει το ρίσκο «ατυχήματος» και πρόωρων εκλογών, εάν κλιμακωθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις.

4. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, σε μυστικές συζητήσεις ανάμεσα σε Ευρωπαίους ηγέτες και τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, που έγιναν στο περιθώριο της διάσκεψης ΕΕ- Λατινικής Αμερικής στο Σαντιάγο της Χιλής πριν 10 μέρες, φάνηκε ότι σχεδόν καμία χώρα της ευρωζώνης δεν θα καταφέρει να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Μια τέτοια προοπτική θα άνοιγε την όρεξη των αγορών για νέο σφυροκόπημα στα ευρωπαϊκά ομόλογα. Hδη η Δευτέρα αποδείχθηκε πολύ δύσκολη μέρα, με τα spreads των ομολόγων Ιταλίας και Ισπανίας να ανεβαίνουν

5. Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και τη Παρασκευή στις Βρυξέλλες θα γίνει υπό την σκιά της εξαγγελίας του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για το εάν η χώρα πρέπει να παραμείνει στην Ενωση. Όπως φαίνεται, ο Ν. Κάμερον δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω και ετοιμάζει φουλ επίθεση, με πρόσχημα την μείωση της συνεισφοράς της χώρας του στον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Φαίνεται μάλιστα πως οι «δορυφόροι» του Λονδίνου, θα στηρίξουν την απαίτηση αυτή.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα
Οι σκληροπυρηνικές χώρες του Βορρά και πρώτα απ όλα η Γερμανία, έχουν καταλάβει ότι για να «ηρεμήσει» ο Νότος πρέπει να δοθούν κονδύλια για την ανάπτυξη και για την ανεργία. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να «πατήσει» και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διεκδικώντας ένα σχέδιο Μάρσαλ για την ανάπτυξη.

Ηδη, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο έχει προειδοποιήσει τους ηγέτες για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την μείωση των κονδυλίων. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι λεγόμενες πλούσιες χώρες δεν έχουν καμία διάθεση για αύξηση των κονδυλίων και έτσι οδεύουμε, για ακόμα μια φορά, για επικοινωνιακά τρικ και εξαγγελίες για βοήθεια που ουσιαστικά δεν θα υπάρξει.

Η Α. Μέρκελ γνωρίζει καλά ότι για να στηρίξει πολιτικά τους Σαμαρα - Ραχόι και Μόντι θα πρέπει να κάνει κάτι παραπάνω από επικοινωνιακά τρικ. Θα πρέπει να βρει κονδύλια. Και δεν έχει καμία διάθεση να το κάνει καθώς κάτι τέτοιο θα την έφερνε αντιμέτωπη με τους ψηφοφόρους της. Πόσο δε μάλλον που και η Βρετανία, μια σειρά από άλλες χώρες, ετοιμάζονται να ζητήσουν προνομιακή μεταχείριση ως προς την συνεισφορά τους στον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
 της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου
 http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/755941/Article.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου